Asztalitenisz: Póta Georgina egy győzelemre van a kvótától

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.05.17. 20:42
null
Póta Georgina az egyenes kieséses szakaszban eddig egyszer sem hibázott (Fotó: ETTU)
A szarajevói egyéni olimpiai selejtező egyenes kieséses szakaszában Póta Georgina bejutott a legjobb négy közé, s mivel mindkét döntős kvótát szerez, egyetlen győzelemre van Párizstól. Madarász Dóra és Szudi Ádám viszont kiesett, a két magyar játékos szombaton újra próbálkozhat.

Párizs a láthatáron – legalábbis Póta Georgina esetében. Magyar szempontból nagyjából így foglalhatjuk össze a szarajevói egyéni olimpiai selejtező pénteki játéknapján történteket. Pedig kétszeres Európa-bajnokunknak nem indult jól az első egyenes kieséses tábla – innen a két döntős szerez párizsi kvótát – az első fordulóban alaposan megszenvedett Debora Vivarellivel szemben: hiába húzott el 3:0-ra, az olasz egyenlített, a feszült hetedik játszma hajrája viszont ismét Pótáé volt. A kezdeti bizonytalanság a folytatásban eltűnt, Póta a következő körben jóval magabiztosabban lépett túl a portugál-kínai Fu Yun, majd a negyeddöntőben a horvát Hana Arapovicot is elintézte. Ezzel már elődöntős, ami azt jelenti, hogy szombat délelőtt a brit Anna Hursey ellen ki-ki meccset játszik, a győztes máris készülhet az olimpiára, a vesztes pedig a második egyenes kieséses táblán, amolyan második esélyként újra nekifuthat a kvótának.

Az első esélyt egyébként leggyorsabban Madarász Dóra veszítette el, miután mindjárt az egyenes kieséses tábla első fordulójában vereséget szenvedett. A kiemelési rangos alapján nagyjából egálról indult Hursey ellen – Madarászt a 15., a britet a 16. helyen rangsorolták – az igazán nagy csata azonban elmaradt: 1:1-es játszmaarány után már végig Hurseynél volt a karmesteri pálca. Szudi Ádám az első kanyart még simán vette, a brit Paul Drinkhall csak a meccs egyes szakaszaiban tudta megszorítani a magyar bajnoki címvédőt, a nyolcaddöntő azonban már Szudinak is a végállomást jelentette az első táblán. Ellenfele a rutinos Mihai Bobocica volt, az olasz nem ok nélkül kapta meg a nyolcas sorszámot a kiemelésnél – Szudi ugyanitt a 23. helyre került –, egy szettet leszámítva nem engedte kibontakozni Szudit.

EGYÉNI EURÓPAI OLIMPIAI SELEJTEZŐ, SZARAJEVÓ
Férfiak. 1. tábla. A 16 közé jutásért:
Szudi Ádám–Drinkhall (brit) 4:0 (12, 8, 7, 4)

Nyolcaddöntő:
Bobocica (olasz)–Szudi 4:1 (14, 7, –6, 2, 6)

Nők. 1. tábla. A 16 közé jutásért:
Póta Georgina–Vivarelli (olasz) 4:3 (4, 4, 5, –6, –5, –7, 8)
Hursey–Madarász Dóra 4:1 (5, –6, 9, 8, 7)

Nyolcaddöntő:
Póta–Fu Yu (portugál) 4:1 (8, 3, –9, 6, 9)

Negyeddöntő:
Póta–Arapovic (horvát) 4:1 (9, 10, 3, –5, 3)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik