Címlapsztori: biztonsági kockázat, a párizsi olimpia is célpont lehet

Vágólapra másolva!
2024.04.23. 09:05
A francia fővárosban láthatóan nagy a készültség (Fotó: Imago Images)
Vészesen közeledik a párizsi olimpia július 26-i megnyitója, és egyebek mellett a biztonsággal kapcsolatos kérdések a legaktuálisabbak – rengetegen tartanak attól, hogy szélsőséges szervezetek terrorcselekményeket próbálnak majd meg elkövetni a játékok ideje alatt.

„A béke vagy te, Sport! a népeket egymáshoz fűző szép szalag: és testvérré lesznek mind általad, önuralomban, rendben és erőben.”

Pierre de Coubertin, az újkori olimpia megálmodója így gondolkodott a játékok szerepéről Óda a sporthoz című versében, s bár a világ a 19. század végén, a 20. elején sem volt sokkal nyugodtabb, a francia báró szentül hitt benne, hogy az olimpia valóban közelebb hozza, akár párbeszédre készteti az egymással konfliktusban lévő nemzeteket.

A világ most is forrong, számos háború, fegyveres viszály szomorít bennünket, és jelen állás szerint egyáltalán nem látható, hogy a hadviselő felek a békére törekednének, sőt, inkább eszkalációtól lehet tartani.

A vallási, a területi viszályok, a háborúk velejárója a terrorizmus is, a márciusi, az Iszlám Állam nevű szervezet által magára vállalt brutális Moszkva melletti, krasznogorszki támadás – amelyben több mint 140-en vesztették életüket, miután fegyveresek berontottak egy rendezvényterembe – erős figyelmeztetést is jelentett, hogy érdemes nagyon komolyan venni a terrorveszélyt. Az előttünk álló nyáron előbb Németországban labdarúgó Európa-bajnokságot, aztán Párizsban olimpiát rendeznek, és mindkettő potenciális célpontja lehet a terror­akcióknak.

A francia fővárosban láthatóan nagy a készültség, az utcákon géppisztolyos rendőrök járőröznek és igyekeznek ellenőrizni a rendet, a játékok alatt a számukat természetesen megsokszorozzák. A szervezők bejelentése szerint az olimpia idején mintegy 45 ezer belső biztonsági ember dolgozik majd Franciaországban, mellettük 35 ezer rendőr és csendőr lesz szolgálatban. A terrorfenyegetettséget nem szabad elbagatellizálni, félvállról venni, 1972-ben Münchenben, 1996-ban Atlantában tapasztaltuk, milyen, amikor védtelen sportolókat, szurkolókat támadnak meg, és sajnos az utóbbi hetek, hónapok történései alapján Párizs kiemelt célpontja lehet a szélsőséges szervezetek bestiális cselekedeteinek.

A helyzetet bonyolítja, hogy a jelenlegi közel-keleti harci események, Izrael és a palesztin szunnita iszlamista mozgalom, a Hamász, illetve Irán konfliktusa rendeződik-e addig, vagy még rosszabbra fordul. Franciaországban rengeteg iszlám vallású ember él, a terrorszervezetek ennek köszönhetően még hatékonyabban tervelhetnek ki támadást, amelyet természetesen a rendvédelmi szervek, a titkosszolgálatok próbálnak megakadályozni.

Az olimpia megnyitója a Szajnán lesz (Fotó: Imago Images)

Egyelőre a francia szervezők a saját helyzetüket is igyekeznek megnehezíteni – bár amikor megszületett az ötlet, hogy az olimpia hivatalos megnyitóját a történelem során először ne egy stadionban rendezzék meg, még nem volt ekkora a terrorfenyegetettség. A tervek szerint a sportolók mintegy hat és fél kilométeres szakaszon, 180 hajón csorognának végig a Szajnán az Austerlitz hídtól az Eiffel-toronyig. Eredetileg 600 ezer nézőt vártak volna a folyópartra, de a veszély miatt alig több mint feleannyian lehetnek ott a ceremónián, amelyen körülbelül tízezer sportoló vesz részt.

Franciaország elnöke, Emmanuel Macron a napokban már megemlítette, ha a biztonsági kockázatot túl nagynak ítélik, fel kell adni az A-tervet, és persze van B- és C- is. Az egyik elgondolás, hogy az eredeti időtartamnál jóval rövidebb lenne a megnyitó, de az is valós lehetőség, hogy a teljes ünnepség beköltözik a Stade de France-ba.

A hatóságok és a szervezők igyekeznek technikailag is felkészülni az esetleges támadásokra, drónokkal és a legfejlettebb kibertechnológia segítségével is figyelik, ellenőrzik majd a tömeget, illetve jóval az esemény kezdete előtt lezárják az érintett területeket, ahová csak az ott lakók és a jegytulajdonosok léphetnek be.

Bármilyen hihetetlen, a rendezők dolgát tovább nehezíti, hogy az olimpia biztonsági tervét februárban ellopták egy vonatról… Ez is fokozza a bizonytalanságot, bár a szervezők lépten-nyomon hangsúlyozzák, hogy nem lesz probléma a játékok alatt.

Fontos megemlíteni, Macron elnök szeretné, hogy legalább az olimpia alatt legyen tűzszünet, eleget téve ezzel a történelmi hagyománynak. Gondolatai egybecsengenek a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt szavaival is, aki éppen a múlt héten tartott beszédében fejezte ki reményét, hogy legalább a játékok idejére elhallgatnak a fegyverek, így az olimpia valóban a béke nagykövete, hangja, jelképe lenne, és talán alkalmas arra is, hogy a konfliktusokban szemben álló felek mutassanak törekvést, hogy minél gyorsabban befejeződjenek a háborúk.

Ha élne, Coubertin báró minden erejét, tekintélyét latba vetve küzdene azért, hogy a párizsi olimpia békében, biztonságosan érjen véget, és végre az egész világban az emberség uralkodjon a vak hit, a területszerzési, a gazdasági előnyök iránti vágy vagy éppen a radikális gondolkodásmód felett.

 

Az 1996-os atlantai olimpián a münchenihez képest kevésbé célzott, ám ugyancsak megrázó és halálos áldozatot is követelő terrortámadás történt. A Centenáriumi Olimpiai Parkban robbant fel egy csőbomba július 27-én, a játékok kellős közepén, egy ember elhunyt (illetve egy riporter szívrohamot kapott, miközben tudósítani sietett, aztán a kórházba szállítás közben életét vesztette) és további 110 megsérült. A tettes, Eric Rudolph jelenleg is börtönben van, miután összesen négyszeres életfogytiglani büntetésre ítélték. Négy bombatámadással hozták összefüggésbe, ez volt az első közülük, noha először a bombát felfedező Richard Jewell biztonsági őrre terelődött a gyanú, míg ki nem derült az ártatlansága. A parkban több ezren hallgatták a Jack Mack and the Heart Attack együttes koncertjét, Rudolph a robbanás előtt két névtelen hívással figyelmeztette a rendőrséget. Merényletének mozgatórugói a globális szocializmus és az abortusz elleni nézetei voltak, abban bízott, hogy zavart okoz az Egyesült Államok kormányzatának köreiben és feldühíti a döntéshozókat – ezzel összefüggésben törlik a játékokat.
A show azonban ment tovább, a hivatalosságok és a sportolók is úgy gondolták, az olimpiának a tervezett keretek között kell folytatódnia, a parkot ugyanakkor három napra bezárták. Megemlékezéssel nyitották újra, amelyen 40 ezer ember támogatta részvételével az olimpiai eszmét.

Robbantás az Olimpiai parkban
 

Abszolút valós az aggodalom és a fenyegetettség a közelgő nagy sport- események kapcsán, elég csak az Európában – legutóbb Krasznogorszkban több mint 140 életet követelő – és világszerte is számos terrormerényletért felelős ISIS-K és ISIS fenyegetéseire gondolni. Az Eb-mérkőzéseknek is helyt adó Kölnben például a közelmúltban hiúsítottak meg a német hatóságok egy támadást a katedrális ellen. Rengeteg merényletet meg lehet akadályozni, de amíg a terroristáknak elég, ha egyszer van szerencséjük, az elhárítóknak mindig szerencsével kell járniuk. Hogy Atlanta óta elkerülték a jelentős merényletek a nagy sportrendezvényeket, az persze nem egyszerűen a szerencsén múlik, jó munkát végeztek a nagy szolgálatok, és biztos, hogy az Egyesült Államok a futball Eb kapcsán is segít az ismereteivel, lehetőségeivel. Ne felejtsük, 2015-ben éppen Franciaországban nem sokon múlott, hogy a terroristák bejussanak egy labdarúgó-mérkőzésre. A dróntechnológia egyre inkább elterjedt, ami megkönnyíti a merényleteket, ezek elhárítására különleges erőt vetnek be a franciák, hiszen a megnyitóünnepség a Szajna nem rövid szakaszán hosszú ideig tart és nehéz lefedni az egész területet. Ekkora készültség sosem volt, a franciák 20 ezer katonával, 40 ezer rendőrrel felügyelik az olimpia rendjét, rendkívül nagy munkát fektetnek ebbe, ám százszázalékosan nem lehet kiszűrni a veszélyt.

NS-SZAKÉRTŐ – DEMKÓ Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője

 

Az athéni olimpián másfél milliárd dollárt költöttek biztonságra (Fotó: AFP)

Az 1972-es müncheni tragédia arra késztette a következő, montreali ötkarikás játékok szervezőit, hogy jelentősen megnöveljék az olimpia biztonságra fordított költségeit. Bár az erre vonatkozóan fellelhető információk különbözők, egy 2015-ös tanulmány szerint 52 millió dollárt költöttek a biztonságra 1976-ban, és ugyan mindez nem jelentős a nagyjából 1.6 milliárd dolláros összköltség mellett, cirka ötvenmillióval többet szántak rá, mint négy évvel azelőtt Münchenben. Egy 2016-os kutatás szerint a ’80-as éveket követően az ezredfordulóig ez az összeg körülbelül 75 és 100 millió körül mozgott, például az 1988-as szöuli játékokon 100 millió dollárt költöttek, 2000-ben Sydney-ben már több mint 250 milliót, az igazi megugrás viszont a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után következett – 2004-ben, Athénban már másfél milliárd (!) dollárt fordítottak a biztonságra. Kiugró a 2008-as pekingi játékok biztonságra költött összege, melyet 6.5 milliárd dollárra becsülnek, de 2012-ben Londonban is másfél milliárdot, 2016-ban Rióban 895 milliót költöttek. A 2024-es párizsi olimpia biztonsági büdzséje 350 millió dollár körüli a Reuters szerint.

Szeptember 11. dobta meg igazán az olimpiák biztonsági költségeit

 

 

„A játékoknak folytatódni kell” – mondta Avery Brundage NOB-elnök 1972. szeptember 5-én, azon a napon, amelynek reggelén a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet a müncheni olimpiai faluban túszul ejtett 11, az izraeli olimpiai küldöttséghez tartozó személyt. Ketten már a túszejtés során szerzett sérüléseikbe belehaltak, kilencen a fürs­tenfeldbrucki katonai repülőtéren, az elfuserált túszmentés (vagy inkább terrorista-rajtaütés) alatt haltak meg, a merénylők mindannyiukkal végeztek, amikor biztossá vált, hogy követeléseik nem teljesülnek. A tragédia hatását növelte, hogy a híradások először arról számoltak be, hogy minden túszt sikerült kimenekíteni, miközben folyamatos tűzharc zajlott a rendőrök és a terroristák között.
Brundage 5-én délután félbeszakította a nap hátralévő eseményeit, és megemlékezést hirdetett az addig elhunytak tiszteletére másnap, vagyis 6-án reggelre az Olimpiai Stadionba. Keretes írásunk elején említett kijelentését a 80 ezer néző és 3000 sportoló nagy része tapssal fogadta, vagyis a döntő többség kiállt amellett, hogy a kényszerszünet után folytassák és fejezzék is be a müncheni ötkarikás játékokat, ezt elfogadta az izraeli kormány és az olimpiai küldöttség vezetője is. Egyúttal az izraeliek visszaléptek a játékoktól és elhagyták Münchent, hetedikén így tettek az egyiptomiak is, félve a megtorlástól, majd több másik ország és néhány sportoló egyénileg hasonlóan döntött.
Az ötödikén elhalasztott mérkőzések egyike volt a Magyarország–NSZK labdarúgó-mérkőzés, amelyet másnap játszottak le (és a biztonságiak rövid úton leszerelték azokat, akik tiltakoztak amiatt, hogy szerintük az előző nap halottjairól megfeledkeztek a döntéshozók), míg a hatodikai program első eleme egy délutáni magyar–román kézilabdameccs volt.

A döntő többség kiállt a folytatás mellett

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik