Micsoda mérkőzés! Az FTC tanári játékkal nyert Brestben, és BL-negyeddöntős

Vágólapra másolva!
2024.03.24. 17:53
Az FTC idegenben megfordította a Brest elleni párharcot (Fotó: EHF)
A kétgólos hátrányból induló Ferencváros nagyszerű teljesítménnyel fordította meg a Brest elleni párharcot és került be a legjobb nyolc közé a női kézilabda Bajnokok Ligájában. A budapesti final fourba jutásért a dán Esbjerggel kell megküzdenie.

 


NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓ
BREST BRETAGNE HB (francia)–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 26–31 (12–16)
Brest, 4000 néző. V: Kurtagic, Wetterwik (svédek)
BREST: Foggea – A. TOUBLANC 5 (3), MASZLOVA 7, N’Diaye, FOPPA 6, A. Dembélé, C. Lassource 2. Csere: Filter, Darleux (kapusok), Carlson 3, Faure 1, Cabral Barbosa 2 (2), Coatanea. Edző: Pablo Morel
FTC: JANURIK – MALESTEIN 10 (2), KLUJBER 6, LEKICS 4, CVIJICS 2, BÖLK 7, Márton G. Csere: Böde-Bíró (kapus), Edwige, Kisfaludy, Simon P. 2, Hársfalvi. Edző: Allan Heine
Az eredmény alakulása. 5. perc: 1–3. 11. p.: 6–7. 19. p.: 7–12. 25. p.: 11–12. 33. p.: 15–16. 42. p.: 17–20. 49. p.: 19–23. 53. p.: 21–27. 57. p.: 24–28. 
Kiállítások: 0, ill. 8 perc
Hétméteresek: 6/5, ill. 2/2
Továbbjutott: az FTC (59–56)
MESTERMÉRLEG
Allan Heine: – Nagyszerű érzés ez a győzelem és a továbbjutás, rendkívül elégedett és boldog vagyok. Az első mérkőzésen mutatott teljesítményünkkel nem lehettünk maradéktalanul elégedettek, tudtuk, támadásban és védekezésben is előrébb kell lépnünk. Megvolt az ehhez szükséges tervünk, és meg is tudtuk valósítani. Nagyon örülök, hogy a csapatból többen is abszolút világklasszis szinten kézilabdáztak, erre van szükség, ha itt játszol Brestben.

ÖSSZEFOGLALÓ

Minden bizonnyal sok ferencvárosi szurkolóban felrémlettek a 2023. május 7-i emlékek. Akkor a klub női kézilabdázói mára már epikussá nemesedett negyeddöntős mérkőzésen nyertek idegenben héttel a francia élcsapat Metz otthonában, ezzel ledolgozva az első, hazai találkozón összeszedett hatgólos hátrányukat, és először jutottak be a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Vasárnap este a másik francia gigász, a Brest csarnokában várt egy újabb fordítási feladat a legutóbb ezüstérmes Fradira a nyolc közé jutásért, és bár most „csak” két gólt kellett ledolgoznia, a küldetés korántsem tűnt egyszerűnek, tekintve, hogy a házigazda tavaly október vége, azaz immár 22 mérkőzés óta nem talált legyőzőre minden sorozatot figyelembe véve – egészen mostanáig.

Úgy tűnt, a zöld-fehér kerettagok fejében is ott motoszkáltak a tavalyi, franciaországi emlékek. Valóban maradt tartalék Allan Heine együttesében, amely támadásban és védekezésben is jobban teljesített, mint az érdi első csata során. Elöl sültek az átlövések, a szerb Andrea Lekics, a német Emily Bölk és Klujber Katrin is eredményes volt a távoli zónákból. Hátul a beálló Pauletta Foppát és az első meccsen parádézó orosz Valerija Maszlovát is jól fékezte meg a fal. Egy kapuscsere és egy időkérés átmenetileg segített a Bresten, fel tudott zárkózni, ám a hajrá újra a roppant felkészült és koncentrált FTC-é volt. Félidőben úgy vonulhattak pihenőre Lekicsék, hogy összesítésben már ők állnak jobban kettővel

A magyar csapat az első harminc percben diktálni tudta az iramot, hatékonyan lassította a tempót, a második félidőt viszont sokkal gyorsabban kezdték a franciák és alig két perc alatt le is dolgoztak három találatot a hátrányukból. A Fradi azonban megőrizte a hidegvérét, türelmesen tette tovább a dolgát mindenki, Janurik Kinga is kezdte elkapni a fonalat a kapuban, így a 38. percben a holland jobbszélső, Angela Malestein sorozatban harmadik góljával visszaállt a szünetbeli differencia. Az elképesztő teljesítményt nyújtó Januriknak szinte nem lehetett gólt lőni és Malestein is egyre inkább belelendült, így a utolsó negyedórára 23–18-as ferencvárosi vezetéssel fordultak a felek. Nem engedte ki az irányítást a kezéből a Heine-csapat, amely érett játékkal uralta a visszavágót – az 53. percben Malestein (ki más?) újabb pazar lövésével hat volt az előny.

Ez pedig kitartott a végéig, az öt hónapos bresti veretlenségnek véget vető FTC teljesen megérdemelten jutott tovább és csatlakozhat a Győrhöz a legjobb nyolc között, ahol a dán Esbjerg vár rá április végén és május elején.

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (április 27/28. és május 4/5.)
Vipers Kristiansand (norvég)–GYŐRI AUDI ETO KC 
CSM Bucuresti (román)–Metz (francia)
Bietigheim (német)–Odense (dán)
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–Esbjerg (dán)

Négyes döntő (Budapest, MVM Dome): június 1–2.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik