Ötkarikás történetek: hirtelen lett a világ legyorsabb nője – még 71 nap a rajtig

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.05.16. 09:24
Florence Griffith-Joyner (Fotó: AFP)
A párizsi játékok kezdetéig sorozatunkban száz olimpiai történetet elevenítünk fel.

Csak 1988-ban tizenegy alkalommal vizsgálták doppingellenőrök Florence Griffith Joynert, és sohasem tudtak kimutatni nála tiltott szert.

Bámulatos fejlődését látva sokan ingatták a fejüket, amíg korábban csak egy volt a remek futók közül, 28 éves korára minden idők leggyorsabbja lett azok után, hogy kétszer is visszavonult már az atlétikától, és banki alkalmazottként kereste kenyerét.

Fotó: AFP
Fotó: RON KUNTZ

„Flo-Jo” egy év alatt teljesen megváltozott. A szöuli olimpiára olyan izomzattal és egyre mélyülő hanggal utazott, ami hónapokkal korábban nem volt annyira szembetűnő. A dél-koreai játékoknak viszont már ő volt a legnagyobb esélyese, mivel az amerikai válogatóversenyen, Indianapolisban elképesztő, máig megdönthetetlen, 10.49 másodperces világcsúcsot futott száz méteren. A műszerek szélcsendet (0.0 m/s) mértek, sokan csalást is emlegettek, de hitelesítették az idejét.

A korábban egyéniben csak világbajnoki ezüstig jutó sprinter sztárként állhatott oda a százméteres síkfutás döntőjéhez, amelyet hatalmas fölénnyel nyert meg, de öt századdal elmaradt a világrekordjától.

A 200 méter fináléjában viszont már nem volt kérdés, legnagyobb erényét csillogtatva repesztette végig a távot. A jó rajt és erőteljes kezdés után végig tudta tartani a tempót, sőt, a második százon elképesztő, 10.23-as időt futott, mindenféle erőlködés nélkül adta át a múltnak Marita Koch világcsúcsát, végül 21.34-nél állt meg az óra, amikor célba ért. Szöul ünnepelt sztárja a 4x100-as váltóval szerezte meg harmadik olimpiai aranyát, a 4x400-asok között pedig ezüstérmet vehetett át.

Több mint egy évvel a játékok után, lényegében pályája csúcsán hagyta abba az atlétikát, hirtelen döntését azzal magyarázta, már nem volt elég ideje a sportra. Tragikusan fiatalon, 39 évesen hunyt el, álmában epilepsziás rohama lett, halálát fulladás okozta. Szervezetében nem bukkantak szteroidok nyomaira, semmi jel nem utalt rá, hogy valaha doppingszert használt volna.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik