Még gólt sem kapott a Calgary

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2004.05.31. 11:46
Címkék
Miután a Stanley-kupa döntő második párharcán a Lightning gyorsabb, pontosabb játékával leiskolázta a Calgary-t, várható volt, hogy a rájátszásban saját jégen amúgy nem különösebben brillírozó Flames-nél kitalálnak valamit, hogy ne hazai vereség legyen a 10 év óta első nagydöntő-meccs vége Kanadában.
Az NSO ajánlja:

NHL-összeállítás
Az NSO ajánlja:

NHL-összeállítás
A második mérkőzés végi ökölpárbajok sora már előrevetítette, mit terveznek a Lángok: erőszakot. Ennek érdekében a lengyel izomagyút, Krzysztof Oliwát is benevezték a meccsre.

A mérkőzés első felében jóformán csak a palánkok döngését lehetett hallani: a hazaiak nekimentek mindennek, ami mozog, a Lightning pedig próbálta fölvenni a kesztyűt. Az első 10 perc többé-kevésbé szabályos csetepatéi 4 kiállítást is hoztak, de a küzdelem Iginla és Lecavalier - utóbbi által kezdeményezett, előbbi által megnyert - verekedésében csúcsosodott ki. A legöregebb drukkerek sem emlékeznek már, mikor volt arra példa utoljára, hogy egy nagydöntőben ne a verőlegények, hanem két szupersztár dobja le a kesztyűket. "Hatalmas bunyó volt" - mondta utána a Flames-es Chris Simon, - "megadta az alaphangot a kemény játékstílusunkhoz. A mérkőzés előtt megbeszéltük, hogy ma oda kell tennünk magunkat, mert az elenfélnél kiváló játékosok vannak, és ha hagyják őket kibontakozni, bárkit legyőzhetnek."

A keménység meg is hozta a maga gyümölcsét: az első harmadban a Lightning nem tudott normális helyzetet kialakítani, de a Calgary játékosai sem vághatnak fel a 2 kapuralövésükkel. Mindkét oldalon érezték, hogy ez a támadójáték kevés lesz, és a második játékrészben kicsit többet figyeltek a korongra is a fiúk. Az első perceket megnyomta a Tampa, de nem tudták gólra váltani a fölényüket: Modin például egy örökkévalóságot tölthetett teljesen egyedül a Calgary kapuja előtt azzal, hogy eldöntse, hová lője a pakkot, de mégsem tudott túljárni a Flames finn kapusa, Miika Kiprusoff eszén. Aztán a harmad egyetlen emberelőnyét kihasználták az egyébként erre ritkán képes hazaiak: Iginla 3 ellenfélen is átküzdötte magát a koronggal, a negyediket Simon ütközte le a kék vonalnál, majd a csapatkapitány passzát először éles szögből a bevetődő Kubinába, majd a hálóba ütötte. "Nem akarom fényezni magam, de nagyon kellett nekünk egy ilyen emberelőnyös gól" - büszkélkedett a meccs után. A Lightning megpróbált gyorsan válaszolni, de a nagy rohamozás közepette túlságosan kinyíltak, és egy lefordulás után Donovan kilőtte Habibulin kapujának felső sarkát.

Az utolsó harmadban is a vendégek rohamoztak, de a hazaiak megszállták a középső harmadot, és onnan támadták le a Lightning játékosait, akiknek így már a korongkihozatal is komoly problémát jelentett. Amikor mégis áthámozták magukat a védőkön, Kiprusoff mindig útjukat állta. A végén még a kapitány, Iginla is ütött egy emberelőnyös gólt, így a Flames biztosan nyerte a harmadik meccset, és már csak két győzelemre van a Stanley-kupa elnyerésétől. Kiprusoff idénybeli ötödik playoff-shutoutját jegyezte. "Miatta tartunk ott, ahol" - dícsérte agyon Shean Donovan. "Ma is remek meccse volt, nagyokat védett. Jelenleg ő a liga legjobb kapusa." A kapitány, Jarome Iginla pedig Gordie Howe-féle mesterhármast ért el egy-egy góllal, gólpasszal és verekedésért kapott kiállításal. A rámenős, erőszakos stílus tehát sikert hozott a Flames-nek, de a következő mérkőzésen a Lightning nem fogja ilyen olcsón adni a bőrét. "Megérdemelték a győzelmet, a játék minden elemében jobbak voltak. De visszavágunk!"- fogadkozott Martin St. Louis, a Tampa csatára. Kedden hajnalban, Calgaryban kiderül, mire elég az elszántsága.

Calgary Flames-Tampa Bay Lightning 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)
Calgary, Pengrowth Saddledome, 19221 néző.
Vezette: Fraser, McCreary, Driscoll, Wheler
Gólszerző: Simon (33:53 - ee., Iginla, Leopold), Donovan (37:09), Iginla (58:28 - ee., Regehr, Simon)
Kapusok: Kiprusoff 21 védés/21 lövés ill. Habibulin 15/18.
Emberelőnyös helyzetek kihasználása: 2/4 ill. 0/4
Legtöbb lövés: Commodore, Simon 3 ill. Richards 6, Boyle 4
Legtöbb játékperc: Ference 25:27, Regehr 25:22, Leopold 23:56 ill. Richards 24:08, Boyle 23:45, St. Louis 21:34
Megnyert bulik: 31 ill. 41
Kiállítások (perc): 5 (13) ill. 6 (23)

Szavazás

Ki nyeri a Stanley-kupát?

Írja be az itt látható számot!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik