Ökölvívás: huszonhárom magyar arany a Bornemissza-emlékversenyen

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.05.18. 20:44
null
A korábbiaknál is népesebb nemzetközi mezőny gyűlt össze Egerben, a Bornemissza Gergely nemzetközi ökölvívó emlékversenyen, amelyen az ifjúságiak és a juniorok mellett első alkalommal a serdülők is ringbe léptek.

Hetvenharmadik alkalommal rendezték meg Egerben Európa egyik legrégebbi utánpótlás ökölvívóviadalát, a Bornemissza Gergely nemzetközi emlékversenyt, amely a szokásoknak megfelelően ismét népes és nívós mezőnnyel zajlott. Tizenkilenc országból – mint például Kazahsztán, Üzbegisztán és Ukrajna – érkeztek bokszolók, összesen 381 fiatal lépett a ringbe, így mind a hat napon sűrű programot követhettek figyelemmel a kilátogatók.

Az óriási létszám nem érte meglepetésként a szervezőket, hiszen az esemény történetében első alkalommal – az ifjúsági (2006-os és 2007-es születésű bunyósok) és a juniorkorú (2008-2009) sportolók mellett – a serdülők (2010-2011) kategóriája is bekerült a menetrendbe. Az ifik májusban már megjárták az Európa-bajnokságukat, így annak ellenére is a korosztályukban figyelhettük a legkevesebb indulót, hogy október második felében nekik világbajnokság kezdődik. Náluk „élesebbnek” kellett lenniük a junioroknak és a serdülőknek, hiszen

mindkét korcsoportnak közeledik az Eb: előbbiek júniusban Szarajevóban, utóbbiak júliusban az olaszországi Assisiben vesznek részt kontinensviadalon.

Ennek megfelelően nekik válogatóként is szolgált az esemény, amelyen végül összesen huszonhárom magyar aranyérem született. A serdülők között tizenkét magyar induló állhatott fel a dobogó tetejére. A legnépesebb korosztályban, vagyis a juniorok között viszont nem tudtak a fiatalabbakhoz hasonló eredményt szállítani a hazai versenyzők, akik közül egyedül Kapcsos Vivien tudott aranyérmet szerezni.

„Szerencsére ismét problémamentesen sikerült megszervezni az eseményt, és bár váratlan helyzetek évről évre adódnak, mindig sikerül azokat megoldani. Számítottunk a népes mezőnyre, hiszen első alkalommal építettük be a programba a serdülők versenyét. Ez azért volt indokolt, mert ennek a korosztálynak kevés többnapos nemzetközi megméretése van, ez pedig tökéletes alkalom volt rá, hogy kipróbáljuk, hogyan működik a menetrend három kategóriával – mondta az Utánpótlássportnak az esemény után Dorkó Péter, az Egri VSI ökölvívó-szakosztályának vezetője, egyben a serdülőválogatott szövetségi edzője. – 

Dorkó Laura és Lukács Letícia kiemelkedő teljesítményt nyújtott, mellettük Burai Adrián, Farkas Robi és Asztalos Hunor is megmutatta a tudását a korosztályból; a fiúk közül szerencsére még lehetne sorolni a neveket. Bízom benne, hogy az Európa-bajnokságon is kijön majd nekik a lépés. Van még hova fejlődni, gőzerővel dolgozunk tovább, és remélem, többen is éremmel zárnak majd az Eb-n.”

Az esemény az ifik döntőivel zárult; a korosztályban tíz magyar bokszoló nyerte meg a súlycsoportját. Bár a kategória a másik kettőnél „szellősebb” volt, a győzelmek nagy erőt adhatnak a folytatásra a fiataloknak, akik már a vb-re fókuszálnak.

(Kiemelt képünkön: Dorkó Laura (pirosban) támad Forrás: MÖSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik