Ráléptek a lábára, mezítláb futva lett világbajnoki ezüstérmes – videó

SZ. Z.SZ. Z.
Vágólapra másolva!
2024.03.30. 15:07
World Athletics Cross Country Championships Belgrade 2024
Srdjan StevanovicJacob Kiplimo öröme (Fotó: Getty Images)
Címkék
Jacob Kiplimo és Beatrice Chebet is megvédte 2023-ban mezei futásban megszerzett világbajnoki címét Belgrádban. A vegyes váltóban Birri Abera félig mezítláb futva hozta be Etiópiát ezüstérmes pozícióba.

KÉT ÉV UTÁN ISMÉT atlétikai világversenynek adott otthont Belgrád. Két évvel ezelőtt a fedett pályás világbajnokságon három világcsúcsot is láthattunk, most a Stark Arenától alig tíz perc sétára lévő Barátság Parkban a mezei futóké volt a főszerep. Az esélyesek szokás szerint a három afrikai futónemzet, Etiópia, Kenya és Uganda versenyzői voltak. 

A három felnőtt versenyszám közül egyedül a férfiak viadala ígérkezett nyitottnak közöttük. A kenyai Gideon Kipkertich Rono támadott először, ő a második kör végén próbált meg ellépni a két ugandai favorittól, Jacob Kiplimótól és Joshua Cheptegeitől. Nagyjából öt perc kellett, hogy az esélyesek csoportja utolérje őt. A hajrá végül a vártnál simább lett, a címvédő Kiplimo az utolsó szalmabálás akadálynál már az élen volt, és az utána lévő egy kilométeren már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet. Az ezüstérmes az 5 km-es utcai futás etióp világcsúcstartója, Berihu Aregawi lett, a 10 000 méter háromszoros világbajnoka és világrekordere, Cheptegei meglepetésre csak a hatodik helyen ért célba a 10 km-es futamban. 

Sifan Hassan visszalépése miatt kenyai fölényt hozott a női 10 km-es verseny, amelynek az első öt helyét kisajátították. Beatrice Chebet óriási hajrával 2023 után ismét világbajnoki aranyéremnek örülhetett. A 24 éves atléta előtt az utolsó, aki címvédést ünnepelhetett, az etióp Tirunesh Dibaba volt, még 2006-ban. 

Kenya a vegyes váltóban sem adott esélyt a többieknek. Harmadik váltótagjuk, Kyumbe Munguti volt az, akinek sikerült elszakadnia az etiópoktól. A rivális sorsát Adehena Kasaye figyelmetlensége végleg megpecsételte. Az utolsó váltásnál rálépett csapattársa, Birri Abera lábára, aki ennek hatására kilépett a cipőjéből. Mivel nem tudta visszavenni a lábbelijét, ezért félig mezítláb kellett teljesítenie a verseny rá eső részét. Nagy bravúr, hogy még így is sikerült megőriznie a második helyet Etiópiának. 

A vb-n számos európai ország – köztük Magyarország, Finnország és Olaszország – nem vett részt, ami nem véletlen. Az afrikaiak annyira kiemelkednek ebben a szakágban, hogy nem látták értelmét az indulásnak egy olyan sűrű szezonban, mint a 2024-es. Idén már április közepén kezdetét veszi a Gyémánt-liga, júniusban jön a szabadtéri Európa-bajnokság, majd másfél hónappal később a párizsi olimpiai játékok. 

MEZEIFUTÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD 
Férfiak. 10 km. Világbajnok: Jacob Kiplimo (Uganda) 28:09 perc, 2. Berihu Aregawi (Etiópia) 28:12, 3. Benson Kiplangat (Kenya) 28:14. 
Nők. 10 km. Világbajnok: Beatrice Chebet (Kenya) 31:05 perc, 2. Lilian Kasait Rengeruk (Kenya) 31:08, 3. Margaret Chelimo Kipkemboi (Kenya) 31:09 
Vegyes váltó. 4x2 km. Világbajnok: Kenya (Reynold Kipkorir Cheruiyot, Virginia Nyambura, Kyumbe Munguti, Purity Chepkirui) 22:15 perc, 2. Etiópia (Taresa Tolosa, Dahdi Dube, Adehena Kasaye, Birri Abera) 22:43, 3. Nagy-Britannia (Thomas Keen, Alexandra Millard, Adam Fogg, Bethan Morley) 23:00 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik