Janurik Kinga: A szívünk visz előre minket

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.04.27. 10:43
Fotó: Török Attila
A fővárosi zöld-fehérek válogatott játékosa szerint a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében egyik csapat sem tudja meglepni a másikat, jól ismeri egymást az FTC és az Esbjerg.


– Hogyan telt az elmúlt két hét a sikeres debreceni olimpiai kvalifikációs torna óta?
– Ilyenkor mindig jó érzés hazatérni a klubhoz, főleg, hogy mindenki sikerrel vette a selejtezőt – válaszolta a Ferencváros magyar válogatott kapusa, Janurik Kinga. – A csapattársaim nagy örömmel, büszkeséggel és ünnepléssel fogadtak minket, jó volt újra találkozni mindenkivel. Játszottunk két bajnokit azóta a Kozármisleny és a Kisvárda ellen, ami a szombatival ellentétben nem BL-szint, ettől függetlenül az elmúlt két hétben minden egyes nap az Esbjergre készültünk, mit, hogyan kellene csinálnunk, hogy minden tökéletes legyen az első, hazai mérkőzésen.

Elképesztően kemény, intenzív és feszült mérkőzésekre számítok az FTC ellen. Az elmúlt években jó néhányszor találkoztunk már egymással, ebben az idényben eddig felénk billent a mérleg nyelve, ám tavaly épp a rivális győzött le minket a négyes döntőben.
VÉLEMÉNY: Jesper JENSEN, az Esbjerg edzője

– Az öt magyar válogatott kerettag – Böde-Bíró Blanka, Klujber Katrin, Simon Petra, Márton Gréta és ön – mellett a német Emily Bölk és a holland Angela Malestein is kvótát szerzett a párizsi játékokra, a Magyar Kupát már megnyerték, a bajnokságban húsz meccs után hibátlanok, míg a BL előző körében idegenben fordították meg a francia Brest elleni párharcot. Úgy tűnik, a sikerélményeknek is köszönhetően mentálisan van mire alapozniuk az idény utolsó, legfontosabb hónapja előtt.
– Tényleg nagyon jól alakul eddig az idényünk, azt leszámítva, hogy a BL-ben tavaly ősszel nem úgy kezdtünk, ahogyan kellett volna. Akkor senki sem mondta volna meg, hogy kiejtjük a Brestet, és a legjobb nyolc közé jutunk. Az Esbjerg ellen sem mi vagyunk az esélyesek, nagyon jó csapat a dán, de sohasem lehet tudni. Mindenki kérdezgeti, mi a Fradi-titok, amivel rendre sikerül csodát tennünk: a titok, hogy nincs titok. Csak az, hogy a szívünk visz előre minket és egy percre sem adjuk fel, ez a legfontosabb. Szombaton is ez lesz a lényeg, ismerjük az északi stílust, a rivális sem fogja feladni a küzdelmet a lefújásig. Ígérhetem, hogy jó mérkőzést vívunk, nagyon készülünk rá, tudjuk, pokoli nehéz lesz. Telt ház fog minket buzdítani, mindig pluszlöketet ad nekünk, amikor a szurkolótábor mögöttünk áll.

– Az Esbjerggel vívott tavaly júniusi elődöntő és a mostani két csoportkörös meccs milyen támpontot adhat?
– Nagy meglepetést egyikünk sem tud okozni a másiknak, elég sokszor játszottunk már egymás ellen. Az ebben az idényben vívott két meccs jó kiindulópont lehet, sokat videóztunk azokból a találkozókból, mi, kapusok főleg, nekünk nagyon fontos, hogy hogyan és hova lőnek az ellenfél játékosai. Frissebb felvételeket is láttunk, és három hete, amikor a válogatottal Norvégiában léptünk pályára az Európa-kupában, akkor is figyeltünk, hiszen szinte egy komplett norvég kezdősor játszik az Esbjergben. Szóval a meglepetés helyett inkább azon múlhat a párharc, hogy ki bírja jobban fizikailag és mentálisan a legvégéig.

A nagyobb méretért kattintson a képre!

– Ezek után milyen játékra számít a párharcban? Mire kell fektetni a hangsúlyt támadásban és védekezésben?
– Mindig a védekezés a legfontosabb, ha kevés gólon tudjuk tartani az ellenfelet, akkor jó helyzetbe kerülünk, a góllövést meg úgyis megoldjuk elöl. Nagyon nehéz csatára számítok, kiváló játékosok, világsztárok vannak a túloldalon, elég csak Henny ­Reistadot vagy Nora Mörköt említeni. Ha valakit kikapcsolunk, előlép egy másik klasszis. Az első meccsen tényleg mindennek klappolnia kell csapatként és egyénileg is nálunk, ez kell ahhoz, hogy kedvező eredményt érjünk el a visszavágóra.

– A tavalyi, metzi negyeddöntős visszavágó és a Brest elleni előző párharc után benne van még egy csoda a Fradiban?
– Nagyon remélem, hiszek benne, ahogy a többiek is. Képesek vagyunk rá. Szerintem többen fogadnának az Esbjerg továbbjutására, szóval rajtunk nincs akkora teher, nem mi vagyunk az esélyesek, de mindent meg fogunk tenni a továbbjutásért.

Negyeddöntő, 1. mérkőzések
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–Team Esbjerg (dán), Érd, 16.
Vipers Kristiansand (norvég)–GYŐRI AUDI ETO KC, 18
Vasárnap. SG BBM Bietigheim (német, Faluvégi Dorottya, Háfra Noémi, Szikora Melinda)–Odense (dán), 14
CSM Bucuresti (román)–Metz (francia), 16
A Sport1 az összes mérkőzést élőben közvetíti. A visszavágókat május 4–5-én rendezik.
BAJNOKOK LIGÁJA, NŐK
Fotó: Laufer László

PAPÍRON ÉS REÁLISAN nézve az Esbjerg az esélyesebb, és szerintem egyébként jobb csapat is, mint a Ferencváros. Viszont ha az előző idényből indulunk ki, a Fradi a Metz elleni negyeddöntős teljesítményével megmutatta, hogy bármire képes – és persze kis túlzással az ellenkezőjére is… Az FTC az elmúlt években nemegyszer rácáfolt arra a sztereotípiára, hogy van egy jó kezdősora, és ha az alapemberek nem játszanak jól vagy elfáradnak, akkor baj van. Ez a legnagyobb erénye a magyar együttesnek. Hátrány lehet viszont, hogy nem egymeccses a párharc, hanem oda-vissza vágós. A dánok jelentős játékerőt képviselnek, a stabilitás mellett extra teljesítmény is kell a zöld-fehérektől bizonyos periódusokban. A Győrnek nagyobb sansza van a továbbjutásra a Vipersszel szemben, erősebb a játékoskerete, és azt gondolom, az edzőváltásnak is pozitívan kell hatnia a magyar csapatra. A két mérkőzés ezúttal az ETO malmára hajtja a vizet. A norvégoknál Anna Vjahireva és Katrine Lunde teljesítménye a meghatározó, kulcsmomentum lesz, őket hogyan tudják semlegesíteni a győriek, akik csapatként jobbak, mint a norvég címvédő. A Vipers ebben az idényben eddig nem mutatott olyan ­meggyőző teljesítményt, ami az elmúlt három évben jellemezte, úgyhogy most megfogható. Egy szoros első meccs után a visszavágón, hazai közönség előtt az ETO-nak ki kell vívnia a továbbjutást. A másik két párharcból az Odense és a Metz jöhet ki győztesen. A játékerőt nézve a CSM-nek is ott lenne a helye a négy között, de ilyen a sorsolás, csak egy mehet tovább és én a franciákra tippelek. Nagyon reménykedem benne, hogy megint két magyar csapat lép pályára a budapesti négyes döntőben.

NS-szakértő: DANYI Gábor, BL-győztes edző


 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik