Ha labdarúgó Eb, akkor matricagyűjtés – igaz, jogviták miatt ezúttal állítólag hiányzó kulcsjátékosokkal

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.04.23. 12:56
Phil Foden (balra) és John Stones állítólag hiányzik a hivatalos albumból (Fotó: Getty Images)
Angol lapinformációk szerint állítólag John Stones és Phil Foden sem szerepel az angol labdarúgó-válogatottban – mármint az Európa-bajnokság hivatalos matricagyűjtő albumában. A hiány az albumot korábban kiadó Panini és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jelenlegi partnere, a Topps közötti hosszú jogvitára vezethető vissza.

Mint arról korábban beszámoltunk, az UEFA nem a jogokat 1977 óta birtokló, azóta az összes Európa-bajnokság hivatalos matrica- és kártyaalbumait kiadó Paninivel kötött szerződést 2022-ben, hanem egy amerikai céggel; a Topps a 2024-es mellett a 2028-as Európa-bajnokság, a 2025-ös női Európa-bajnokság, valamint a Nemzetek Ligája 2028-ig sorra kerülő döntőire is megszerezte a vonatkozó jogokat.

A Panini azonban nem adta fel a csatát, bizonyos jogokat továbbra is birtokol: így öt válogatott – a Guardian és a Daily Mail értesülése szerint például az angol nemzeti tizenegy – csak az olasz kiadó szintén piacra kerülő albumában jeleníthető meg válogatott szerelésben, és akadnak játékosok, akiknek arcképét is csak a Panini matrica- és kártyagyűjtő kiadványaiban találhatjuk meg. Így állítólag előáll az a helyzet, hogy miközben a bevezetőben említett Phil Foden és John Stones nem lesz ott az angol játékosok között a hivatalos kiadványban, addig szerepel majd az eddig egyetlen felnőttválogatott mérkőzésen sem játszó Luke Thomas. (További hiányzó játékosok, illetve érintett csapatok nevei egyelőre nem szivárogtak ki.)

„A Topps büszke az első Európa-bajnoki matricagyűjteményére – idézi a Guardian és a Daily Mail is az amerikai cég szóvivőjét, – ugyanakkor csalódottak is vagyunk, mert néhány játékos hiányzik. Ennek oka az, hogy a torna korábbi matricakibocsátó partnere visszatartja a gyűjtemény bizonyos elemeit, a rajongók kárára. Az előző partnerrel ellentétben mi elkötelezettek vagyunk a rajongók iránt, és hisszük, hogy a jelenlegi és régebbi játékosokról készült matricák, valamint kártyák hozzájárulnak az Európa-bajnokság népszerűségéhez.”

Az angol lapok számításai szerint a Topps albuma – amelynek népszerűsítésére José Mourinhót kérték fel – 122 angol font ellenében tölthető fel a 728 matricával, míg a Panini vékonyabb, 387 képes albuma, amely az angol, a spanyol, a német, a francia és az olasz válogatottat tartalmazza, 70 fontért (utóbbi felsorolás irányadó lehet, melyik a fentebb említett öt válogatott).

Ez persze az alapeset; mivel a csomagok gyűjtésekor a vásárlók óhatatlanul ismétlésekbe futnak, ezért cserealapot kell képezniük, és így mindkét album feltöltése már – legalábbis a statisztikusokra hivatkozó Times becslése alapján – könnyen 1000 fontot is kóstálhat (egy angol font körülbelül 470 forint a jelenlegi árfolyamon).

 

Az ügy hátterében az áll, hogy a Panini és a Toppsot 2022-ben felvásárló, az amerikai matrica- és kártyagyűjtő piacon meghatározó Fanatics között jogvita dúl a tengerentúlon; a piaci verseny csorbítását sérelmező olasz cég az Egyesült Államok trösztellenes szabályainak megsértése miatt tavaly nyáron a szövetségi bírósághoz fordult. Azóta a Fanatics is megtette a maga feljelentését, és immár több fronton dúl a jogi csata a két cégóriás között.

Ha a hivatalos Eb-jogokat el is veszítette a Panini, a labdarúgó-világbajnoksággal más a helyzet: a FIFA decemberben a hivatalos honlapján megerősítette, hogy a 2030-as tornáig meghosszabbította a megállapodását az olasz céggel, mint kizárólagos partnerével.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik