Pars Krisztián ezüstérmes? A MOB jelenleg csak várhat

Vágólapra másolva!
2008.09.03. 16:06
Címkék
A pekingi olimpiai játékok férfi kalapácsvető döntőjében a szlovén Primoz Kozmus nyert, a második helyen a fehérorosz Vagyim Gyevjatovszkij, a harmadikon honfitársa, Ivan Tyihon végzett, míg a negyedik helyen Pars Krisztián zárt. Ez volt a hivatalos végeredmény, amely azonban megváltozhat a nyári ötkarikás játékok eddigi leghúzósabb doppingbotrányának kirobbanása után – legalábbis az orosz veszszport hírügynökség jelentése szerint.
Elképzelhető, hogy Pars ezüstéremnek örülhet
Fotó: MTI
Elképzelhető, hogy Pars ezüstéremnek örülhet
Elképzelhető, hogy Pars ezüstéremnek örülhet
Fotó: MTI
Elképzelhető, hogy Pars ezüstéremnek örülhet

PEKINGI SZÉGYENTÁBLA

MEGBUKTAK, HAZAKÜLDTÉK ŐKET
Igor Razoronov (ukrán súlyemelő)
Thi Ngan Thuong Do (vietnami tornásznő)
Kim Dzsong Szu (észak-koreai sportlövő)
Ljudmila Blonka (ukrán hétpróbázó)
Fani Halkia (görög gátfutó)
Isabel Moreno (spanyol kerékpáros)

A két fehérorosz dobóatlétát ugyanis a döntő napján ellenőrizték, a hírek szerint akkor produkáltak pozitív A-próbát. Orosz értesülések szerint a két sportoló mintájában tesztoszteront találtak, amely minden bizonnyal valamilyen kenőcs vagy gél formájában került a szervezetükbe.

A 31 éves Gyevjatovszkij a sydney-i olimpián az elsők között bukott meg doppinghasználat miatt, akkor nandrolont találtak a vérében, ezért 2000-től 2002. szeptemberéig eltiltották, így ha a B-próbája is pozitív lesz, minden bizonnyal életre szóló eltiltást kap.

Gyevjatovszkij legjelentősebb eredménye a 2005-ös universiade-győzelem, vele ellentétben a 32 éves Tyihon azért a sportág legnagyobb alakjai között említhető. Tyihon ugyanis háromszoros világbajnok, 2006-ban Európa-bajnokságot nyert, Athénban ezüstéremnek örülhetett.

Mindenesetre, ha a hír igaz, és a két fehérorosz B-próbája is pozitív lesz, akkor Pars Krisztián lesz az ezüstérmes, és hazánk az éremtáblázaton Lengyelországot megelőzve a 20. helyre lép előre.

Nyikolaj Kruscsinszkij a Fehérorosz Doppingellenes Ügynökség vezetőjének elmondása szerint 1994, vagyis amióta az országban a doppingszerek tiltásának bevezetése óta 52 sportoló akadt fent a doppingvizsgálatokon - és ebben Gyevjatovszkij korábbi esete is benne foglaltatik már.

MOB-NYILATKOZAT

„A Magyar Olimpiai Bizottság jelenleg nem tehet egyebet mint vár. Hivatalosan nekünk egyébként is csak az egész procedúra végén lesz szerepünk, amiről még nem tudjuk pontosan, hogy miből áll, hiszen eddig csak érmet kellett visszaadnunk, átvennünk utólag sosem.”

„Az olimpián egy nap alatt lezajlott volna az egész esemény, hiszen Szergej Bubka vezetésével a három tagú illetékes bizottság azonnal megoldotta volna az esetet. Most már jóval bonyolultabb az egész, nem tudom, hogy mikor lesz meg a B-próba, és mikor lesz végleges döntés. Egyelőre tehát várunk” – válaszolt az NSO érdeklődésére Csurka Gergely, a MOB sajtófőnöke.

VÉGEREDMÉNY A PÁLYÁN

1. Primoz Kozmus (Szlovénia)82.02
2. Vagyim Gyevjatovszkij (Fehéroroszország)81.61
3. Ivan Tyihon (Fehéroroszország)81.51
4. Pars Krisztián (Magyarország)80.96
5. Murofusi (Japán)80.71
6. Karjalainen (Finnország)79.59

A LEHETSÉGES ÚJ VÉGEREDMÉNY

1. Primoz Kozmus (Szlovénia) 82.02
2. Pars Krisztián (Magyarország) 80.96
3. Murofusi (Japán) 80.71
4. Karjalainen (Finnország) 79.59
5. Szymon Ziolkowski (Lengyelország) 79.22
6. Libor Charfreitag (Szlovákia) 78.65
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik