Tour de Hongrie: Cavendish idén is szeretne szakaszt nyerni Magyarországon

Vágólapra másolva!
2024.05.08. 13:41
Cavendish (kékben) már elrajtolt az idei TdH-n (Fotó: MTI)
A keddi hajdúszoboszlói csapatbemutató során a 2011-ben világbajnok brit sprinter az MTI kérdésére elárulta: nagyon várja az első két, egyaránt mezőnyhajrával kecsegtető etapot. A 34 Tour de France-etapsikernél tartó Cavendish a magyar szakaszokat elemezve elmondta, a nyitány teljesen sík, a befutót pedig széles úton rendezik. A második versenynap már valamennyivel dombosabb lesz, "az ezt követő napokban pedig Magyarország gyönyörű hegyein tekerünk majd". Kitért a negyedik, Budapestről induló etapra is.

„Lenyűgöző lesz visszatérni Budapestre, ahol 2022-ben már jártam a Giro kapcsán, és újra találkozni a szurkolókkal” – utalt arra, hogy a fővárost a két évvel ezelőtt a Giro d'Italia kapcsán már megismerhette, amikor a nyitó etapon onnan tekert a mezőny Visegrádra, majd másnap egy budapesti időfutamra került sor. Később Balatonfüreden sprintbefutót nyert Cavendish, akiről Zámolyon buszmegállót is neveztek el.

Annak kapcsán, hogy a mezőny 7871 méter szintemelkedést küzd le az öt nap alatt, azt felelte: a magyar körverseny a Tour de France-felkészülés része, így ideálisan telik a májusa.

„Edzőtáborban voltam, most itt vagyok, hogy egy kicsit élesebb legyek, versenykilométerek kerüljenek a lábaimba. és közös munkát végezzek a csapattal, ami majd Franciaországban segíteni fog a sprintekben” – emelte ki Cavendish.

Karl Ádám, az Epronex-Hungary sprintere szakaszon a legjobb tízbe kerülést célozta meg holland felvezetőembere, Tim Bierkens segítségével.

„Az első két szakasz mindenképp sprintbefutó lesz, annak ellenére is, hogy a hajdúszoboszlói szakaszon befújhat az oldalszél, ez pedig szét is szakíthatja a mezőnyt. Az etyeki szakasz az emelkedőket kibíró sprintereknek is kedvezhet és a robbanékonyabb hegyimenőknek is. Nekem az a nap is jó lehet még, ebben a három etapban bízom, a célkitűzésen egy top tízes eredmény” – fejtette ki. Kitért rá: dél-afrikai csapattársának, Byron Muntonnak megvannak a kvalitásai, hogy összetettben komoly eredményt érjen el, akár a legjobb tízbe is bekerülhet, a kékestetői etap pedig különösen fekhet neki, ezenfelül a szökésekbe szeretne bekerülni a magyar kontinentális sor.

A holland Dylan Groenewegen két évvel ezelőtt Kazincbarcikán, tavaly Szentgotthárdon a nyitó etapon tudott nyerni. Amint a karcagi rajt előtt kifejtette, jó sikerült a felkészülése, és motiváltan várja az ígéretes lehetőséget kínáló első két etapot. A felhősnek-szelesnek ígérkező időjárás kapcsán úgy fogalmazott: koncentráltnak kell maradnia.

„A mai szakasz teljesen sík, borítékolható a mezőnyhajrá. A célegyenes nagyon hosszú, közel négy kilométer, lényeges lesz megtalálni a tökéletes időzítést. A holnapi hajrában több lesz a kanyar, kicsit emelkedős is, de mindkettő fekszik nekem” – szögezte le.

A sprinterekkel ellentétben a minél jobb összetettbeli eredményért száll harcba Valent Márk. A kontinentális bejegyzésű olasz MBH Bank Colpack Ballan 19 éves magyar bringása saját bevallása alapján jó formában várja a karcagi rajtot, s ez igaz csapattársaira is.

Minden viadal a terveink szerint alakult, több győzelme is van a csapatnak, nekem is jól alakulnak a versenyek, reméljük, ez is hasonlóképp fog” – közölte.

Az összetett legjobb helyét elfoglaló magyar kerékpárost a fehér megkülönböztető trikó illeti meg, Valenttel ezt célozza meg a csapat, amely szakaszgyőzelmet is szeretne aratni.

„Motivációban segíthet, hogy ismerem a hazai utakat, valamennyi gödröt, teljesítményben ez nem befolyásol, lelkileg azonban igen” – fogalmazott a bükkszentkereszti bringás, aki a kékestetői etapon törekszik kiemelkedő eredményre, meglátása szerint ez is fekszik neki leginkább.

A 45. Tour de Hongrie 119 fős mezőnye Karcagról vágott neki az első, 166.1 kilométeres etapnak, amely a hajdúszoboszlói befutóig 340 méter szintemelkedést tartogat a bringásoknak. A mezőny az öt szakasz során összesen 851 kilométert teker, amíg vasárnap célba ér Pécsen. Az M4 Sport és az m4sport.hu valamennyi szakaszt élőben közvetíti.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik