Mindenre jött a kontra, Ligetinek egyelőre nincs meg a kvótája isztambulban

Krasznai Bence (Isztambul)Krasznai Bence (Isztambul)
Vágólapra másolva!
2024.05.11. 21:06
null
Ligeti Dánielnek egyelőre nincs meg a kvótája (Fotó: Földi Imre, archív)
Ligeti Dániel (125 kg) a szombati kvótameccset ugyan elbukta az Isztambulban zajló világkvalifikációs versenyen, megmaradt az esélye a kvalifikációra – ehhez vasárnap két mérkőzést kell nyernie.

Meglesz-e a harmadik olimpiája? Ez volt a legnagyobb kérdés Ligeti Dániel esetében, aki szombat este az Ázsia-bajnok kirgiz Ajaal Lazarevvel mérte össze a tudását, mégpedig a Párizsba szóló repülőjegyért.

Az idáig vezető út persze rögös volt, kezdve a tavaly szeptemberi belgárdi világbajnoksággal, amelyen hajszálon múlt a kvóta, s folytatva az áprilisi, bakui európai kvalifikációs viadallal, amelyben már az első körben búcsúzott. S nem is beszélve a mostani, Basaksehir Ifjúsági és Sportközpontban megrendezett világkvalifikációról, hiszen itt sem volt sétagalopp eljutnia az elődöntőig. Isztambulban a kvótameccsig az U23-as Európa-bajnok bolgár Georgi Ivanovot, valamint a keleti kontinens U23-as bajnokát, a türkmén Zyyamuhammet Saporovot kellett legyűrnie – ezt úgy tette meg, hogy mindkét mérkőzésen irányított, dominált. Előbbin technikai tussal (12:1), utóbbin 4:0-ra diadalmaskodott.

No de vissza a kvótameccshez! Mert hát részünkről ez volt a nap legfontosabb eseménye. Nem úgy alakultak az események, ahogyan azt szerettük volna. Lazarev láthatóan jól felkészült Ligetiből, s többször is gyönyörű kontrával reagált, aminek köszönhetően technikai tussal, 12:2-re diadalmaskodott. 

Ötszörös Európa-bajnoki érmesünkre vasárnap a bronzmérkőzés vár, s ha azt megnyeri, akkor a másik harmadik helyezettel küzdhet meg a fennmaradó egy kvótáért, egyben ő lehet a magyar birkózóválogatott ötödik, utolsó párizsi kvalifikálója.

„Szerettem volna ezt a kapaszkodós szituációt elkerülni, tudtam, hogy jó benne. Az ő akarata érvényesült a szőnyegen, ezt látszott, én csak próbáltam hozzá alkalmazkodni. Nem áll tőlem messze a kapaszkodás, nem erről van szó, de nem szabadott volna. Nehéz mit mondani, a szívem-lelkem benne van abban, hogy kijussak az olimpiára. Ez lett volna a könnyebb verzió, de még van egy nap, amelyen sokkal rögösebb út vár. Nekiállok, belevágok, aztán meglátjuk!” – fogalmazott csalódottan Ligeti a kvótameccset követően. 

Mint megírtuk, a magyar színekben Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) az ukrán Murazi Mcsedlidze legyőzését követően, a négy közé jutásért kikapott az Ázsia-bajnoki ezüstérmes kínai Habila Avuszajimantól. Riválisa a kvótamérkőzésen az Eb-második lengyel Zbigniew Baranowskival talákozott, és noha az egész mérkőzésen irányított, a lengyel az utolsó tíz másodpersben indított gánccsal megnyerte az összecsapást. Ez egyben Bajcajev búcsúját, és párizsi olimpiai reményeinekszertefoszlását is jelentette.

Arról már délutáni cikkünkben beszámoltunk, hogy a szombaton szőnyegre lépő két másik sportolónk, Kuramagomedov Murad (74 kg) és Püspöki Patrik (86 kg) kiesett.

OLIMPIAI VILÁGKVALIFIKÁCIÓS VERSENY, ISZTAMBUL 
Szombat 
Szabadfogás 
125 kg: Kvótamérkőzés: Lazarev (kirgiz)–Ligeti Dániel 12:2

KORÁBBAN
Szabadfogás
74 kg. A 16 közé: Khadjiev (francia)–Kuramagomedov Murad 4:0-nál tus. 
86 kg. A 16 közé: Püspöki Patrik–Pahaszjan (fehérorosz) 4:2. Nyolcaddöntő: Cu-sen (kínai)–Püspöki 10:0. 
97 kg. Nyolcaddöntő: Bajcajev Vlagyiszlav–Mcsedlidze (ukrán) 6:4. Negyeddöntő: Habila (kínai)–Bajcajev 6:1
125 kg. Nyolcaddöntő: Ligeti–Ivanov (bolgár) 12:1. Negyeddöntő: Ligeti–Saparov (türkmén) 4:0
Női birkózás 
57 kg. Vigaszág: Boldszajhan–Galambos Ramóna 5:2-nél tus. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik