Úszás: V4-es serdülőcsúcs a Tüske Uszodában

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.05.17. 19:24
null
Csehország, Lengyelország, Szlovákia és a vendéglátó Magyarország legjobb 14-15 éves úszói, úgy is, mint leendő olimpiai reménységek versengenek a Tüske uszodában e hét végén.

A V4-es tömörülés évenkénti jeles vizes sporteseménye szombaton és vasárnap zajlik fővárosunkban, ahol is a négy ország legjobb serdülőkorú úszói a szokásos pontozásos csapatverseny keretében mérik össze jelenlegi tudásukat. A viadal a mi szempontunkból azért is figyelemre méltó, mert a nemzetközileg legifjabb versenykorosztályt képviselők vizsgájának a fiataljaink,

a 26 fős együttes tagjai annak tudatában vágnak neki, hogy korábban rendre magyar győzelemmel zárultak az effajta medencés vetélkedők,

példának okáért tavaly és tavalyelőtt is a mi csapatunk bizonyult a legjobbnak.

Selmeci Attila mesteredző, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke most is esélyesnek tartja serdülőválogatottunkat, és érdeklődésünkre elmondta, hogy várhatóan ezúttal is a lengyelekkel leszünk nagy versenyben az összetett rangsor első helyéért.

 „A fiataloknak ez nagyon komoly bemutatkozási lehetőség, mert ez a korosztály lesz érdekelt a jövő évi EYOF-on, a 15-16 évesek összeurópai nagy rendezvényén”

– hívta fel rá külön is a figyelmet a szakember.

A V4, a visegrádi négyek regionális szövetségének közös kezdeményezéseként jött létre, és valósul meg rendszeresen ez a fajta a sporttalálkozó úgy, hogy évente más a házigazda, az idén mi fogadjuk a többieket Budapesten, a Tüske Uszodában. A szabályok szerint

a 2009 és 2010-es születésű fiúk és lányok versengenek, a mezőny a teljes olimpiai programot teljesíti, plusz még 50 méteren a gyors mellett mell-, pillangó- és hátúszás is műsoron lesz. 

Egy-egy számban ketten indulhatnak, az egyiknek 14, a másiknak 15 évesnek kell lennie. Pontozásos csapatversenyről lévén szó, az elért helyezések alapján osztják a pontokat, számonként a legjobb 9, a második 7, a harmadik 6, végül a 8. helyezett egy pontot kap, s az összesítés adja majd ki a végeredményt.

A versenyt három részletben bonyolítják le, az első etap időfutamai szombaton 10, a másodikéi 17 órától, a harmadik szakaszéi pedig vasárnap délelőtt 10 órától indulnak. A belépés ingyenes, és remélhetőleg lelkes hazai közönség előtt sikerül majd a címvédés a mieinknek.

Akik közül Selmeci Attila az idehaza versenyszámaiban ranglistavezető hat fiatalt emelt ki, mint akikre különösképpen érdemes figyelni, mert a győzelmek szállítására ők a leginkább alkalmasak: a lányoknál Szabó Lilla, Barta Bianka, Lakó Dorina és Megyesi Vanda, a fiúknál pedig Pápai Olivér és Nemes Ármin a magyar remények legfőbb hordozója.

(Kiemelt képünkön: A serdülőkorú úszók V4-es versenyét rendre a mieink nyerték, s erre az idén is adott az esél Forrás: musz.hu)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik