Eseménydús utolsó edzés Imolában – a McLaren az élen, kétszer lengett a piros zászló

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2024.05.18. 13:40
Oscar Piastri zárta az élen a harmadik szabadedzést Imolában (Fotó: AFP)
Oscar Piastri bizonyult a leggyorsabbnak a Formula–1-es Emilia-romagnai Nagydíj harmadik szabadedzésén. A McLaren ausztrál versenyzője mögött csapattársa, Lando Norris végzett, míg harmadikként Carlos Sainz Jr. zárta az utolsó gyakorlást Imolában.

Az olasz szurkolók nagy örömére a Ferrari kezdte legerősebben az imolai versenyhétvégét, ugyanis mindkét szabadedzést Charles Leclerc zárta az élen pénteken. A csapatok nagy része egyébként fejlesztésekkel készült az első európai fordulóra, s bár ez a Red Bullra is igaz, Max Verstappenék némi lemaradásban találták magukat.

Az időmérő előtt várt még a mezőnyre egy edzés, amely során – a pénteki tréningekhez hasonlóan – kellemes időjárási körülmények között gyakorolhattak a versenyzők. Elsőként a Red Bull és a Ferrari párosa jutott mért körig az utolsó szabadedzés elején, tíz perc elteltével Leclerc volt a leggyorsabb, ám a mezőny több mint fele alig járt a pályán a tréning első negyedében.

Az első húsz perc végén Carlos Sainz Jr. vette át a vezetést a csapattársától, majd kicsivel később előkerült a piros zászló. Fernando Alonso miatt kellett félbeszakítani a körözést – a kétszeres világbajnok az utolsó kanyarban veszítette el uralmát autója felett, amit a kavicságyba kicsúszva a gumifal állított meg.

A mezőny kevesebb mint tíz perc elteltével térhetett vissza a pályára, a folytatásban Oscar Piastri vehette volna át a vezetést, ám az ausztrál két nagyon jól sikerült szektor után lesodródott a pályáról, és nem sikerült előrébb kerülnie a harmadik helyről. Lewis Hamilton ezzel szemben más módon hagyta el azt, ugyanis az egyik kerékvető úgy megdobta a 44-es számú Mercedest, hogy az egy pillanatra a levegőbe repült.

Az utolsó tíz percet megelőzően kissé elcsendesedett a pálya, ám a hajrára szinte mindenki visszatért. Az utolsó köröket azonban egy újabb piros zászló szakította félbe, amelyet ezúttal Sergio Pérez miatt kellett lengetni. A mexikói a sikánban hibázott, s autója elejével eltalálta a gumifalat.

Az edzés nem sokáig állt, ám még a félbeszakítás előtt Piastri vette át a vezetést, s az ausztrált végül nem sikerült letaszítani az első helyről. Piatsri mögött ráadásul csapattársa, Lando Norris végzett, így a McLaren kettős elsőséggel hangolódhatott az időmérőre. A brit alakulat mögött a Ferrari párosa zárt Sainz, Leclerc sorrendben, majd a top tízet Russell, Verstappen, Alexander Albon, Esteban Ocon, Lance Stroll és Nico Hülkenberg egészítette ki.

Folytatás 16 órakor az időmérővel!

 
4. EMILIA-ROMAGNAI NAGYDÍJ
Május 17., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Leclerc 1:16.990
2. szabadedzés1. Leclerc 1:15.906
Május 18., SZOMBAT
3. szabadedzés1. Piastri 1:15.529
Időmérő16.00–17.00
Május 19., VASÁRNAP
A verseny (63 kör, 309.049 km) rajtja:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Monacói Nagydíj, Monte-CarloMájus 26., 15.00
Kanadai Nagydíj, MontrealJúnius 9., 20.00
Spanyol Nagydíj, BarcelonaJúnius 23., 15.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik