Hiába a korai gól és a győzelem, mégis kiesett a Liverpool

Vágólapra másolva!
2024.04.18. 22:53
Fotó: Getty Images
A labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjének visszavágóján a Liverpool 1–0-ra nyert az Atalanta otthonában, de a hazai háromgólos vereség után ez kevés volt a boldogsághoz.

 

EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ
VISSZAVÁGÓ
Atalanta (olasz)–Liverpool FC (angol) 0–1 (0–1) 
Bergamo, Gewiss Stadium. Vezette: Letexier (francia)
Atalanta: Musso – Djimsiti, Hien, Kolasinac – Zappacosta, De Roon, Éderson (Pasalic, 75.), Ruggeri – Koopmeiners – Scamacca (De Ketelaere, 75.), Al. Mirancsuk (Lookman, 79.). Vezetőedző: Gian Piero Gasperini 
Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold (Joe Gomez, 72.), Konaté, Van Dijk, Robertson (Danns, 79.) – Szoboszlai (Elliott, 67.), Curtis Jones, Mac Allister – Szalah (Darwin Núnez, 66.), Gakpo, Luis Díaz (Diogo Jota, 66.). Menedzser: Jürgen Klopp
Gólszerző: Szalah (7. – 11-esből) 

Továbbjutott: az Atalanta, 3–1-es összesítéssel

RÖVID HELYSZÍNI KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSUNK eredménye alapján az Atalanta szurkolói Mohamed Szalah villanásaitól és Virgil van Dijk fejeseitől tartottak a Liverpool elleni visszavágó előtt leginkább. Legalábbis a stadion közvetlen szomszédságában található kis könnyűszerkezetes vendéglátó-helyiség, az Il Baretto kék-fekete mezbe öltözött drukkerei ezt válaszolták érdeklődésünkre, hozzátéve, hogy amennyire váratlanul érte őket csapatuk Liverpoolban aratott 3–0-s győzelme, annyira biztosak benne, hogy a jelentős előny birtokában hazai pályán kiharcolja a továbbjutást a csapat.

Túlzás ugyanakkor azt állítani, hogy a tetőfokára hágott a lelkesedés a Milánó szomszédságában lévő lombardiai városban, a mérkőzés előtt másfél órával még épphogy csak szállingóztak a szurkolók a stadionba, Liverpool-szimpatizánsokat pedig – eltekintve egy-két vörös mezes fiataltól, akik elektromos rollerrel szlalomoztak vígan a város utcáin a robogók és Fiatok között – egész nap elvétve lehetett látni. Az első mérkőzés eredményének ismeretében ezen nem lehetett csodálkozni, a visszavágó előtti sajtótájékoztatón Jürgen Klopp menedzser sem beszélt a Liverpool továbbjutási esélyeiről, helyette csak azt hangsúlyozta, szeretnének nyerni.

Háromnegyed nyolc körül a Liverpool futballistái léptek először a gyepre, Szoboszlai Dominik fülhallgatóval sétált ki a játékoskijáróból. Szemrevételezte a stadion lelátóit, majd a kezdőkörhöz érve szembefordult az Atalanta ultráival, és egy-két percig a kapu mögötti széksorokat addigra több mint félig megtöltő kék-fekete drukkereken tartotta tekintetét. A füttykoncerttől nem zavartatta magát, nem beszélgetett társaival sem, csak időnkét rápillantott a telefonjára, és öt perc múlva visszasétált az öltözőbe. Fél órával később már a kezdőcsapat tagjaival melegített, és tapasztalhatta, hogy ugyan a hőmérséklet estére tíz fok alá esett, a kora délutáni havas esőnek szerencsére nyoma sincs.

A Liverpool nem teketóriázott, az első perctől kezdeményezően lépett fel, és egy gólt hét perc alatt le is dolgozott a hátrányból: a Matteo Ruggeri kezezéséért megítélt büntetőt Mohamed Szalah értékesítette magabiztosan. Szoboszlai Dominik a középpálya jobb oldalát játszotta be, és be-behúzódva középre a védekezésnél Trent-Alexander Arnoldot segítette ki, támadásnál pedig igyekezett megjátszható lenni. A 13. percben 18 méteres lövését hárította Juan Musso, kisvártatva viszont saját térfelén adta el a labdát – a les vetett véget az Atalanta támadásának. A házigazdákat látszólag nem fogta meg a kapott gól, az első mérkőzéshez hasonlóan igyekeztek tördelni a Liverpool játékát, magasan megzavarták a labdakihozatalt. Az angolok sokat kockáztattak, mivel támadáskor hátul csak Virgil van Dijk és Ibrahima Konaté maradt, így minden eladott labda, minden bergamói megindulás veszélyt hordozott magában. Ennél is nagyobb gondot jelentett az ötlettelenség, nehezen sikerült helyzetet kidolgozni, kevés volt az egyéni villanás.

A második félidőre sem sokat változott a játék képe. Hiába birtokolta többet a labdát a Liverpool, az Atalanta védelme kiválóan zárt, kontratámadásaiban pedig benne volt a gólszerzés lehetősége. Jürgen Klopp hármas cserével próbálta felrázni csapatát, Szoboszlai Dominik is elhagyta a pályát. Ez sem hozta el a várt áttörést: bár a Liverpool valamivel jobban játszott, mint egy hete az Anfieldben, ahhoz, hogy legyen esélye kicsikarni a továbbjutást, ennél sokkal több kellett volna. A két találkozót összevetve az Atalanta megérdemelten jutott az Európa-liga elődöntőjébe, a Liverpoolt pedig legfeljebb az vigasztalhatja, hogy most már teljes erejével a Premier League aranycsatájával foglalkozhat. Hat forduló alatt kell megelőzni az Arsenalt és a Manchester Cityt a bajnoki címhez, a sorozat hajrája vasárnap a Fulham otthonában kezdődik a Liverpoolnak.

Fotó: AFP


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik