Tollaslabda: egymást is motiválják az Ágai testvérek

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.05.16. 20:37
Ágai Zsombor (balra) és Ágai Zénó (Fotók: Török Attila)
A párosban országos bajnok Ágai Zsombor és testvére, Zénó egyaránt a tollaslabda mellett tette le a garast, a szakértők mindkettejüknek szép jövőt jósolnak.

 

Nem sokon múlott, hogy újra legyen férfi párosunk a tollaslabdázók Európa-bajnokságán. Az Ágai Zsombor, Kis-Kasza Miklós kettős januárban megnyerte az országos bajnokságot, és a külföldi versenyeken is letette a névjegyét, így megcélozhatta az áprilisi saarbrückeni kontinensviadalt. A kiadott nevezési listán el is csípték az utolsó kiadó helyet a mieink, csakhogy…

„Elszámolták, kihagytak előlünk egy párost, és csak utólag jöttek rá a hibára – kezdte Ágai Zsombor, hozzátéve, hogy a magyar szövetség hiába folyamodott szabadkártyáért. – Miután tavaly jobb eredményeket értünk el, mint amire számítottunk, többek között Walesben, Azerbajdzsánban és Litvániában is versenyeztünk, reménykedtünk, hogy ott lehetünk az Eb-n. Először másodikak voltunk a várólistán, de egy hétre rá kaptam egy üzenetet, hogy ketten is kiestek előlünk – rögtön felhívtam Mikit, nagyon boldogok voltunk. Utána jött a rossz hír, hogy valamit elrontottak, kész szerencse, hogy még nem vettük meg a repülőjegyet. Nem is az fájt a legjobban, hogy lemaradtunk az Európa-bajnokságról, mert a következőre jó eséllyel kijuthatunk, hanem az, hogy beleéltük magunkat, és csalódnunk kellett.”

 

Ágai Zsombor csaknem öt éve játszik együtt Kis-Kasza Miklóssal, méghozzá egyre sikeresebben, a szakértők szép jövőt jósolnak a párosnak. Pedig korántsem volt egyértelmű, hogy az idén érettségiző Ágai a tollaslabdát választja, kiskorában ugyanis focizott és kézilabdázott.

„Nyolc-kilenc évvel ezelőtt egy nyári táborban ismerkedtem meg a sportággal a Hodos-csarnokban, Szűcs Zoltánnál kezdtem el tollasozni – mondta Ágai Zsombor. – Már az első jelentős eredményeimet is párosban értem el, mindig volt, akivel tudtam játszani. Örülök, hogy Mikivel megtaláltuk egymást, mert a pályán kívül is jó viszonyt ápolunk, egyáltalán nincs köztünk konfliktus. Mindkettőnk életében nagyon fontos szerepet játszik a tollaslabda, nekem heti hét edzésem van Dunakeszin, előfordul, hogy már az iskola előtt a teremben indítom a napot. A reggeli edzések után könnyen elálmosodik az ember, de igyekszem figyelni az órákon, és az utazásokat is kihasználom a tanulásra, zene helyett mostanában tudományos podcastokat hallgatok.”

A népszerű műsorvezető, Ágai Kis András másik fia, a 15 éves Zénó is sporttagozatos osztályba jár a Csík Ferenc Gimnáziumban, és Zsomborhoz hasonlóan tollaslabdázik, edzői pedig nagyon tehetségesnek tartják – az U17-es országos bajnokságon két aranyat és egy ezüstöt szerzett.

 

„Eleinte csak hobbiból tollasoztam, de egyre jobban megszerettem a sportágat, és az edzőim is meglátták bennem a lehetőséget – hangsúlyozta Ágai Zénó, aki testvéréhez hasonlóan a VS Dunakeszi versenyzője, Tóth Henrik tanítványa. – A testvéremnek köszönhetően könnyebben tudtam beilleszkedni ebbe a közegbe, de míg neki a páros fekszik jobban, nekem az egyéni. Mindkettőnkben megvan az alázat és az elszántság, úgyhogy egymást is motiváljuk, igyekszem én is egyre tudatosabbá válni.”

Ami a jövőt illeti, Ágai Zénónak jó esélye van rá, hogy egy év múlva pályára lépjen az U17-es Európa-bajnokságon, míg Zsomborék azért küzdenek, hogy idővel a legjobb 150 közé kerüljenek a világranglistán – az elmúlt időszakból kiindulva jó úton járnak.

Ágai Kis András tollaslabdát is közvetített Sydney-ben
 

Zsombor és Zénó édesapja, Ágai Kis András hangja elsősorban kézilabda-mérkőzésekről lehet ismerős, azt viszont kevesen tudják, hogy a kiváló műsorvezető és sportkommentátor a 2000-es sydney-i olimpián tollaslabdát is közvetített.

 

„Mivel a kézilabdameccsek kétnaponta voltak, a többi versenynapon más sportágak közvetítésével is megbíztak – mondta Ágai Kis András. – A tollaslabdáról viszonylag keveset tudtam, nyilván utánanéztem, aminek lehetett, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy szakértővé váltam. Sydney-ben közvetítettem először és utoljára tollaslabdát, életem egyik legmeghatározóbb sportélménye volt, de nem ennek köszönhető, hogy válogatott játékosok lettek a fiaim.”

 

Ágai Kis András a honi szövetség elnökségi tagjaként sokat tesz a sportág népszerűsítéséért – mint mondja, aki megismeri, biztosan megkedveli a tollaslabdát.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik