Kézilabda: Eb-re készül a kerekesszékes válogatott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.27. 09:29
null
A csapategység mindenek felett (Fotó: Földi Imre)
Tavaly vetődött fel először a Magyar Kézilabda-szövetség parasport-albizottságában, hogy a csörgőlabda mellett a kerekesszékes kézilabda hazánkban is önálló sportág legyen. A szövetség vezetői a kezdeményezés mellé álltak, és a szakemberek néhány hónap alatt kiválasztották a játékosokat, az edzőket, a technikai személyzetet, és megtalálták a szervizhálózatot. A kezdeményezés iránt jelentős volt az érdeklődés, így az idén már Eb-re készülhet a férfi válogatott.



A külföldön is egyre népszerűbb új sportág játékosai és támogatói szeretnék, ha paralimpiai számmá válna a kerekesszékes kézilabda. Ezért az idei lesz az első kontinensviadal, amelyen nemzetközi klasszifikátorok (szakértő minősítők) vesznek részt a játékosok sérültségi fok szerinti besorolásában. Ez a szabálymódosítás segítheti a sportág paralimpiai számként való elismerését.

Az európai szövetség égisze alatt már kétszer szervezték meg az Európai kerekesszékes kézilabdanemzetek tornáját – 2015-ben Ausztriában, 2016-ban Svédországban. Az első Eb-t november 29. és december 2. között a portugáliai Leiriában rendezik.

Európa-bajnokságra készül a csapat (Fotó: Földi Imre)
Európa-bajnokságra készül a csapat (Fotó: Földi Imre)


Erre a magyar együttes a februárban kinevezett Takács Gabriella szövetségi kapitány, az FTC és a Dunaferr SE 45-szörös válogatott, BL-győztes és háromszoros masters Eb-aranyérmes balszélső-irányítója vezetésével készül. A legutóbbi gyakorláson, pontosabban a szerdai bemutatómeccsen az FTC–Szeged férfi bajnoki csata előtt gurult pályára az osztatlan elismerést élvező csapat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik