Vancsáék tettek egy újabb lépést a belga élvonal felé; Tanyi először kezdett a szlovén első osztályban, két góllal hálálta meg

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.05.12. 18:15
A Lommel versenyben maradt az élvonalért (Fotó: SK Lommel, Twitter)
Vancsa Zalán és csapata, az SK Lommel sikerrel vette a belga másodosztályú labdarúgó-bajnokság playoffjának döntőjét – a vasárnapi visszavágón 2–1-re legyőzte idegenben a Deinzét –, így osztályozót játszhat az élvonalba jutásért. Tanyi Barnabás először kezdett a szlovén élvonalbeli Aluminijben, és két góllal tette emlékezetessé a szombati mérkőzést.

BELGIUM. A Lommel és a Deinze 1–1-re végzett egymással a playoff döntőjének első felvonásában, így a vasárnapi visszavágó megnyerése újabb lépést ígért a győztes számára az élvonal felé. A finn Juho Talvite első félidőbeli gólját még megválaszolták a hazaiak, a brazil Diego Rosa 80. percbeli találata azonban már győzelmet és továbbjutást ért a vendégeknek. Vancsa Zalán végigjátszotta a mérkőzést. A Lommel az élvonal osztályozós playoffjának második helyezettjével, a Kortrijkkel vív majd kétmeccses párharcot az első osztályba jutásért.

SZLOVÉNIA. Még szombaton játszották le az NK Rogaska–Aluminij találkozót, de érdemes megnézni a duplát, amellyel a 21 éves Tanyi Barnabás letette a névjegyét a szlovén első osztályban. A fiatal labdarúgó a családjával 2016-ban Debrecenből az Egyesült Államokba, Detroitba költözött, tavaly tért vissza futballozni Európába, és az ősze olyan jól sikerült a szlovén harmadosztályú NK Brezicében, hogy januártól már az élvonalbeli Aluminij játékosa. Azóta nyolcszor csereként lépett pályára az első osztályban, ezen a hétvégén érkezett el az idő, hogy bekerüljön a kezdőcsapatba – ezt hálálta meg a közvetlen rivális NK Rogaska ellen 4–1-re megnyert idegenbeli mérkőzésen elért két góljával, karrierje első élvonalbeli találataival. Csapata az utolsó helyen áll, egypontnyira az osztályozótól, kétpontnyira a sima bennmaradást jelentő 10. helytől – a Domzale elleni május 18-i utolsó meccsen múlik a sorsa.

LENGYELORSZÁG. Eppel Márton csapata, a Warta Poznan 1–0-ra kikapott a Puszczától, utóbbi ezzel lendületet vett az alsóházban, és a hátralévő mérkőzések eredményétől függetlenül a Ruch Chorzów már nem érheti utol – a Novothny Somát foglalkoztató, soros bajnokiját hétfőn lejátszó Ruch kiesése ezzel biztossá vált. Ami Eppel Mártont illeti, a kispadon kezdett, de csapattársa, Adam Zrelak sérülése miatt már a 31. percben pályára lépett. A 90. percben kis híján egyenlített, balszerencséjére fejese után a labda a lécen végezte.

SVÁJC. A Servette döntetlent játszott a St. Gallen otthonában, így továbbra is jelentős, hétpontos a lemaradása az első helyezett Young Boys mögött, ami három fordulóval a vége előtt nehezen ledolgozhatónak tűnik – ráadásul a szombaton az éllovast legyőző Lugano beékelődött a két csapat közé a tabellán. Bolla Bendegúz a 77. percben lépett pályára a genfiek soraiban, akik a harmadik helyről várják a folytatást.

TÖRÖKORSZÁG. Továbbra is rossz passzban van Mocsi Attila csapata: a Rizespor ezúttal a bennmaradásért harcoló Pendiksportól kapott ki 2–1-re. A magyar védő tagja volt a kezdőcsapatnak, a 86. percbeli lecseréléséig volt a pályán. A Rizespor csupán egy pontot szerzett a legutóbbi négy fordulóban, két játéknappal a zárás előtt a nyolcadik helyen áll.

BELGIUM
Challenger Pro League (II. osztály), rájátszás, döntő, visszavágó
Deinze–Lommel 1–2
Lommel: Vancsa Zalán végigjátszotta a mérkőzést.

DÉL-KOREA
K League
Ulszan HD–Kimcson Szangmu 2–2
Ulszan: Ádám Martin kispados volt, és nem állt be.

LENGYELORSZÁG
Ekstraklasa
Puszcza–Warta Poznan 1–0
Warta Poznan: Eppel Márton a 31. percben lépett pályára csereként.

SVÁJC
Super League, felsőház
St. Gallen–Servette 1–1
Servette: Bolla Bendegúz a 77. percben lépett pályára csereként.

TÖRÖKORSZÁG
Süper Lig
Pendikspor–Rizespor 2–1
Rizespor: Mocsi Attila kezdett, a 86. percben lecserélték.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik