A méltatlan első párizsi olimpia – még 82 nap a rajtig

SZ. Z.SZ. Z.
Vágólapra másolva!
2024.05.05. 10:50
null
A párizsi játékok kezdetéig sorozatunkban száz olimpiai történetet elevenítünk fel.


Először az amerikai himnuszt indították el Bauer Rudolf tiszteletére, aki 1900-ban Párizsban az olimpiák történetének első magyar atlétájaként ünnepelhetett győzelmet. Diszkoszvetőnk volt az első, aki a ma ismert forgásos technikát bemutatta, jutalma új olimpiai csúcs lett. 36.04 méteres eredményével majdnem hét méterrel szárnyalta túl Robert Garrett négy évvel korábbi rekordját.

Mai ésszel felfoghatatlan, hogy azon a területen, ahová a sportolók a diszkoszt kidobták, egy több száz éves tölgyfa nőtt. A tyúk és a tojás esetével szemben itt nem kérdés, hogy melyik volt ott előbb… Mindenesetre Bauer első dobásával megcélozta a két benyúló ág közötti rést, és teljes erővel megpördülve átvágta a szert a fán túlra, amely 36.04 méternél landolt. Ezt azután senki sem tudta utána csinálni, még az akkori Európa-csúcstartó cseh Frantisek Janda-Suk sem, mivel tért ölelő dobásai rendre fennakadtak a fán.

A 17 tagú magyar csapatból az úszó Halmay Zoltán szerezte a legtöbb érmet: két második (200 m gyors és 4000 m gyors) és egy harmadik helyet szerzett (1000 m gyors), Gönczy Lajos pedig magasugrásban lett harmadik.

Pierre de Coubertin báró eredetileg párizsi olimpiát szerett volna elsőnek, de 1896-ban Athénban élesztették fel az ókori szellemet. A párizsi világkiállítás végül teljesen elvonta a francia főváros erőforrásait, emiatt mindennek lehetett a szervezést nevezni, csak hozzáértőnek és méltónak nem. A külföldi versenyzőket teljesen magukra hagyták, nekik kellett kideríteniük, hogy mikor és hol lesznek a versenyeik. A 100 méteres síkfutás egyenese 60 centit emelkedett, a maratoni futók versenyében pedig a helyismeret döntött Michel Théato javára, miután riválisai eltévedtek Párizs utcáin.

Sok sportoló azt sem tudta, hogy olimpián vett részt. Így járt Margaret Ives Abbott is, aki golfban nyert, viszont 1955-ben úgy halt meg, hogy fogalma sem volt arról, hogy ő az első női olimpiai bajnoka az Egyesült Államoknak.

Az ötkarikás játékok történetének leghosszabb olimpiája 1900. május 14. és október 28. között, öt és fél hónapon át tartott Párizsban.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik