NB I: a Fradi egy 20. és egy 21. századi rekordot is megdönthet az Újpest elleni derbin

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2024.05.17. 15:04
Dibusz Dénes bajnoki derbin 27-edszer védheti az FTC kapuját (Fotó: Árvai Károly)
A 241. Ferencváros–Újpest derbivel, majd a bajnoki aranyérem-átadó ünnepséggel zárul a labdarúgó NB I 2023-2024-es idénye. A zöld-fehérek számára azért a presztízsen kívül is maradt tét, hiszen egy 20. és egy 21. századi rekordot is megdönthetnek a vasárnap esti rangadón. Az utolsó forduló péntek este a Mezőkövesd–MTK találkozóval indul, majd másnap eldől, hogy a Paks vagy a Fehérvár végez-e a második helyen, illetve a Vidi vagy a Puskás Akadémia lesz-e a harmadik. Az egyenlő esélyek miatt a három érintett csapat szombaton egy időben, 17.45-től lép pályára. Lássuk ezek után a lehetséges forgatókönyveket és a 33. forduló statisztikai érdekességeit!

 

Az NB I versenykiírása szerint egyenlő pontszám esetén előbb a több győzelem, majd a jobb gólkülönbség, a több rúgott gól és az egymás elleni eredmények rangsorolnak a csapatok között. Ha ez mind egyezik, a sportszerűségi versenyben elért jobb helyezés, legvégső esetben pedig sorsolás dönti el a sorrendet. 

Második a Paks, ha...
– nyer a Kisvárda ellen,
– a Fehérvár nem győzi le a Diósgyőrt.
Második a Fehérvár, ha...
– legyőzi a Diósgyőrt, és a Paks nem nyer a Kisvárda ellen. 
Harmadik a Fehérvár, ha...
– legyőzi a Diósgyőrt, és a Paks is nyer a Kisvárda ellen,
– nem nyer a Diósgyőr ellen, és a Puskás Akadémia sem tudja legyőzni a Debrecent.
Harmadik a Puskás Akadémia, ha...
– legyőzi a Debrecent, és a Fehérvár nem nyer a Diósgyőr ellen.
 
LABDARÚGÓ NB I
33. FORDULÓ

PÉNTEK

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–MTK BUDAPEST

Tizenhat találkozójuk volt már az élvonalban, összesítésben minimális különbséggel a kövesdiek állnak jobban, az örökmérleg 7 fürdővárosi győzelem, 3 iksz, 6 MTK-siker.

Tizenegy olyan NB I-es meccset játszottak le, amikor legalább az egyik csapat nem tudott betalálni. Februárban Budapesten korán vezetést szerzett a Mezőkövesd, ám Németh Krisztián duplájával fordított, majd Varju Benedek góljával 3–1-re nyertek a fővárosi kék-fehérek. 

Az MTK foglalja keretbe a kieső Mezőkövesd eddigi élvonalbeli szereplését: 2013 júliusában újoncként az első NB I-es találkozóját épp a kék-fehérek otthonában játszotta (0–3), akárcsak most az utolsót, csak ezúttal hazai pályán. (A borsodi csapat közben 2014 és 2016 nyara között az NB II-ben szerepelt.)

Mezőkövesden 4-szer a borsodiak, 2-szer – 2019-ben és 2020-ban – a kék-fehérek nyertek, 1-szer pedig ikszeltek. Legutóbb, tavaly októberben Molnár Gábor korai találatával 1–0-ra a borsodiak győztek.

Közös a két csapatban, hogy az előző 3 fordulóban egyikük sem szerzett pontot, a kövesdiek helyzete annyival rosszabb, hogy nekik már 7 bajnoki meccs óta tart a vereségszériájuk.

A Mezőkövesd odahaza 3-szor nyert, 12-szer vesztett, ezzel utolsó a mezőnyben. Legutóbb november végén az Újpestet verte meg (4–0), azóta zsinórban 9-szer maradt alul, 3–19-es gólkülönbséggel.

Az MTK idegenben a második legtöbb gólt kapta a mezőnyben, 33-at,  a mérlege 5–3–7, ezzel hatodik a vendégtabellán. Legutóbb egy sima négyest kapott Fehérváron. 

SZOMBAT

PAKSI FC–KISVÁRDA MASTER GOOD

♦ 2018 óta 17-szer meccseltek az NB I-ben, az örökmérleg abszolút kiegyenlített, mindkét csapat 6-szor nyert, 5-ször pedig ikszeltek. A párharc gólkülönbsége 25–25.

♦ A tolnaiak a bajnokikat tekintve hármas győzelmi sorozatban vannak a várdaiakkal szemben, februárban Mezei Szabolcs tizenegyesével nyertek idegenben 1–0-ra, a másik oldalon viszont Jasmin Mesanovic büntetőjét Szappanos Péter kivédte.

♦ Három és fél héttel ezelőtt a Mol Magyar Kupa elődöntőjében a házigazda Paks hátrányból fordítva 2–1-re győzte le a szabolcsiakat. 

♦ Az atomvárosban ez lesz a 10. találkozójuk, eddig 5-ször a paksiak diadalmaskodtak, 2-szer játszottak döntetlent, további 2-szer pedig a várdaiak győztek, először éppen a tolnaiak FTC elleni 2022-es kupadöntője előtt (0–1). 

A 3 forduló óta veretlen (1 győzelem, 2 döntetlen) Paks az FTC ellen hosszabbításban 2–0-ra megnyert szerdai kupadöntővel már bebiztosította az Európa-liga selejtezőjében való indulását, és ha a bajnokságban a kétpontos előnyéből legalább egyet megtart a harmadik Fehérvárral szemben, akkor ez lesz fennállása legsikeresebb idénye. (2011-ben megnyerte a Ligakupát, az NB I-ben pedig második lett.) Ha Bognár György együttese ikszel a már kiesett Kisvárdával, a Fehérvár viszont nyer a Diósgyőr ellen, akkor viszont azonos pontszám mellett több győzelmükkel a piros-kékek zárnak a második helyen.

A Kisvárda az utolsó forduló eredményétől függetlenül, 6 idényt követően 11-ik helyezettként búcsúzik az első osztálytól. Ebben a kiírásban a legutóbbi két bajnokiján esett a legtöbb gól: előbb 4–2-re veszített Felcsúton, majd 4–0-s vezetésről 4–3-ra verte az utolsó Mezőkövesdet. 

Házigazdaként 10–2–3 a paksiak mérlege, ezzel negyedikek a hazai tabellán. Legutóbb a kövesdiek elleni 2–1-es sikerükkel egy olyan négymeccses hazai nyeretlenségi sorozatuknak vetettek véget, amelynek során csupán egy pontot kapartak össze.

A Várda 2–3–11-es mutatójával idegenben a legrosszabbul teljesített, házon kívül mindössze a nyitó fordulóban Zalaegerszegen, majd február közepén Mezőkövesden tudott győzni.

FEHÉRVÁR FC–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Ez lesz a 79. találkozójuk az élvonalban, a mérleg 43 fehérvári siker, 10 döntetlen, 25 diósgyőri győzelem. 

♦ Az előző három összecsapásuk egyaránt 4–0-val zárult, kétszer a Vidi, majd legutóbb a DVTK javára. Ebben a bajnokságban mindkét találkozójukon volt kiállítás az éppen aktuális vendég együttesnél: Fehérváron Farkas Dánielt a 69., Szatmári Csabát a 86., majd Diósgyőrben Csongvai Áront a 18. percben küldték le a pályáról. Utóbbi meccsen a DVTK-ban kölcsönben szereplő Szabó Levente kétszer is betalált korábbi csapatának.

♦ A DVTK az eddigi 39 kísérletből 25-ször kikapott, és csak 8-szor tudott győzni a Vidi vendégeként (2016-ban Felcsúton), legutóbb 2021 februárjában, Gheorghe Grozav triplájával 3–1-re. Döntetlen 6-szor született, a máig utolsó alkalommal 2020 márciusában, szintén egy zárt kapus meccsen (1–1).

♦ Az előző 3 bajnokijából kettőt is elvesztett és csak egyet nyert meg a Fehérvár, ennek ellenére még odaérhet a második helyre, a legrosszabb esetben pedig negyedikként végez. Mivel a Paks megnyerte a Magyar Kupát, ezért bárhogy is alakul az utolsó forduló, a Vidi mindenképpen az Európa-konferencialiga selejtezőjében indulhat.  

♦ Hullámzóan szerepel mostanság a Diósgyőr: négy fordulóval korábban 5–3-ra legyőzte a Debrecent, két hete hatalmas verést kapott Újpesten (0–7), majd legutóbb megfosztotta tavaszi veretlenségétől a bajnok FTC-t (2–0). 

♦ Bár a Fehérvár otthon a legtöbb gólt szerezte (40), 10–3–2-es mérlegével csak harmadik a hazai táblázaton – igaz, az előtte álló FTC  és DVSC is többször játszott nála a saját közönsége előtt. 

♦ A Diósgyőr idegenbeli mutatója 4–3–8, a legtöbb gólt kapta, 36-ot, vendégként 4 meccs óta nyeretlen (3-szor kikapott, az MTK-nál pedig 1–1-et ért el).

PUSKÁS AKADÉMIA FC–DEBRECENI VSC

♦ A 25. egymás elleni élvonalbeli bajnokijuk jön, a DVSC eddig pontosan kétszer annyi diadalt ért el (10), mint a Puskás Akadémia (5), a döntetlenjeik száma 9. Nem sűrűn rezdülnek meg a hálók ebben a párharcban, a gólátlag mindössze 2.1 mérkőzésenként.

♦ A Loki az első 12 összecsapásukon veretlen maradt a felcsútiakkal szemben (8 győzelem, 4 döntetlen), a rossz sorozatot 2019 tavaszán törték meg a Fejér megyeiek (2–0). 2022 májusától viszont a felcsútiak voltak eredményesebbek a párharcban, hiszen 5 bajnokin és a tavalyi kupanegyeddöntőben sem kaptak ki a Lokitól (3 diadal, 3 iksz). Ez a sorozat ért véget februárban a Nagyerdei Stadionban, amikor Szécsi Márk hajrábeli góljával 1–0-ra nyert a Debrecen.

♦ Felcsúton 10-szer találkoztak, de csak 3 olyan alkalom volt, amikor mind a két csapat betalált. Idegenben is a hajdúságiaknak ment eddig jobban: 4-szer nyertek – háromszor 1–0-ra, majd legutóbb 2–0-ra – és 4-szer végeztek döntetlenre. A két Puskás Akadémia-siker 2019 márciusában Josip Knezevic (2–0), majd 2022 őszén Batik Bence duplájával jött össze (2–1).

♦ A Puskás Akadémia tuti résztvevője az Európa-konferencialiga selejtezőjének, már csak az a kérdés, hogy harmadik, vagy negyedik helyezettként. Az előző 5 forduló alapján az NB I legjobb formában lévő csapata: 4 győzelem mellett egyedül Zalaegerszegen kapott ki 1–0-ra és közben 16–4-es, imponáló gólkülönbséget hozott össze.  

♦ A biztosan ötödik helyen végző DVSC már 7 forduló óta felváltva nyer és veszít, legutóbb a Vidivel szembeni 1–0-s sikerrel köszörülte ki az FTC elleni 1–5-öt. Ha ebben a ritmusban folytatja, most egy vereségnek kellene jönnie. 

♦ A felcsútiak a Pancho Arénában 8-cal kevesebb pontot gyűjtöttek, mint vendégként (22, illetve 30), 5–7–3-as mérlegükkel a hazai tabellán csak tizedikek. A legutóbbi két otthoni bajnokijukon viszont gólerős formát mutattak: 5–0-ra verték a Paksot, majd 4–2-ra a Kisvárdát.

♦ A Loki viszont éppen ellenkezőleg teljesít, az otthoni 34 mellett mindössze 14 pontot kapart össze idegenben, ahol egyedül a kisvárdait meccsét tudta lehozni kapott gól nélkül, a mutatója 3–5–7 és csupán nyolcadik a vendégtáblázaton. Az előző két házon kívüli fellépésen egyaránt öt gólt kapott (3–5 Diósgyőrben, 1–5 a Fradi ellen).

VASÁRNAP

KECSKEMÉTI TE–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Tizenhárom NB I-es meccsük volt eddig, az örökmérleg kecskeméti fölényt mutat: 6 KTE-siker, 3 döntetlen, 4 ZTE-győzelem. 
Ebben a pontvadászatban mindkét gárda 3–1-re hozta a hazai meccsét, februári diadalukkal a zalaiak megtörték a kecskemétiekkel szemben, 2011 óta tartó 7-es bajnoki nyeretlenségi sorozatukat (2 iksz, 5 vereség).

♦ A Széktói Stadionban 7 NB I-es meccsük után is nyeretlen még a vendég ZTE (1 döntetlen, 6 vereség). Az egyetlen iksz (2–2) még 2010 áprilisában jött össze a kék-fehéreknek. A kecskemétiek hazai pályán az előző 3 alkalommal 3 gólt szerezve gyűjtöttek 3 pontot a zalaiak ellen.

Közös a két együttesben, hogy 4 forduló óta nem kaptak ki és közben 8 pontot zsebeltek be – egálban övék a leghosszabb veretlenségi sorozat most az NB I-ben. Mindkettőjükre igaz az is, hogy a legjobb esetben akár a 6. pozíciót is megcsíphetik, a legrosszabb forgatókönyv szerint pedig a 9. helyen zárhatnak.

A kecskemétiek az előző 3 bajnokijukon nem kaptak gólt, legutóbb április 21-én a mezőkövesdi Szalai József talált be nekik.

A ZTE a tavaszi szezonban nemcsak a begyűjtött pontok (28), hanem a szerzett gólok (32) alapján is a második legjobb a mezőnyben. 

A KTE pontjai közel háromnegyedét, 42-ből 30-at otthon gyűjtött be, a Zalaegerszeg viszont vendégként eredményesebb: az idegenbeli 23 ponttal szemben otthon csak 20-at szerzett.

FERENCVÁROSI TC–ÚJPEST FC

♦ Már 240 bajnoki derbin vannak túl a zöld-fehérek és a lila-fehérek. Az örökmérleg a ferencvárosiak jelentős fölényét mutatja, hiszen közel kétszer annyi győzelmet arattak, mint ellenfelük: 117 FTC-diadal, 62 döntetlen, 61 újpesti siker. Ezek között három olyan – iksszel zárult – találkozó volt, amelyet félbeszakadt bajnokságokban, 1944–1945-ben, illetve 1956-ban játszottak.

♦ Az újpestiek legutóbb több mint nyolc éve, 2015. december 12-én, a korábbi vezetőedző, Nebojsa Vignjevics irányításával tudták bajnokin legyőzni a Ferencvárost, akkor a Groupama Arénában – a magyar csapatok közül elsőként – a szenegáli Mbaye Diagne szöglet utáni fejes góljával nyertek 1–0-ra. Azóta az NB I-ben a mérleg: 24 derbin 19 FTC-siker és 5 döntetlen. 

♦ A lila-fehér gárda mostanáig utoljára 2019 februárjában, hazai pályán szerzett pontot (1–1) az FTC ellen, amely legutóbb, februárban Varga Barnabás és Alekszandar Pesics duplájával, valamint Stjepan Loncar egy góljával kiütéses, 5–0-s sikert ért el a Szusza Ferenc Stadionban. 



♦ A zöld-fehér együttes sorozatban a 16. derbit nyerheti meg vasárnap, és ezzel megdöntheti az eddigi leghosszabb sikerszériáját, amely a párharc elején, 1905-től 1916-ig 15 meccsen át tartott. A sorozat 1917. június 24-én egy 4:1-es újpesti sikerrel tört meg, majd a lila-fehérek először 1920-ban tudtak bajnokit nyerni az FTC otthonában is (1:3). Az Újpest leghosszabb diadalszériája 2005 és 2010 között jött össze, amikor megszakítás nélkül 5 győzelmet aratott a bajnoki meccseiken (az FTC közben három idényen át az NB II-ben szerepelt).
 

15 mérkőzés: FTC (1905–1916)
15 mérkőzés: FTC (2019–)
5 mérkőzés: Újpest (2005–2010)
GYŐZELMI SOROZATOK A DERBI TÖRTÉNETÉBEN




 

♦ Az FTC az előző 12 hazai bajnokiját megnyerte a lilák ellen a Groupama Arénában, ezeken összesen 24 gólt ért el, és csupán négyet kapott. A legutóbbi, tavaly októberi Üllői úti derbit Alekszandar Pesics, Myenty Abena és Mohammed Abu Fani góljával 3–0-ra nyerték a zöld-fehérek. Az Újpest legutóbb közel nyolc éve, a 2016. szeptember 24-én 3–3-mal záruló derbin tudott pontot rabolni a Groupama Arénából. 

♦ A már bajnok Fradi két elvesztett, szerzett gól nélküli tétmeccsel – egyformán 0–2 Diósgyőrben, majd a Paks ellen a Magyar Kupa döntőjében – a háta mögött várja a derbit. Hasonló dupla kudarca februárban volt, amikor az Európa-konferencialiga rájátszásában az Olympiakosszal szemben maradt alul kétszer 1–0-ra. 

Mivel az FTC szerb vezetőedzője, Dejan Sztankovics csütörtökön bejelentette a távozását, ezért a vasárnapi derbin megbízott trénerként az eddigi asszisztensedző, Leandro de Almeida irányítja a zöld-fehéreket. A brazíliai Sao Paulóban született, de 2003 óta magyar állampolgársággal is rendelkező 42 éves szakember Sztanyiszlav Csercseszov tavaly nyári távozása után került a zöld-fehérek első csapatának az edzői stábjába. Játékosként négy bajnokságot és négy Magyar Kupát nyert a Ferencvárossal, és 16-szor szerepelt a magyar válogatottban. 

♦ Az aranyérmes Ferencváros eddig 78-szor talált be az ellenfelek hálójába –  ez 21. századi NB I-es rekord, pedig volt olyan bajnokság, amikor a jelenleginél több, például 38 mérkőzést játszottak a csapatok (a Dunaferrnek az 1999–2000-es idényben elért 79 találata még a 20. századhoz számít). A gólcsúcsot  a záró körben tovább javíthatják a zöld-fehérek, amire meg is van az esélyük, hiszen ebben a kiírásban a két meccsen összesen 8 góllal terhelték meg az újpestiek kapuját. 

♦ Az előző öt bajnokijából négyet elvesztett az Újpest és csak a legfontosabbat, a DVTK ellenit nyerte meg (7–0), így utolsó előtti a formatabellán. Az idényt mindenképpen tizedikként zárja, ami 2014 óta a legrosszabb helyezése (akkor 13. lett).

♦ Az FTC hazai mérlege 10–4–2, otthon a második legtöbb gólt szerezte (33) és a legkevesebbet kapta (10). 

♦ Az Újpest mutatója vendégként 4–2–9, a harmadik legtöbb gólt szedte be, 15 mérkőzésen 32-t, ami 2.13-as átlag, legutóbb március 31-én Pakson tudott nyerni (1–2).  
 
A 33. FORDULÓ PROGRAMJA
Május 17., péntek
20.30: Mezőkövesd–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
Május 18., szombat
17.45: Paks–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
17.45: Puskás Akadémia–Debreceni VSC (m4sport.hu)
17.45: Fehérvár–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport+)
Május 19., vasárnap
17.15: Kecskemét–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport+)
20.15: Ferencváros–Újpest (Tv: M4 Sport)

   
1. Ferencvárosi TC32225578–30+4871
2. Paksi FC32167949–41+855
3. Fehérvár FC321651155–40+1553
4. Puskás Akadémia321410856–34+2252
5. Debreceni VSC321461248–44+448
6. Diósgyőri VTK321281250–56–644
7. Zalaegerszegi TE321271353–58–543
8. MTK Budapest321271342–61–1943
9. Kecskeméti TE321261443–44–142
10. Újpest FC321141745–65–2037
11. Kisvárda32941939–53–1431
12. Mezőkövesd32552230–62–3220
az állás az utolsó forduló előtt

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik