Menjen Isten hírével! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.05.18. 00:11


DEJAN SZTANKOVICS fogta a sátorfáját, továbbállt a Szpartak Moszkvához, az orosz klub kifizette érte a szerződésben szereplő kivásárlási összeget. A sajtóértesülésekből az is kiderült, cirka húszmillió forintot kapott havonta az Üllői úton. Ha a kommentelők véleményét alább átfutják, az összegzés nagyjából ez: menjen Isten hírével! Más fórumokon azért ennél keményebben fogalmaznak…

Siker és értékelvűség.

A klubnál próbálják összhangba hozni a zöld-fehér identitás gyökereit jelentő alapvető fogalmakat, ám nem mindig sikerül. A korábbi futballklasszis érkezésekor Kubatov Gábor klubelnök úgy fogalmazott, a magyar edzőkről nincs jó véleménye, a ferencvárosi labdarúgásnak pedig az az érdeke, hogy magasabb színvonalon dolgozó szakvezető kerüljön az élére. Sztanyiszlav Csercseszovval a kispadon a Klaks­vík ellen szögbe lépett a csapat, s ugyan Máté Csabával elérte az Európa-konferencia­liga csoportkörét, az edzőnek végül azért kellett mennie, mert éppen a csapathoz illő szakember volt, de nem egy fokkal nagyobb…

 

Jött a szerb tréner, aki anno bizonyította, remek játékos, edzőként a Crvena zvezdával elért bajnoki címek és az El 2020–2021-es idényében a 32 közé jutás szólt mellette. Tény, az FTC-vel megvédte a bajnoki aranyat, továbbjutott az Ekl csoportköréből, ám a Magyar Kupa-döntőben csapata vesztett. Ő pedig a finálé napján tisztában volt vele, igent mond az oroszok – s főleg a pénz – hívó szavára.

Abban sem vagyok biztos, hogy szakmailag egy szinttel a Fradi fölött állt volna, de gyanítom, Dejan Sztankovicsot a klub szellemisége hidegen hagyta. Vendégmunkás, ha úgy tetszik, zsoldos volt, aki a több pénzért első szóra lelépett.

Hangsúlyozom, nem azért vendégmunkás, mert külföldi. Szerhij Rebrov például ukrán létére rövid időn belül tisztában lett azzal, mit jelent az FTC címerében az erkölcs, erő, egyetértés (nem véletlen, hogy a Molde elleni zárt kapus 0–0 után az együttest a BL csoportkörébe vezető trénert a stadionon kívül éltették a szurkolók).

A Fradi a nemzet csapata. Ez a státus megmarad akkor is, ha zömmel légiósokkal jönnek az eredmények. Ez a világ más részén is így van. Ugyanakkor meglehet, bátrabban kellene támaszkodni azokra, akik a klubban meglévő vitathatatlan kohéziót alkotják.

Ám ha ez valamilyen oknál fogva (még) nem megvalósítható, emlékezzünk: az elnök úr korábban a magyar edzőket minősítve kivételt tett Dárdai Pállal és Lőw Zsolttal.

Dárdai Pál most szabad…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik