A Benficát megelőzve már a Leverkusené a leghosszabb veretlenségi sorozat Európában

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.05.10. 10:34
Xabi Alonsóék megdöntötték a Benfica veretlenségi rekordját (Fotó: Getty Images)
Mint arról beszámoltunk, a Leverkusen újabb hihetetlen mérkőzést produkálva kétgólos hátrányát a 97. percben ledolgozva őrizte meg veretlenségét az AS Roma elleni Európa-liga-elődöntő visszavágóján. A gyógyszergyáriaknak ez volt sorozatban a 49. mérkőzésük vereség nélkül, ezzel pedig megdöntötték az Eusébio fémjelezte Benfica rekordját és már nekik van a leghosszabb veretlenségi sorozatuk Európában. De történelmet írt az Atalanta és az Olympiakosz is, hiszen mindkét csapat első nemzetközi kupadöntőjére készül.

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS kimutatása szerint immár a Leverkusené a leghosszabb veretlenségi széria minden sorozatot figyelembe véve Európában a második világháború után, hiszen a gyógyszergyáriak a Roma elleni visszavágón elért döntetlennel döntöttek rekordot – az IFFHS jelentése szerint az afrikai Al-Ahlynak volt korábban egy 55 meccses veretlenségi sorozata, illetve a skót Celtic 1915 és 1917 között 66 meccsen keresztül, a belga Union Saint-Gilloise pedig 1933 és 1935 között 60 mecsen át nem kapott ki, de ezt az időszakot a szervezet nem vette figyelembe, mert nem voltak nemzetközileg meghatározó kupasorozatok.

A leghosszabb veretlenségi szériák minden sorozatot figyelembe véve (Forrás: IFFHS)

A veretlenségi sorozatát az FC Teutonia Ottensen elleni 8–0-s Német Kupa-sikerével indító Leverkusen a bajnokságban, a kupában és az Európa-ligában sem veszített – ezért is annyira különleges Xabi Alonsóék menetelése, ugyanis például a 2003–2004-es idény legendás, veretlen Arsenal csak a bajnokságban nem talált legyőzőre, a kupákban voltak vereségei.

A Give Me Sports azt is megnézte, hogy a XXI. században milyen veretlenségi sorozatok voltak eddig, s ha csak a bajnoki szereplést vesszük alapul, a Leverkusennek még bőven van teendője, ha egyedüli rekorder szeretne lenni, a gibraltári Lincoln Red Imps 2009 és 2014 között 88 meccsen keresztül nem talált legyőzőre, de például az említett egyiptomi Al-Ahly is produkált egy 71 meccses szériát 2004 és 2007 között hazája bajnokságában, a képzeletbeli dobogó legalsó fokán pedig a moldovai Sheriff Tiraspol szerepel, amely 2006 és 2008 között 63 bajnokin nem talált legyőzőre. A LISTÁT IDE KATTINTVA TUDJA MEGTEKINTENI!

A leghosszabb veretlenségi sorozatok a bajnokságokban a Give Me Sports gyűjtése szerint

Az idény előtt a Leverkusen 119 éves története során mindössze két trófeát nyert, most pedig a triplázás kapujában áll. A gyógyszergyáriak korábban mindössze kétszer vívtak döntőt az európai kupasorozatokban: az 1987–1988-as idényben az UEFA-kupában, a 2001–2002-es kiírásban pedig a Bajnokok Ligájában döntőzhettek.

A három európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és az Európa-konferencia-liga fináléiban egyaránt lesz olasz edző, a Real Madridot irányító Carlo Ancelotti a német Edin Terziccsel (Dortmund) csap össze a BL-ben, míg a második és harmadik számú sorozatban spanyol–olasz edzői csatákat tartanak, hiszen Xabi Alonso (Leverkusen) Gian Piero Gasperinivel (Atalanta), José Luis Mendilibar (Olympiakosz) Vincenzo Italianóval (Fiorentina) vív meg.

A német csapatokkal egyébként hatodszor fordul elő, hogy a Bajnokok Ligája és a második számú sorozat döntőjébe is eljussanak, legutóbb a 2001–2002-es kiírásban történt ilyen, amikor ellentétes felosztásban döntőzött a Dortmund (UEFA-kupa) és a Leverkusen (BL).

A Leverkusen a legutóbbi három hazai El-meccsén összesen 98 (!) kapura lövéssel próbálkozott, 33 a Qarabag és a West Ham ellen is, 32 a Roma ellen. A csapat motorja Granit Xhaka volt, aki tíz helyzetet alakított ki akcióból ezzel beállította Juan Mata 2010 februári csúcsát, amikor a Valencia és az FC Bruges meccsén alakított ki tíz helyzetet a spanyol középpályás.

A túloldalon a büntetőkből két gólt szerző Leandro Paredes a második argentin játékos lett, aki duplázott az El elődöntőjében, korábban erre csak Lautaro Martínez volt képes 2020 augusztusában a Sahtar Doneck ellen.

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
BAYER LEVERKUSEN (német)–AS ROMA (olasz) 2–2 (0–1)
Leverkusen, BayArena. Vezette: Danny Makkelie (Hessel Steegstra, Jan de Vries) – hollandok
LEVERKUSEN: Kovár – J. Frimpong (Stanisic, 90.), Tapsoba, Tah, Hincapié –  G. Xhaka, E. Palacios – A. Adli, J. Hofmann (Wirtz, 81.), Grimaldo (Kossounou, 90.) – Hlozek (Schick, 74.). Vezetőedző: Xabi Alonso
ROMA: Szvilar – G. Mancini, Spinazzola (Zalewski, 21.), Ndicka, Angelino (Smalling, 81.)  –  Lo. Pellegrini (T. Abraham, 81.), L. Paredes, Cristante – Azmun (Bove, 72.), R. Lukaku, El Shaarawy. Vezetőedző: Daniele De Rossi
Gólszerző: G. Mancini (83. – öngól), Stanisic (90+7.), ill. L. Paredes (43., 66. – mindkettőt 11-esből)

Továbbjutott: a Leverkusen, 4–2-es összesítéssel.


Az Atalanta a klub 116 éves történetében először jutott be egy európai kupasorozat döntőjébe. A bergamóiak az első újoncok az El-döntőben az ukrán Dnyipro 2014–2015-ös fináléja óta.

Nem tudott segíteni a Marseille-nek Pierre-Emerick Aubameyang, aki csütörtökön játszotta 100. mérkőzését a nemzetközi kupákban, de 51 gólját most nem tudta gyarapítani.

Hogy az Atalanta mennyire jó taktikát dolgozott ki, azt mutatja, hogy a francia csapat játékosai mindössze hatszor értek labdába az ellenfél büntetőterületén belül.

Benne volt a levegőben, hogy idegenben nem tud továbbmenni a Marseille. Az OM ebben az idényben már 21. idegenbeli mérkőzését nem tudta megnyerni (nyolc döntetlen, 13 vereség), ezzel beállította a 2003–2004-es idényben felállított negatív csúcsát.

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ 
Atalanta (olasz)–Olympique Marseille (francia) 3–0 (1–0) 
Bergamo, Stadio di Bergamo, 14 994 néző. V: Gil Manzano (spanyol)
Atalanta: Musso – De Roon, Hien, Djimsiti – Zappacosta (Hateboer, 77.), Koopmeiners, Éderson (Scalvini, 55.), Ruggeri – De Ketelaere (Pasalic, 61.), Scamacca (Al. Mirancsuk, 56.), Lookman (El Bilal Touré, 77.). Vezetőedző: Gian Piero Gasperini
Olympique Marseille: Pau López – Mbemba (Unahi, 59.), Gigot, Balerdi – Clauss (Moumbagna, 72.), Kondogbia, Veretout, Merlin (Luis Henrique, 72.) – Harit (J. Correa, 84.), I. Ndiaye (I. Sarr, 59.) – Aubameyang. Vezetőedző: Jean-Louis Gasset
Gólszerző: Lookman (30.), Ruggeri (52.), El Bilal Touré (90+5.)

Továbbjutott: az Atalanta, 4–1-es összesítéssel


Az Olympiakosz kettős győzelemmel ejtette ki az Aston Villát, hiszen az idegenbeli 4–2-es siker után otthon 2–0-ra nyert, ezzel a görögök a csapat 99 éves történetének első európai kupadöntőjébe jutottak be.

Amióta Unai Emery irányítja az Aston Villát, az Olympiakoszt erősítő Ajub el-Kabi lőtte a legtöbb gólt a birminghami csapat ellen, ráadásul a pireusziak csatára 100 perc alatt lőtt négyet.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ 
Olympiakosz (görög)–Aston Villa (angol) 2–0 (el-Kaabi 10., 81.)
Továbbjutott: az Olympiakosz 62-es összesítéssel

SZERDÁN JÁTSZOTTÁK
EURÓPA-KONFERENCIALIGA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
FC Bruges (belga)–Fiorentina (olasz) 1–1 (Vanaken 20., ill. Beltrán 85. – 11-esből)
Továbbjutott: a Fiorentina 4–3-as összesítéssel

A döntő május 29-én lesz Athénban, az Aja Szofia Stadionban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik