Kajak-kenu: Szegedről vezet az utolsó út Párizsba

VÉGH JÁNOSVÉGH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.05.07. 18:52
Takács Kincsőnek már a második hely is olimpiai kvótát jelenthet (Fotó: Földi Imre)
Az utolsó simításokat végezték a szervezők a Maty-éren. Szerdán kezdődik kajak-kenuban az európai olimpiai pótkvalifikációs verseny, emellett gyorsasági világkupát és a para szakág világbajnokságát rendezik vasárnapig Szegeden.

 

Szerdán 500 méteren a párizsi kvóta megszerzéséért száll vízre a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese kajakpáros.

„Versenyre kél velük a világbajnok 6. spanyol, és a 8. brit egység, ezen kívül függetlenként indul egy orosz páros is, akikről szinte semmit sem tudunk. A tokiói olimpián nem mutattak sokat, de egyikük a koppenhágai vb-n aranyérmes lett. Ők lehetnek a komolyabb ellenfelek, ugyanakkor reális esély van arra, hogy ebben a számban megszerezzük a kvótát. Nehéz helyzet, hogy csak a győztes kap indulási lehetőséget az olimpián, viszont ez minden más versenyzőt is terhel” – fogalmazott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség keddi sajtótájékoztatóján Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

„Ahogyan közeledik a verseny, egyre jobban érzem, milyen nagy tétje van. Ez már más kávéház, mint a korábbi megmérettetéseink – árulta el az U23-as világbajnok Csikós Zsóka. –Március óta készülünk együtt Emesével, igaz, akkor még fordított sorrendben ültünk a hajóban, nem edzettünk még olyan sokat azóta, mióta én vagyok elöl.”

Egy hajszállal könnyebb dolga akad 200 méteren egyesben kenujával Takács Kincsőnek, akinek már a második hely is a párizsi kvalifikációt jelentheti.

„Kincső nagyon magabiztosan nyert Szolnokon, nagy esélye van arra, hogy a legjobb kettő között legyen. Itt még egy szintén független orosz, illetve egy horvát versenyző tud beleszólni a küzdelembe” – mondta Hüttner Csaba. A szövetségi kapitány a világkupa kapcsán erősnek és jó formában lévőnek minősítette keretét, ugyanakkor felhívta arra a figyelmet: most látják meg igazán a sportolók és a stábtagok is, milyen a nemzetközi mezőny.

Az idei első versenyére készülő para szakág szövetségi kapitánya, Hajdú Botond szerint „nagyon korai egyből világkupával kezdeni az évet”. A szakvezető kitért arra, a déli félteken készülő sportolók nagy előnnyel érkeznek a versenyre.

„Kevés kilométer van mögöttünk, ezért sem szerettünk volna válogatóversenyt szervezni a mostani megmérettetés előtt” – árulta el.

„A mostani versenyen három éremmel lennék elégedett, a színüket azonban nem mondanám meg előre” – osztotta meg várakozásait.

„Eléggé készen állok!” – vette át a szót mosolyogva a tokiói paralimpián K1-ben 200 méteren bronzérmet szerző Varga Katalin  Jó formában vagyok, remekül zajlott a téli felkészülésem. A sérülések is elkerültek.”

A hazai pályán versenyző paralimpikon ugyanúgy kezeli a szegedi versenyeket, mint azokat, amelyeket máshol rendeznek.

„Az itteni pálya is megviccelt már nem egyszer” – árulta el Varga.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik