Már a csoportban fel kell venni a versenyt a legerősebb ellenfelekkel

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2008.12.01. 08:40
A női kézilabda-Európa-bajnokságra hangoló sorozatunkat az Eb-k történetének áttekintésével kezdtük, míg a második részben a csoportokesélyekrőlről volt szó. Most a magyarok négyesének erőviszonyait tekintjük át, a következő napokban pedig az NSO-n bővebben olvashatnak majd azokról a válogatott játékosainkról, akik a macedóniai kontinensviadalon pályára léphetnek.
Már a románok ellen szükség lesz a pontos lövésekre és a hatékony mezőnymunkára
Fotó: Meggyesi Bálint
Már a románok ellen szükség lesz a pontos lövésekre és a hatékony mezőnymunkára
Már a románok ellen szükség lesz a pontos lövésekre és a hatékony mezőnymunkára
Fotó: Meggyesi Bálint
Már a románok ellen szükség lesz a pontos lövésekre és a hatékony mezőnymunkára

Szavazás

Ön szerint hányadik helyen végez a magyar női-kézilabda válogatott az Európa-bajnokságon?

Szavazatok száma: 3282

Teljesítik a célkitűzést, és az első hatban végzünk.
64 % (2113)
A kemény sorozatot nem bírja a csapat, és a középdöntő második felében végez.
36 % (1169)
A magyar válogatott vitán felül a legnehezebb, A jelű csoportba került az Európa-bajnokság sorsolásakor. Imre Vilmos együttese sorrendben az olimpiai hetedik helyezett Romániával, a korábbi ötkarikás elsőségei után néhány éve megújuló Dániával és a Pekingben ötödik helyen végző franciákkal mérkőzik.

A továbbjutáshoz ugyan egyetlen csoportmeccs megnyerése is elegendő lehet, azonban a célkitűzés (a szövetség hivatalosan az első hat hely valamelyikének elérését fogalmazta meg) teljesítéséhez több győzelemre is szükség lesz, ugyanis a magyar csapattal egy ágon szerepel az olimpiai bajnok Norvégia is.

A következőkben a csoportellenfelekről lesz szó, amelyek feltérképezésében Konkoly Csaba, a magyar válogatott edzője volt a segítségünkre.

ROMÁNIA (12. 03., 18.15)
A magyar válogatott a pekingi negyeddöntőben legyőzte a román együttest (34–30), amelynek éléről a torna után távozott Gheorghe Tadici , és a szakmai munka irányításával Radu Voinát bízták meg.

„Az olimpián elért eredményből nem érdemes kiindulni – mondta honlapunknak Konkoly Csaba. – Egyrészt most egy másik torna következik, újabb mérkőzéssel, újabb csatával. Másrészt ilyenkor a pozitív és a negatív élményeket is félre kell tenni, nem szabad azokat alapul venni.

Más csapatokról van szó. Imre Vilmos személyében új a szövetségi kapitányunk, de azért úgy gondolom, hogy a szakmai irányvonal megmaradt. Náluk is új kapitány van, és kérdés, hogy a kudarcélményt miként sikerült a játékosaiknak feldolgozniuk.”


A kék-sárga mezes válogatottban is jelentős változások történtek augusztushoz képest. Aurelia Bradeanu anyai örömök elé néz, de hozzá hasonlóan nem lesz ott Macedóniában Adriana Olteanu, Ionela Stanca, Valeria Bese és a kapus Tereza Pislaru sem. Utóbbi helyére a tavaly még a Dunaferrben védő, azóta a horvát Podravka Koprivnicát erősítő Paula Ungureanu került, és ott van a tizenhat játékos között a Debrecen erőssége, Daniela Crap is.

Konkoly Csaba kérdésünkre, miszerint az első erőpróba kihathat-e az együttes további teljesítményére, nem tudott határozott választ adni. „Talán igen, talán nem. Ha jól sikerül az első meccs, az mindig jó hatással van egy csapatra, és most különösen fontos lenne a nehéz csoportellenfelek miatt. Mérkőzésről mérkőzésre előre kell lépni.”

DÁNIA (12. 05., 20.15)
Dánia hatalmas meglepetésre lemaradt az olimpiáról, és a kudarc után tehetséges fiatalokra alapoznak, akik számára a kontinensviadal lesz az év versenye.

„A dánokat fűti a bizonyítási vágy, és „erős” szakember, Jan Pytlick irányítja őket, aki remekül fogja össze a társaságot. Szisztematikus munkával újjáépítették a csapatot, amely a korábban három éven át veretlen juniorválogatottra épül, és amelyet rutinos játékosok egészítenek ki” – mondta a piros-fehérekről a Győri Audi ETO KC vezetőedzője.

A dánoknál így ott lesz az Eb-n Katrine Fruelund, Lene Lund Nielsen, Rikke Skov, Josephine Touray, Louise Mortensen és Karin Mortensen is. Céljuk pedig nem más, mint hogy ismét bizonyítsák, a „dán dinamit” képes újra nagyot robbanni.

FRANCIAORSZÁG (12. 07., 18.15)
Franciaország válogatottja teljesen kicserélődött az ötkarikás játékok óta. Isabelle Wendling, Veronique Pecqueux-Rolland, Sophie Herbrecht, Stéphanie Cano, Christine Vamparys-Torres, Valérie Nicolas, tehát rutinos játékosok sora vonult vissza vagy mondta le a részvételt, így Olivier Krumbholz szövetségi kapitánynak nincs könnyű dolga, bár az már az olimpia előtt bizonyos volt, hogy a galloknál Peking után frissítés következik.

„A francia csapat teljesen átalakult, rengeteg a távozó. Róluk tudunk a legkevesebbet, válogatottjuk amolyan „sötét ló”, de Krumbholz kapitány bizonyosan ambiciózus, technikás játékosokat hívott meg a keretbe. Abból nem szabad kiindulni, hogy a portugálokkal döntetlent játszottak, hiszen a dánokhoz hasonlóan hajlamosak bizonyos „lazaságra”, amely azonban a tétmeccseken pozitívan sülhet el.”

Ha a magyar csapat továbbjut, újabb nehéz mérkőzések következhetnek, válogatottunk szakmai irányítói azonban egyelőre csak a csoportmérkőzésekre koncentrálnak. „Van videónk például az ukránokról is, azonban azt ráérünk akkor elővenni, ha már ténylegesen is ők következnek” – mondta Konkoly Csaba.

KONKOLY CSABA A MAGYAR VÁLOGATOTTRÓL
Konkoly Csaba és a lányok már izgatottan várják a rajtot
Fotó: Meggyesi Bálint
Konkoly Csaba és a lányok már izgatottan várják a rajtot
„Elsősorban a rutinos játékosoktól várunk sokat. Abban is bízunk, hogy a fiatalok közül néhányan két-három meccsen át kiegyensúlyozottan tudnak majd szerepelni, mint például Tomori Zsuzsa az olimpián.

A Pekingben már bizonyító fiataloktól, így például Tomoritól, Szűcs Gabriellától és Bódi Bernadettől azt reméljük, hogy alkalomadtán felnőjenek a vezéregyéniségek, Görbicz Anita, Vérten Orsolya és Pálinger Katalin mellé. Leginkább a lövőposztokon lesz szükségünk a jó teljesítményekre.”


Imre Vilmos a szombathelyi Pannon-kupa után az átlövőteljesítménnyel és a helyzetkihasználással nem volt elégedett. Konkoly Csaba elmondta, hogy a héten sokat gyakorolták ezeket a szituációkat.

„Elsősorban az átlövések számával voltunk elégedetlenek, így a jövőben többet kell próbálnunk átlőni a védőfalat, mert a betörések során gyakran nem sikerült végigvinni az akciót vagy csak hetesekig jutottunk el, ami azt jelentette, hogy két ember kellett egy akció befejezéshez. A helyzetkihasználásban a vonaljátékosoknak kell javulniuk, ugyanis sok párharcot veszítettünk a kapusokkal szemben.”

A magyar csapat először szerdán, a Románia elleni csoportmeccsen bizonyíthatja, hogy felnőtt a feladathoz.

EB-ADATBANKUNKBAN MEGTALÁLJA A SORSOLÁST ÉS A MÉRKŐZÉSEK KEZDÉSI IDŐPONTJÁT IS. JÓ BÖNGÉSZÉST!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik