Címlapsztori: a dobogó a tét az NB I-ben, a kupaarany után a bajnoki ezüstért indul harcba a Paks

Vágólapra másolva!
2024.05.18. 07:24
Haraszti Zsolt, a Paks támadója a Fradi elleni kupadöntőben szerzett gólja után bajnoki ezüstérmet is ünnepelne (FOTÓ: SZABÓ MIKLÓS)
Az utolsó fordulót rendezik az OTP Bank Liga 2023−2024-es idényében, s szombaton eldől, hogy a bajnok Ferencváros mögött melyik két csapat végez a dobogón – a két helyre három együttes pályázik, a Paks, a Fehérvár FC és a Puskás Akadémia.

 

AZ MÁR ELDŐLT, hogy a Ferencváros nyerte meg a bajnokságot, az azonban még nem, melyik együttes szerzi meg az ezüst- és a bronzérmet: két csapat verseng a második helyért, a Paksi FC és a Fehérvár FC, a Puskás Akadémia a harmadik helyre futhat be. A képlet egyszerű: ha a paksiak nyernek, biztosak övéké a második hely, ha ikszelnek, míg a Vidi nyer, lecsúsznak a harmadik helyre. A PAFC-nak mindenképpen győznie kell a DVSC ellen, és még akkor sem biztos, hogy harmadikként ér célba. Nézzük, mit vár a hétvégétől a paksi Haraszti Zsolt, a fehérvári Spandler Csaba, valamint a felcsúti gárdát irányító Hornyák Zsolt!

PAKSI FC−KISVÁRDA MASTER GOOD

A friss Mol Magyar Kupa-győztes Paksi FC-nél nem is gondolnak a botlásra, mindenáron győzni akarnak a Kisvárda ellen – Haraszti Zsolt, a Ferencváros ellen megnyert döntő (2–0) hosszabbításában gólt szerző támadó szerint meg kell ragadniuk ezt az esélyt.

„Azóta, hogy biztossá vált, a Kisvárda kiesett az NB I-ből, felszabadultabban, teher nélkül futballozik, veszélyes ellenfél – mondta lapunknak a paksiak 32 éves futballistája. – Kellemetlen, a párharcokat kedvelő csapat. Döntő lehet, hogy melyik együttes szerzi az első gólt: azon kell dolgozni, hogy mi legyünk eredményesek. Ennél jobb forgatókönyvet írni sem lehetne: a mi kezünkben a sorsunk, idehaza lépünk pályára, ha legyőzzük a Várdát, miénk az ezüstérem. Egyértelmű, csalódást jelentene, ha bronz­érem kerülne a nyakunkba.”

Miután a tolnaiak szerdán 120 perces csatában győzték le a ferencvárosiakat, kérdés, milyen állapotban lesznek három nappal a döntő után.

„Bő a keretünk, biztos vagyok benne, a szakmai stáb pótolja azokat a futballistákat, akik százhúsz percet kaptak és pihenniük kell. Csütörtökre szabadnapot kaptunk, pénteken edzettünk először, szombatra készen állunk. Hogyan éltem meg a döntőt? Elképesztő volt! A Ferencváros úgy kezdett, ahogyan szokott, elsöprő lendülettel, de ezt megúsztuk, persze ehhez extra kapusteljesítmény kellett Szappanos Péterről. A csapatszellemünk, a motiváltságunk is döntő lehetett, a helyszínen szurkoló ötvenegyezer ember nem bénítólag hatott ránk, hanem még elszántabbá tett minket. Az utolsó percben álltam be, nyilván nem dobott fel a hír, hogy ilyen miliőben csak ennyi idő jut nekem, ám azzal foglalkoztam, hogy segítsek – amikor láttam, hogy a ferencvárosi szöglet után Mezei Szabolcs kapta a labdát, tudtam, az üres területre passzolja be, oda is kanyarította, s miután kizártam a védőt, már csak az volt a feladatom, hogy Cristian Ramírez mellett ellőjem a labdát, szerencsére sikerült. Csodás érzés volt a kupac alján lenni! Ha visszatekintek a pályafutásomra, ez eddig a csúcs: paksiként gólt szerezni a döntőben és magasba emelni a kupát, felejthetetlen élmény! Eldőlt, hogy így az Európa-liga-selejtezőben indulunk, ám hogy meddig juthatunk, nagy kérdés. Olyan ez, mint az érettségi: készülsz, de sok minden függ attól, melyik tételt húzod. Nem mindegy, milyen erősségű ellenféllel találkozunk, ráadásul a nemzetközi kupaszereplés számunkra ismeretlen terület, legutóbb tizenhárom éve szerepelt a klub Európában. Egyelőre csak az lebeg a szemünk előtt, hogy szombaton három pontot szerezzünk és utána lehet felhőtlenül örülni, mert bár a kupadöntő után is ünnepeltünk, tudtuk, bajnoki vár ránk szombaton.”

 

 

Spandler Csaba, a Vidi védője mindent megtesz, hogy csapata ne kapjon gólt a DVTK-tól (FOTÓ: KOVÁCS PÉTER)

FEHÉRVÁR FC−DIÓSGYŐRI VTK

A Fehérvár FC az utolsó fordulót a harmadik helyen kezdi, ám a többi eredmény függvényében végezhet a második, a harmadik vagy a negyedik helyen is.

„Beszéltünk róla, mennyire fontos mérkőzés vár ránk a Diósgyőr ellen, mindenképpen a dobogón akarunk végezni – mondta lapunknak Spandler Csaba, a Fehérvár 28 éves védője. – A tavasszal az első háromban voltunk, nem is akarunk leszakadni innen az utolsó pillanatban. Az első néhány fordulóban alig nyertünk, majd elkezdtünk egyre feljebb lépkedni, felépítettünk valamit, talán mondhatom a teljes csapat nevében, nekünk csalódás lenne a negyedik hely. Persze a második hely is szóba került az öltözőben, de mi csak a saját mérkőzésünkre figyelünk, a többi nem rajtunk múlik. Biztosan sok szurkoló jön ki a stadionba, az előrejelzések szerint jó idő lesz, tökéletes időpontban kezdődik a találkozó, a nagyszerű hangulat garantálva van. Szeretnénk győzelemmel búcsúzni drukkereinktől, akik az egész idényen mögöttünk álltak.”

A fehérváriak már korábban biztossá tehették volna dobogós helyüket, ám az utóbbi időben hullámzó teljesítményt nyújtottak. Az előző négy fordulóban csak egyszer nyert az együttes, emellett két vereség és egy döntetlen a mérlege.

„A múlt héten Debrecenben megvoltak a helyzeteink, az első félidőben vezethettünk volna, mégsem szereztünk pontot. De az igazsághoz tartozik, hogy a tavasszal volt olyan megnyert mérkőzésünk, amelyen alig volt gólszerzési lehetőségünk. Kisvárdán nem az igazi formánkat mutattuk, ott nem érdemeltünk pontot, míg a Zalaegerszeg ellen a hajráig vezettünk, mégis döntetlen lett. Való igaz, igencsak hullámzó az utóbbi időben nyújtott teljesítményünk, ám a múlt heti, Debrecen elleni játékra lehet építeni.”

A két együttes idénybeli két összecsapásán egyaránt a hazai pályán játszó együttes nyert 4–0-ra, ez alapján a fehérváriak bizakodhatnak.

„Felkészültünk a Diósgyőrből, láttuk a múlt héten a Ferencváros ellen, hogy jó csapat. Az idényben mind a kétszer a hazai együttes nyert, ez alapján most rajtunk a sor. Nem szomorkodnék, ha nem szereznék ismét négy gólt, ellenben miénk lenne a három pont. Minél többet akarjuk birtokolni a labdát, hazai pályán kezdeményezően akarunk futballozni, sok helyzetet akarunk kidolgozni és jó százalékban kihasználni. Jön a nyári szünet, hosszú volt az idény, jólesik majd a pihenés, a családdal, a hároméves kisfiammal szeretnék rengeteg időt tölteni. Az Európa-bajnokságot követem majd, mert sok barátom lesz a magyar válogatottban, szorítok a srácokért. Izgalmas torna vár mindenkire, az biztos.”

Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője az utolsó fordulóra is feltüzeli a felcsúti futballistákat (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)

PUSKÁS AKADÉMIA−DEBRECENI VSC

Április óta csupán egyszer, Zalaegerszegen kapott ki az OTP Bank Ligában a Puskás Akadémia, a másik öt mérkőzését egyaránt megnyerte, és szombaton a DVSC ellen is győzni akar. Ha sikerül, ragyogó mutatóval zárja ezt a másfél hónapot, illetve a Fehérvár FC botlása esetén még felkapaszkodhat a harmadik helyre. Egy biztos: ha a jelenleg negyedik helyezett PAFC nem nyer a Loki ellen, oda a dobogó. A felcsúti klubhonlapnak nyilatkozva Hornyák Zsolt vezetőedző kiemelte: a célt elérte a csapat, hiszen megvan az indulási jog a Konferencialiga-selejtezőre, de azért van még mit tenni.

„Ugyanazt az aktív futballt kell elővezetnünk, mint az előző mérkőzéseken, igyekszünk kifárasztani az ellenfél védelmét − fogalmazott az 51 esztendős szakember, aki 2019 óta irányítja a felcsúti együttest. − Az előző fordulóban megvertük az MTK-t, a meccs után megkértem labdarúgóinkat, még egy hétig tegyék oda magukat, legyenek motiváltak. Mindannyian tudjuk, mi a tét, szeretnénk még feljebb kapaszkodni a tabellán.”

Hornyák Zsolt külön kiemelte a válogatott kerettag Nagy Zsolt teljesítményét, aki „kilenc gólt szerzett szélsőként vagy bal futóként, ez is elárulja, milyen jó formában van”, valamint azt, hogy visszavágnának a Lokinak, mert ebben a bajnoki idényben az eddig lejátszott két egymás elleni összecsapáson csupán egy pontot szerzett a Puskás Akadémia.

NB I, 33. FORDULÓ
Május 17., péntek
Mezőkövesd–MTK Budapest 1–1
Május 18., szombat
17.45: Paks–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
17.45: Puskás Akadémia–Debreceni VSC (m4sport.hu)
17.45: Fehérvár–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport+)
Május 19., vasárnap
17.15: Kecskemét–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport+)
20.15: Ferencváros–Újpest (Tv: M4 Sport)

  1. Ferencváros

32

22

  5

  5

78–30

+48 

71 

  2. Paksi FC

32

16

  7

  9

49–41

  +8 

55 

  3. Fehérvár FC

32

16

  5

11

55–40

+15 

53 

  4. Puskás Akadémia

32

14

10

  8

56–34

+22 

52 

  5. Debreceni VSC

32

14

  6

12

48–44

  +4 

48 

  6. Diósgyőri VTK

32

12

  8

12

50–56

  –6 

44 

  7. MTK Budapest

33

12

  8

13

43–62

–19 

44 

  8. Zalaegerszeg

32

12

  7

13

53–58

  –5 

43 

  9. Kecskeméti TE

32

12

  6

14

43–44

  –1 

42 

10. Újpest FC

32

11

  4

17

45–65

–20 

37 

11. Kisvárda

32

  9

  4

19

39–53

–14 

31 

12. Mezőkövesd

33

  5

  6

22

31–63

–32 

21

AZ ÁLLÁS

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik