Pallai Tamás: A kosárlabdában rá lehet cáfolni az esélyekre

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2024.05.16. 09:50
Pallai Tamás örül, hogy nagyobb szerepet kap (Fotó: Koncz Márton)
Az idényben először győzte le a Szolnok a Falcót kedden a férfibajnoki döntőben, ahol 1−1-ről folytatódik a párharc pénteken. Pallai Tamás csapatkapitány úgy véli, az idei kupagyőztessel nem lesz könnyű dolga a címvédőnek a folytatásban sem.

 

– A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a találkozó előtt Oliver Vidin „rásegített” a mentális felkészülésre. Mi történt pontosan?
– Együtt kávéztunk, és azt mondta az edzőnk, egy döntőben „tökösen”, bátran kell játszani, s hogy ő hisz a csapatban, abban, hogy megnyerhetjük a bajnokságot, de ehhez elengedhetetlen, hogy mi, játékosok is higgyünk a sikerben – mondta a Nemzeti Sportnak Pallai Tamás, az NHSZ-Szolnoki Olajbányász 23 éves, helyi születésű csapatkapitánya. A 192 centiméter magas játékos a többi között öt hárompontossal segítette a Tisza-parti együttest 100–87-es győzelemhez a címvédő Falco-Vulcano Energia KC Szombathely ellen, amivel a piros-feketék egyenlítettek az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban.

– Az idényben keddig mindhárom meccsüket elvesztették a Falco ellen, az alapszakaszban kétszer, s a finálé nyitányán is kikaptak, ráadásul tulajdonképpen mindegyik összecsapás sima volt. Ezt félre lehet tenni?
– Önbizalmat építeni nem szavakkal, hanem munkával lehet. Ebben az évadban rengeteget dolgoztunk, s a Magyar Kupában aratott győzelem és az Alba elleni elődöntős párharc valós önbizalmat adott nekünk. A fehérváriak elleni sorozatban sem mi voltunk a favoritok, mégis sikerült jól játszanunk, pályahátrányból győzni, ráerőltetni az akaratunkat az ellenfélre. Azt kell szem előtt tartani, hogy nem véletlenül vagyunk a döntőben, s az sem a szerencsének köszönhető, hogy a finálé első hazai meccsén győzni tudtunk. Meccsben volt a Falco, nyitott volt a mérkőzés, de az utolsó két percben a mi támadásaink sikerültek.

– Mennyire nehéz elfelejteni a döntőben, hogy a reális erőviszonyok, a keretet alkotó játékosok piaci értéke és tudása alapján a Falco az esélyes, és hogy a szakmabeliek úgy tartják, a vasiak csak elveszíthetik az aranyérmet, de valójában kötelező lenne nyerniük?
– Ez a papírforma, de önmagában semmit sem ér, nekik is bizonyítaniuk kell minden egyes nap, hogy a felvetés, feltételezés valós. Nekünk meg azt, hogy a kosárlabda az a sportág, amelyben rá lehet cáfolni az esélyekre. Nincs könnyű dolga a Falcónak velünk, mert mentálisan készen állunk arra, hogy borítsuk a papírformát. Végre legyőztük a szombathelyieket, de még mindig ők a favoritok. Ám ebben a szituációban mi csak nyerhetünk: bajnokok lehetünk, s éppen ezért felszabadultan játszhatunk, egy döntőhöz képest mindenképpen. Ez azért is lehet, mert az előző négy befejezett idényben győztes Falcótól elvárják az aranyérmet. Jelenleg mi, játékosok sokkal többet várunk el magunktól, mint a szurkolóink vagy a szakma, mert a címvédő ellen kevesen adnak nekünk esélyt, mi viszont éhesek vagyunk a sikerre, a keretből csak Rudner Gábornak és edzőnknek van bajnoki címe. Rácáfolni a papírformára, ez a vágyunk. Ha mindent kiadunk magunkból, és úgy nem nyerünk, akkor el tudunk számolni a lelkiismeretünkkel.

– Kedden ön is fantasztikusan játszott.
– Három évvel ezelőtt a Szombathely elleni fináléban peremember voltam, kétszer néhány percet játszottam csak, így örülök, hogy most nagyobb szerepet kapok. Bementek a triplák, ennek örülök, de ez azért nem volt emberfeletti teljesítmény, a helyén kezelem. Jó érzés, hogy védekezésben és lepattanózásban is sikerült hozzátennem a győzelemhez.

– Az áhított bajnoki címükhöz egyszer Szombathelyen is győzniük kell…
– Ami nehéz, de nem lehetetlen. A Falco a magyar bajnokságban hazai pályán tavaly márciusban kapott ki legutóbb, de az Alba is régóta veretlen volt Székesfehérváron, mielőtt győztünk ott az elődöntőben.

– Mit éreztek a parketten meccs közben?
– Azt, hogy ezúttal nem a Falco akarata szerint alakulnak az események, nem a neki kedvező ritmusban zajlik a meccs. Nem azért, mert bármi gond lett volna a hozzáállásával, hanem mert mi kizökkentettük, kicsit elbizonytalanítottuk. Szerintem az idényben a magyar bajnokságban alig akadt olyan meccse, amikor ezzel szembesült volna, talán ez okozott némi zavart.

NB I, FÉRFIAK, DÖNTŐ 
Május 17., péntek
18.15: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–NHSZ-Szolnoki Olajbányász (Tv: M4 Sport)
Május 20., hétfő
18.00: Szolnok−Falco (Tv: Duna World)
Május 22., szerda (ha szükséges)
18.00: Falco–Szolnok (Tv: Duna World)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–1

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik