Golden Boy-díj: Lamine Yamal a favorit?

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.05.20. 16:11
Nem is lehet kérdés, Lamine Yamal a favorit (Fotók: AFP, Imago Images)
Az olasz Tuttosport című lap 2003-ban hívta életre a Golden Boy-díjat, amelyet azóta minden évben a legjobb Európában játszó 21 éven aluli labdarúgónak ítélnek oda. A Football Benchmark (FB) – lapunk partnere, a nemzetközi labdarúgás üzleti információinak adatbázisa – pedig immár második éve segíti a kiválasztási folyamatot.

 

A Football Benchmark április végén adta ki az idei első százas listáját, amelyen az úgynevezett Golden Boy (GBFB)-index alapján kaptak helyet azok a 21 éven aluli – 2004. január 1-jén vagy utána született – játékosok, akik az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) legjobb 25 nemzeti bajnokságának valamely első osztályú csapatában szerepelnek. Ezzel egyrészt hivatalosan is elindult az a verseny, amelynek győztese a tavalyi díjazott Jude Bellingham utódja lesz, másrészt május második hétvégéjén a lista első frissítésére is sor került, így az első mozgásokat is nyomon lehet követni.
Az előző évben Jude Bellingham és Jamal Musiala kiemelkedett a mezőnyből, és az első helyért folytatott harc az utolsó pillanatig kiélezett volt köztük, idén azonban úgy tűnik, jóval többszereplős lesz a versenyfutás, a nyitó értékelés során ugyanis tizenegy, az első frissítés után pedig tíz játékos is túlszárnyalta a 80-as GBFB-indexet, a top három a 90-es indexet is meghaladja.
Tekintve, hogy a listán szereplő fiatalok zöme már felnőttválogatott, a nyár két legnagyobb futballtornája, az Európa-bajnokság és a Copa América várhatóan tovább erősíti a legjobbak mutatóját.
De nézzük is tételesen, miként fest a közvetlen élmezőny!

Jelzésértékű, hogy lista kiadásakor, majd első frissítése után is ugyanaz a játékos, a Barcelona 2007-es születésű támadója, Lamine Yamal vezeti a mezőnyt 91.9-es GBFB-indexszel. A 17. életévét júliusban betöltő spanyol futballista nem mellesleg a legfiatalabb a jelöltek között. Őt a Paris Saint-Germainnel Bajnokok Ligája-elődöntőt játszó Warren Zaire-Emery (90.8-as index) követi, aki az első listán csak a negyedik pozícióban volt, megelőzve a korábbi második és harmadik helyezettet, a Benficát erősítő Joao Nevest (90.4), és a Manchester United üdvöskéjét, Alejandro Garnachót (88.1).

Az index szerinti tíz legjobb játékos közül Zaire-Emerynek a legmagasabb a piaci értéke, az FB legfrissebb értékelése alapján 68.5 millió eurót ér a 18 éves francia középpályás. Azért Yamal sincs sokkal lemaradva mögötte, őt jelenleg 64.2 millió euróra taksálják, míg a teljes mezőnyt nézve a legértékesebb játékos a szintén a Barcelonát erősítő Gavi (108.7 millió euró), akit a Brighton ír csatára, Evan Ferguson (69.8) követ, az említett Zaire-Emery pedig a dobogó harmadik helyére ér oda. Ebből is látszik, hogy a piaci érték és a GBFB-index között eltérés mutatkozhat, Gavi ugyanis a tizennyolcadik a Golden Boy-rangsorban (73.6-es indexszel), Ferguson pedig csak a harmincnyolcadik (68).

Ugyanakkor a piaci érték alapján érdemes megvizsgálni, hogy ki produkálta a legnagyobb növekedést tavaly év vége óta, a legtöbb fiatal játékosnál ugyanis ez mutatja meg igazán, mennyire tudott berobbanni. Ezt a listát a Manchester United angol középpályása, Kobbie Mainoo vezeti 25.35 millió eurós növekedéssel (jelenleg 36.9 millió euró az értéke), őt a francia védő, a Lille-t erősítő Leny Yoro követi (20.69 milliós növekedés, 32.3 milliós érték), és mindketten ott vannak a Golden Boy top tíz játékosa között is.

A díjra leginkább esélyes tíz játékos közé a Manchester United (Garnacho, Mainoo) mellett a Barcelona is két futballistát ad, úgy, hogy a listavezető Yamal mellé a középső védő Pau Cubarsí a mostani frissítés után került be a legszűkebb elitbe. Nem mellesleg a katalán klubból került – társbérletben – a legtöbb játékos a százas listára, négy (az említettek mellett még Vitor Roque is tagja mezőnynek), ami viszont kifejezetten meglepő, hogy a Barcelona mellett a Brighton a másik élklub, szintén négy játékossal (Evan Ferguson, Facundo Facundo Buonanotte, Jack Hinshelwood, Carlos Baleba).
Ha a ligákra fókuszálva vizsgáljuk meg a százas listát, papírformának tekinthető, hogy a francia Ligue 1 delegálja a legtöbb játékost, tizenötöt, az viszont megdöbbentő, hogy a belga élvonal következik a sorban tizenkét (!) labdarúgóval, megelőzve a Premier League-et (11) és a La Ligát (10) is. És ha már a meghökkentő számokról van szó: a német Bundesliga (8), de még inkább az olasz Serie A (5) múlja alul a várakozást, míg a belgához hasonlóan a dán (6) és az osztrák (5) első osztály kellemes meglepetésnek számít. A magyar élvonal nem delegál senkit.

A nemzetek szerinti bontás is érdekes mintát mutat. Szinte természetes, hogy a franciák vezetnek tizenegy fiatal labdarúgóval, a spanyoloknak nyolc van, s a belgák itt is a közvetlen élmezőny tagjai hét játékossal, annyival, mint az angolok, és eggyel előzve a németeket. Az olaszok újfent csalódást keltenek két futballistájukkal. Beszédes adat az is, hogy a dán liga ugyan meglepően sok futballistával van jelen a százas listán, ám közülük mindössze ketten dánok, miként az is szembetűnő, hogy Afrikát tizenkét légiós képviseli, jócskán megelőzve a dél-amerikai szubkontinensről érkezőket (8). Sajnos magyar labdarúgó ezúttal nincs a top százban, azok után, hogy tavaly Kerkez Milos ott volt a legjobbak között.

A Football Benchmark immár második éve hivatalos főtámogatója a Golden Boy-díjnak, amellyel az év legjobb Európában játszó fiatal labdarúgóját ismerik el.
„Együttműködésünk alapja egy olyan módszertan kidolgozása volt, amely forradalmi módon először vezet be adatalapú értékelést egy egyéni labdarúgódíjba      – mondta Katona András, a Football Benchmark kommunikációért, márkaépítésért és partnerkapcsolatokért felelős igazgatója.      – Az általunk kifejlesztett »Golden Boy Football Benchmark Index« feladata meghatározni azt a havonta frissülő százas listát, amelynek az első huszonöt helyezettjéből kerül ki a győztes az újságírók szavazatai alapján. Az index módszertana három pillérre épül: a pályán mutatott teljesítményre, a játékidőre és a játékos klubjának erősségére. Ezt egészítjük ki egy »bónuszmutatóval«, amely azokat a játékosokat jutalmazza, akik kivételes teljesítményt nyújtottak nemzeti csapatukban és/vagy az UEFA klubversenyein. A három pillér mindegyike egytől százig terjedő egységes skálán mozog. A pillérek egyedi értékeinek súlyozott átlagát kiszámítva, majd az eredményt a bónuszmutatóval korrigálva az index teljes körű értékelést ad a játékos közelmúltbeli teljesítményéről és jövőbeli potenciáljáról. A Golden Boy elitlistájának kiválasztási kritériuma, hogy a játékosok az adott évben még nem tölthetik be a huszonegyedik életévüket, és az UEFA koefficiensei alapján Európa legjobb huszonöt hazai ligájában szereplő klubhoz kell tartozniuk.”
A GBFB-index módszertana

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. május 18-i lapszámában jelent meg.) 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik