Tour de Hongrie, 2005

Vágólapra másolva!
2005.04.29. 00:00
Címkék
MENETREND:
napszakaszgyőztessárga trikó
augusztus 2.PrológRemákRemák
augusztus 2.1. szakaszBartkoGrasmann
augusztus 3.2. szakaszHaynesHaynes
augusztus 4.3. szakaszCiolekHaynes
augusztus 5.4. szakaszKriegsHaynes
augusztus 6.5. szakaszChadwickLengyel
augusztus 6.6. szakaszLengyelLengyel
augusztus 7.7. szakaszCiolekLengyel
augusztus 7.8. szakaszCiolekLengyel
MENETREND:
napszakaszgyőztessárga trikó
augusztus 2.PrológRemákRemák
augusztus 2.1. szakaszBartkoGrasmann
augusztus 3.2. szakaszHaynesHaynes
augusztus 4.3. szakaszCiolekHaynes
augusztus 5.4. szakaszKriegsHaynes
augusztus 6.5. szakaszChadwickLengyel
augusztus 6.6. szakaszLengyelLengyel
augusztus 7.7. szakaszCiolekLengyel
augusztus 7.8. szakaszCiolekLengyel



A 2005-ÖS VERSENY HIVATALOS HONLAPJA ---- a legnagyobb hazai kerékpárverseny, a Tour de Hongrie szervező bizottsága - technikai okokból, illetve sportszakmai szempontból - néhány jelentős változtatásra kényszerült a viadal idei programjában. Ezek egyike, hogy a negyedik szakasz befutójának helyszíne Tiszaújváros helyett Mezőkövesd lesz, míg másnap, a tervezettnél rövidebb, 93 kilométeres királyetap mellett hegyi időfutamot is rendeznek Kékestetőn. A viadal távja így 880 kilométer helyett 700 kilométer lesz.

Fontos változás az is, hogy a Tour de Hongrie a rendkívül magas kötelező pénzdíjazás miatt lemondani kényszerült a 2.2-es nemzetközi besorolásról. Mint ismeretes, a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) 2005-ben új besorolási rendszert alkalmazott a világ kerékpárversenyei számára, a Magyar körversenynek így nyílt lehetősége arra, hogy története során először ranglistapontokért versenyezhessenek az ideérkező kerekesek. Csakhogy az automatikus besorolás igen magas költségekkel jár, és ezekről az UCI nem tájékoztatta időben a szervezőket. A Tour de Hongrie szervező bizottsága kényszerű döntéséről tájékoztatta a meghívott csapatokat is, amelyek közül eddig egy sem jelezte, hogy lemondana a részvételről. Az idei Tour de Hongrie összdíjazása 20 százalékkal haladja meg a 2004-est, a versenyzők között összesen 2.1 millió forint talál majd gazdára. Immár bizonyos, hogy a 80. születésnapját ünneplő Tour de Hongrie valamennyi versenynapjáról egyórás összefoglalót sugároz a SportTV. A tervek szerint augusztus 1-tól 7-ig minden versenynapon - többnyire 22.30-as kezdettel - egyórás összefoglalót sugároz a SportTV. A legizgalmasabb eseményekről senki sem marad majd le, ugyanis az összefoglalókat - különböző idősávokban - a Sport1 és a Sport2 műsorán többször is megismétlik majd. ---- Nyolcvanadik születésnapját ünnepli a Tour de Hongrie


A legnagyobb magyar kerékpárverseny idén ünnepli 80. születésnapját, de nemcsak ez emeli a nyár egyik legjelentősebb hazai sporteseményének rangját. A nemzetközi verseny augusztus 1-én hétfőn Veszprémben az ünnepélyes megnyitóval kezdődik, s augusztus 7-én vasárnap Budapesten fejeződik be, a karaván a hat versenynap alatt hazánk szinte valamennyi régióját érintve összesen 700 kilométert tesz meg.

AZ ÚTVONAL

Veszprém Nagydíj - augusztus 2.
A 80 esztendős Tour de Hongrie követi az elmúlt évek hagyományait, s ezúttal is a királynék városa, Veszprém ad otthont a nemzetközi kerékpárverseny prológjának. A pálya nagyrészt megegyezik a tavalyival, a történelmi belvárosban és természetesen a város egyik jelképén, a Viadukton is áthalad, néhány meredek macskaköves emelkedő nehezíti majd a versenyzők dolgát - a nyitány célja, hogy bemutassa a nézőknek a viadal résztvevőit, s a négy kilométeres futam eldöntse, hogy melyik kerekes viselheti az első szakaszon az összetett legjobbjának járó sárga trikót.

Balaton Nagydíj - augusztus 2.
Az 1. szakasz - akárcsak 2004-ben - ezúttal is népes közönséget ígér, annál is inkább, mert a Tour de Hongrie szervezői Balatonfüred belvárosában, a vízpart mellett alakítanak ki egy körpályát, amelyen többször feltűnik majd a mezőny.

Kecskemét Nagydíj - augusztus 3.
A rövid, de meglehetősen látványos futam után igen kemény erőpróba vár a mezőnyre: augusztus 3-án a karaván kora reggel komppal kel át a Balaton déli partjára, a 2. szakasz rajtjára ugyanis Balatonföldváron kerül sor. Innen Kecskemétig teker majd a mezőny: 20 km-es Balaton parti lassúrajt és 169 kilométer verseny után érkeznek meg Kecskemét patinás belvárosába, a Városháza előtt felállított célterületre.

Békéscsaba Nagydíj - augusztus 4.
Augusztus 4-én Csongrádról, a Körös-toroki fesztiválról indul útjára a kerékpáros csapat, a célállomás pedig Békéscsaba. A mezőny a viharsarki megyeszékhelyen megtesz majd négy 7 km-es kört a befutó előtt - összekötve a Belvárost a Lencsési lakóteleppel.

Mezőkövesd Nagydíj - augusztus 5.
Augusztus 5-én, a 4. szakasz Szeghalomtól Mezőkövesdig tart, áthaladva a Tisza-tavi Régió két idegenforgalmi központján, Abádszalókon és Tiszafüreden - ez a 150 kilométeres szakasz vezeti majd fel a viadal legnehezebb napját.

Kékes Nagydíj - augusztus 6.
Augusztus 6-án következik a királyetap - így nevezik a nagy körversenyek legnehezebb szakaszát: ezen az napon délelőtt Mezőkövesdről rajtolva 93 kilométernyi tekerés után a mezőny megmássza hazánk legmagasabb csúcsát, a Kékestetőt. Az erőpróbának ezzel még nem lesz vége, az összetett verseny végeredményét ugyanis nagyban befolyásolhatja a délutáni négy kilométeres hegyi időfutam, amelynek során a karaván tagjai ismét megmásszák a Kékes legmeredekebb emelkedőjét.

Dunakeszi Nagydíj - augusztus 7.
Az utolsó napra, augusztus 7-re két szakasz is marad, délelőtt Vác és Dunakeszi között viaskodnak a kerekesek - ami a rövid táv ellenére a nehéz terepen komoly kihívásnak ígérkezik.

Újbuda Nagydíj - augusztus 7.
Vasárnap délután egy igazi kerékpáros ünnep színhelye lesz Újbudán a Petőfi-híd budai hídfőjénél a felső rakpart. Az itt kialakított 2,7 km-es körpályán egy igen látványos futammal fejeződik be az egyhetes Tour de Hongrie. ---- A nevezések alapján 10 külföldi együttes - köztük öt úgynevezett kontinentális klub és három nemzeti válogatott -, továbbá hat hazai csapat vesz részt a Tour de Hongrie küzdelmeiben.

A vendégek között első helyre kívánkozik a kétszeres Tour de Hongrie-győztes, címvédő Remák Zoltán együttese, a szlovákiai CK ZP Podbrezová. A kontinentális együttesben Remák mellett ott lesz az új szlovák bajnok, a Gemenci Nagydíj első helyezettje, a tavalyi Tour szakaszgyőztese, Martin Prazdnovsky is, továbbá a nevezési lista alapján Miroslav Keliar, Jan Kruzic, Ondrej Slobodnik és Radovan Husar.

Ugyancsak kiemelkedik a kontinentális csapatok közül a német Akud Arnold’s Sicherheit nevű klub, amelyben érdemes lesz odafigyelni két névre is: a világ legerősebb proficsapatait megjárt, osztrák Gerhard Trampusch a Mapei-Quick Stepben Bodrogi László, majd a Telekomban Jan Ullrich csapattársa volt, tavaly ő nyerte az Osztrák körverseny hegyi időfutamversenyét, az összetettben pedig a harmadik helyen zárt. Az idei Magyar Körverseny egyik legértékesebb nemzeti-bajnoki mezét viseli Gerald Ciotek, aki idén, a német bajnokságon lesprintelte Eric Zabelt is! Mellettük Ralph Scherzer, Felix Oberdecht, Henrich Habenicht, Mitja Schütler és Gregor Willwohl indul a Tour de Hongrie-n a német csapat színeiben.

A kontinentális klubok közül erős csapattal érkezik a holland Apac (Maink Berkenbosch, Nico van Dijk, Folkert de Haan, Adriaan Helmantel, Florian Smiths és Peter Westenberg) és a norvég Maxbo-Bianchi (Christopher Myhre, Lars Petter Nordhaug, Erik Vold Svein, Stian Sommerseth, Frederik Willmann és Leonard Snoeks) is.

Ebben az évben is hazánkba várjuk a világ legtekintélyesebb kerékpáros hírügynökségének támogatottját, az ausztrál Cyclingnews.com nevű kontinentális csapatot. A klub - amelynek legjobbja, Phillip Thuaux egy szakaszt megnyert, az összetettben pedig a második helyen végzett - tavaly kiemelt figyelmet hozott a Tour de Hongrie-nak több nemzetközi médiumban is.

Két igazi világnagysággal a soraiban érkezik Magyarországra Németország pályaválogatottja, az őszi-téli erőpróbákra országúti versenyeken erőt gyűjtő csapatban a nevezési lista alapján szerepet kap majd két világcsúcstartó: Guido Fulst és Robert Bartko. Mindketten tagjai voltak a német 4000 méteres üldözőcsapatnak a sydneyi olimpián, amely 3:59.710 perces fantasztikus rekorddal szerezte meg az aranyérmet. Mellesleg mindketten kétszeres olimpiai és sokszoros világbajnokok.

A szerb válogatott színeiben egy régi kedves vendéget is üdvözölhetünk majd: rajthoz áll a harmadik évezred első Tour de Hongrie-győztese (2001), Mikos Rnyakovics is. A jövő reménységeit állítja csatasorba az osztrák szövetség, Ausztria U23-as válogatottja számára (Christian Ebner, Ciemens Fankhauser, Georg Hausbacher, Hanno Hofmeister, Matthias Schröger és Christoph Sokoll) kemény verseny lesz a Tour de Hongrie.

Visszatérő vendég versenyünkön a francia CSM Puteaux, amelynek színeiben várhatóan Farid Achache, Romain Appert, Julien Modenese, Arnaud Rivoalen és Nicolas Venaut áll majd rajthoz Veszprémben. Ugyancsak leadta nevezését a német BBC (Thomas Herbstreit, Marco Kiritschenko, Fabian Matthes, Manuel Reuter, Tilo Schüler és Jürgen Wörn), amelyből Schüler a legnevesebb kerekes, három éve még sorra szerezte dobogós helyezéseit az U23-as Világkupa-sorozatban, tavaly pedig a BH Dessau nevű proficsapatot erősítette.

A magyar színeket várhatóan hat csapat képviseli majd. A legerősebb gárda, a P-Nívó Betonexpressz 2000 SE két csapatot is indít, így lehetőséghez jut a tavalyi év legjobb hegyi versenyzője, Garamszegi László, a hegyi időfutam-specialista Lengyel Tamás, valamint Arany Gábor, Kusztor Péter, Szekeres Csaba, Zsombók Dániel, Cziráki István, Haiszer Ákos, Kiskó Gábor, Ördög Krisztián, Szőke Gábor és Vizer Barnabás is.

Az FTC csapatkapitánya Árvai Attila lesz - a sok nagy sikert megért kerekes az egykori Postások, Berkesi András, Szórádi Balázs, Szuromi Bence, Speciár Viktor és Rónaszéki Balázs támogatására számíthat. A Tamási KE egyre "rutinosabb" kerekeseket küldhet harcba, a tolnai klub színeit ezúttal Horváth Zoltán, Hrotkó Csaba, Kiss Gergő, Grósz Béla, Hemmert János és Nagy Gyula képviseli majd. Ezúttal is ott lesz a rajtnál a Békéscsabai KK, amelyben Ábrók Norbert és Szeghalmi Bálint mellett négy szlovák kerekes, Andrei Lalinsky, Michal Skvarka, Juraj Karas és Ivan Viglasky szerepelhet majd. Ezen kívül várhatóan egy magyar kerékpárosokból álló vegyescsapat, a Cornix Mix is rajhoz áll a viadalon. ---- Rendezvények amatőröknek, gyerekeknek

Két nyílt szakaszt is rendeznek a Tour de Hongrie során: a vállalkozó szellemű kerékpárosok a nemzetközi verseny pályáin mérhetik le felkészültségüket, edzettségüket, szippanthatnak bele abba, milyen körülmények között versenyeznek a régió legjobb országúti kerekesei. Sor kerül a már tavaly is igen sikeres Kékesre Fel amatőr futamra, az Újbudai Köröző pedig igazi újdonság lesz.

Sokan emlékeznek rá, 177 sportember életében pedig igen fontos esemény volt a tavalyi Kékestetői amatőr verseny, amelynek résztvevői a Tour de Hongrie pályáján tekerhettek fel Magyarország legmagasabb pontjára. 2004-ben országúti kerékpáron Cziráki István, mountain bike nyergében pedig Szerényi István teljesítette a leggyorsabban a 19 kilométeres távot, talán ebben az évben sikerül megtörni az Istvánok egyeduralmát... A Gyöngyös és Kékestető közötti 19 kilométeres etapon bárki rajthoz állhat, és 1-1,5 órás küzdelem után juthat fel hazánk legmagasabb pontjára. A vállalkozó kedvűek jutalma ezúttal is egy Tour de Hongrie-relikvia lesz, a profi bringásoké pedig az, hogy - akárcsak tavaly - igazán értő közönség várja majd őket a hegy tetején.

Újdonságként szerepel a programban az Újbudai Köröző: a vállalkozó kedvű kerékpárosok a Duna budai oldalán lezárt körpályán versenyezhetnek - ehhez az erőpróbához nem kell olyan nagy felkészültség, mint a Kékes megmászásához. Amúgy a résztvevők egy igen fontos megemlékezés részesei lehetnek: a Tour de Hongrie 80 esztendős történetének első pillanatait éppen ezen a környéken, a Gellért Szálló előtt élte meg, innen indult útjára az első Magyar Körverseny.

Ebben az évben sem maradhat ki a programból a jövő bringásainak "felkészítése" a KerékpárSuli. Az ügyességi vetélkedőkben bárki részt vehet, a tesztpályát bárki végigcsinálhatja, hozzáértő szakemberek segítenek a technikai hibák kijavításában, a helyes és biztonságos kerékpározás elsajátításában - természetesen kizárólag játékos keretek között.


A KerékpárSuli menetrendje:

Augusztus 1., hétfő, Veszprém - Óváros tér 14 órától
Augusztus 2., kedd, Balatonfüred - Vitorlás tér 15 órától
Augusztus 3., szerda, Kecskemét - Kossuth tér 14 órától
Augusztus 4., csütörtök, Békéscsaba - Szent István tér 14 órától
Augusztus 5., péntek, Mezőkövesd - Sportcsarnok 12 órától
Augusztus 7., vasárnap, Újbuda, A38-as hajó előtt - 14 órától


T-Mobile Túra - Rajzpályázat - Kiállítás

Az utolsó tanítási héten (2005. június 6-12. között) amatőrökből, híres sportolókból, és közéleti személyiségekből álló kerékpáros váltó járta végig a Tour de Hongrie útvonalát. A T-Mobile Túrához minden településen csatlakoztak gyerekek és sportbarátok, hogy együtt hívják fel a figyelmet a kerékpáros közlekedésbiztonság fontosságára.

A T-Mobile Túrának és egy a településeknek kiírt pályázatnak köszönhetően jelentősen erősödött a Tour de Hongrie kapcsolata a verseny útvonala által érintett falvakkal, városokkal. A jó kapcsolatnak köszönhetően a Tour de Hongrie Szervezőiroda által kiírt áprilisi rajzpályázatra ezerhétszáz (!) rajz és festmény érkezett. A téma természetesen a kerékpározás volt - a legjobbnak ítélt rajzok beküldői értékes díjakat kapnak, és a legügyesebb gyerekek képei 10 napig kiállításra kerülnek az A38 Állóhajón.

A rajzpályázat győztesei (három kategóriában):
• 4-5 évesek - Vidovics Gergő (5 éves, Szentes),
• 6-9 évesek - Uhrin Bettina (7 éves, Békéscsaba),
• 10-12 évesek - Vida Salomé (11 éves, Izsák).
A nyertesek a kerékpárokat augusztus 7-én, a Tour de Hongrie újbudai befutója után vehetik át - közvetlenül a profi verseny díjkiosztóját megelőzően.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik