Rafael Nadal utolsó meccsét játszotta Madridban: kikapott Leheckától

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.05.01. 00:09
Nadal elköszönt a madridi salaktól (Fotó: Getty Images)
A Madridban zajló mesterverseny keddi játéknapja nagy valószínűséggel sporttörténelmi lesz, hiszen minden bizonnyal utolsó mérkőzését játszotta egyik kedvenc tornáján a „salakkirály” Rafael Nadal, aki a nyolcaddöntőben kikapott a 30. kiemelt cseh Jirí Leheckától. A férfiaknál akadt még nagynevű búcsúzó: a negyedik kiemelt Alexander Zverev és az ötödik kiemelt Casper Ruud is elköszönt. A nőknél az első kiemelt, a világelső Iga Swiatek döntő játszmában jutott túl a brazil Beatriz Haddad Maián.

 

Minden valószínűség szerint utolsó mérkőzését vívta a madridi salakos tornán Rafael Nadal: a viadalt korábban ötször megnyerő, 22-szeres GS-győztes spanyol klasszis egy szorosan elbukott első játszma után nagy csatában vesztette el a másodikat a cseh Jirí Leheckával szemben, aki pályafutása során első alkalommal győzött le korábbi világelsőt. Az első játszmában mindketten stabilan hozták a saját adogatásaikat, az első tíz játékban csupán egy bréklabdát láthatott a közönség – Nadal nem tudta brékelni 22 éves cseh ellenfelét. Bezzeg Lehecká, ő 5:5-nél rögtön élt az első kínálkozó lehetőség, és semmire vette el a spanyol legenda adogatójátékát, majd a következő gémben – szintén semmire – le is zárta az 57 percig tartó játszmát.

A második játszmában Nadal sorozatban tíz elvesztett labdamenet után csinált ismét pontot, ettől független Lehecká első adogatóelőnyét kihasználva ismét előnybe került, sőt, Nadal következő adogatásánál három labdája is volt a 3:0-s vezetéshez, ám ezeket nem tudta kihasználni, de az előnyét így is végig megőrizte, s végül 64 perc alatt 6:4-re nyerte a szettet, s így a mérkőzést is.

Ami a többi meccset illeti: a férfiaknál akadt még nagynevű búcsúzó, Félix Auger-Aliassime ugyanis két játszmában legyőzte az ötödik kiemelt Casper Ruudot, ahogy az argentin Francisco Cerúndolo is két szettben búcsúztatta Alexander Zverevet. Ugyanakkor az első kiemelt Jannik Sinner és a második kiemelt Carlos Alcaraz is döntő játszmában jutott tovább. Alcaraz Jan-Lennard Struff ellen az első játszmát még simán hozta, ám a második és a döntő szettben is rövidítés döntött – előbb a német, majd a spanyol javára.

A nőknél csak két meccset játszottak kedden, az első kiemelt, egyben világelső Iga Swiatek az első szettet még elvesztette a brazil Beatriz Haddad Maia ellen, ám ezután rákapcsolt, és már csak két játékot engedett ellenfelének, így döntő játszmában került az elődöntőbe, ahol Madison Keys lesz az ellenfele. Az amerikai játszotta a nap másik női meccsét, és ő is döntő szettben nyert Onsz Dzsabúr ellen, miután az első játszmát elvesztette 6:0-ra, a másodikat 7:5-re nyerve egyenlített, majd 6:1-re lesöpörte a tunéziait.

TENISZ
ATP 1000-ES TORNA, MADRID (9 249 713 euró, salak)
4. FORDULÓ (a 8 közé jutásért)
Medvegyev (orosz, 3.)–Bublik (kazah, 17.) 7:6 (7–3), 6:4
Rubljov (orosz, 8.)–Griekspoor (holland, 24.) 6:2, 6:4
Fritz (amerikai, 12.)–Hurkacz (lengyel, 8.) 7:6, (7–2), 6:4
F. Cerúndolo (argentín)–Zverev (német, 4.) 6:3, 6:4
Alcaraz (spanyol, 2.)–Struff (német, 23.) 6:3, 6:7 (5–7), 7:6 (7–4)
Sinner (olasz, 1.)–Hacsanov (orosz, 16.) 5:7, 6:3, 6:3
Auger-Aliassime (kanadai)–Ruud (norvég, 5.) 6:4, 7:5
Lehecká (cseh, 30.)–Nadal (spanyol) 7:5, 6:4

WTA 1000-ES TORNA, MADRID (8 213 116 euró, salak)
NEGYEDDÖNTŐ
Swiatek (lengyel, 1.)–Haddad Maia (brazil, 11.) 4:6, 6:0, 6:2
Keys (amerikai, 18.)–Dzsabúr (tunéziai, 8.) 0:6, 7:5, 6:1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik