Magyar Kupa: „A döntőt nem játszani kell, hanem megnyerni!”

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.05.13. 14:16
A Ferencváros és a Paks játssza a döntőt (Fotó: Árvai Károly)
Szerdán 19.30 órától – 2022 májusa után – a labdarúgó Magyar Kupa fináléjában ismét egymásnak feszül a Ferencváros és a Paks, ahogy akkor, a csapatok ezúttal is több tízezer néző előtt futballozhatnak.

A Puskás Aréna önmagában rangot ad a kupadöntőnek. Ha a győztesnek nem járna a nyolcvan centiméteres jellegzetes serleg, és a mellé járó több mint száz millió forintnyi díjazás, a játékosoknak akkor is élmény lenne az ország legnagyobb stadionjában pályára lépni. Különösen úgy, hogy szerda este több tízezren lesznek a lelátókon, minden esély meg van rá, hogy nézőcsúcs szülessen az újkori kupadöntők sorában. Dejan Sztankovics, a Ferencváros vezetőedzője első mérkőzésére készül a Puskás Arénában, ám nem csak emiatt várja izgalommal a finálét.

„Sok edzővel dolgoztam életem során, és José Mourinho mondta egyszer az öltözőben, a döntőt nem játszani kell, hanem megnyerni! – mondta a hétfői sajtótájékoztatón a Ferencváros szerb trénere. – Ezt egy életre megtanultam. Nem véletlenül jutott el idáig a két együttes. Szokták mondani, hogy könnyű trófea a kupa, hiszen hat győzelem elég a sikerhez, de ez nem így van… Ezen a fronton is apróságok döntenek, akár egy buta szabálytalanság is végzetes lehet.”

A kupadöntő más műfaj, itt kilencven-, de akár százhúsz percen át kell koncentrálni, akár egy lövés, fejes is dönthet a végső győztes sorsáról.

„Nem hinném, hogy meg tudnak lepni bennünket a paksiak, igaz szerintem mi sem őket. A hozzáálláson múlhat a finálé. Ha koncentrálunk, és miénk lesz a több lecsorgó labda, mi kerülhetünk ki győztesen a párharcból. Játékosként és vezetőedzőként is nyertem kupát, összesen több mint tízszer jött össze, és van tapasztalatom a duplázással is, a Crvena zvezdával kétszer is összejött, jól tudom, egy ilyen mérkőzésen bármi megtörténhet. Nincs kedvenc diadalom, nálam mindig az utolsó a legkedvesebb. Ha most nyerünk, ez lesz a legfontosabb számomra. Volt alkalmam sétálni a Puskás Aréna gyepén, gyönyörű stadionban léphetünk pályára, különleges este elé nézünk.”

Bognár Györgynek annál inkább vannak emlékei a Puskás Arénáról. Elég csak a két esztendővel ezelőtti kupafináléra gondolni, amikor is a tréner 2022 májusában ugyancsak a Ferencváros ellen irányította a paksiakat – akkor 3–0-ra a Fradi nyert, Kristoffer Zachariassen a meccs elején megszerezte a vezetést, a hajrában pedig Franck Boli duplázott.

De vajon valóban más-e egy kupadöntő, mint a többi mérkőzés?

„Annyiban mindenképpen más, hogy itt egy meccsen kell a magad javára fordítani a meccset – mondta Bognár György, a Paks vezetőedzője. – Nem kérdés, a Ferencváros az esélyese a találkozónak, de egy meccsen bármi megtörténhet. Van tapasztalatunk két évvel ez előttről, úgy érzem, akkor nagyobb volt a rivális fölénye, most talán szorosabbá tudjuk tenni a finálét. Az idei három bajnoki mérkőzésünk is jó tanulsággal szolgál, éppen ezért bizakodók vagyunk. A Ferencváros ellen hazai pályán van esélyünk nyerni, idegenben sokkal kevesebb, most semleges pályán lépünk pályára. Meglátjuk… Ha jobb képességű csapat ellen játszol, azt mondják, illik alkalmazkodni, de legalábbis ez az észszerű lépés. Alkalmazkodnunk kell bizonyos szinten a Fradihoz, kérdés, hogy a saját játékunkból mennyit tudunk kivinni a pályára. Jól ismerjük egymást, nem érdemes különös taktikai húzásokra számítani, talán mindenki a megszokott játékából próbálja a legtöbbet kihozni. Amikor hatot kaptunk a Ferencvárostól a bajnokság elején, változtattunk a játékunkon, sokkal kevesebb gólt szerzünk, de kevesebbet is kapunk. A látványosság rovására ment ez a stílus, de a futballt mégis csak eredményre játsszák. Most pedig kupadöntőt szeretnénk nyerni!”

MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
szerda, 19.30: Paksi FC–Ferencvárosi TC, Puskás Aréna (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik