Tokió 2020: nem az oltástól függ a paralimpia megrendezése

Vágólapra másolva!
2020.08.24. 15:23
Nincs tervben létszámcsökkentés a jövő évre halasztott tokiói paralimpián Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke szerint.

A koronavírus-járvány miatt elcsúsztatott, éppen egy év múlva kezdődő paralimpiai játékok eseményeiről sok közvetítéssel próbálnak majd beszámolni, de ez nem jelenti azt, hogy kevesebb nézővel, sportolóval vagy versenyszámmal kalkulálnának.

„Ha jövőre megrendezzük a játékokat, akkor lesznek nézők is, mert ez a paralimpiai élmény része, és alapvető fontosságú, hogy ott legyenek a helyszínen” – mondta Parsons, aki a kezdetektől ellenzi, hogy zárt kapuk mögött rendezzék a 2021. augusztus 24. és szeptember 5. közötti időszakra halasztott eseményt.

Ugyanakkor – mint folytatta – a világjárvány miatt minden eddiginél komolyabb egészségügyi-biztonsági előkészületekre lesz szükség. Parsons szerint nem attól függ majd a rendezés, hogy addigra lesz-e koronavírus elleni vakcina vagy sem. Úgy véli, tanulniuk kell olyan események megtartásából, mint például az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) rájátszása vagy a labdarúgó Bajnokok Ligája lisszaboni végjátéka, hogy ott mit csinálnak pontosan a szervezők egy zárt környezetben. Ahogy fogalmazott, még akkor is érdemes a tapasztalatokat átvenniük, ha a léptékek különböznek, mivel a paralimpián 4350 sportoló szerepel, nem pedig nyolc futballcsapat.

Az elnök kiemelte, több mint kétszáz lehetőséget találtak arra, hogyan lehet csökkenteni a költségeket, ezekről egyeztetnek a japán szervezőkkel.

„Ha jövőre nem tudjuk megrendezni a játékokat, az sok sportoló pályafutását teszi tönkre. Az utolsó pillanatig várni fogunk a döntéssel, ha mégsem lenne más megoldás, mint a törlés” – mondta Parsons. Hangsúlyozta ugyanakkor: változatlanul optimista abban a tekintetben, hogy jövőre megrendezhető lesz Tokióban a paralimpia és előtte az olimpia is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik