Férfi kézi MK: Veszprém–Szeged döntő a papírforma Tatabányán

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.05.18. 07:34
Sosincs könnyű dolga a veszprémi védőknek a beálló Bánhidi Bencével (27), akinek vezetésével a Magyar Kupában visszavághat a Szeged (Fotó: Dömötör Csaba)
Szombaton az elődöntők, vasárnap a finálé és a bronzmérkőzés – ez vár a férfi kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjében a csapatokra. A trófea legnagyobb várományosa a Telekom Veszprém, de az OTP Bank-Pick Szegedet sem szabad leírni.

Két győri év után Tatabánya ad otthont a Magyar Kupa végjátékának. A Telekom Veszprém a legutóbbi három idényben egyaránt megnyerte a négyes döntőt, ha ez sorozatban negyedszer is sikerülne neki, története során 31. alkalommal emelhetné magasba az MK-trófeát. Ha azt vesszük, hogy a klubot alig 47 éve alapították, akkor ez elképesztő fegyvertény lenne, az erőviszonyokat tekintve viszont a papírforma.

Az OTP Bank-Pick Szeged a kupában legutóbb 2019-ben állhatott fel a dobogó tetejére. Ha előbb szombaton a NEKA, majd vasárnap a várhatóan a Veszprém elleni összecsapását is sikerülne megnyernie Kárpáti Krisztián együttesének, akkor azzal maga mögé utasítaná a Honvédot, amely eddig szintén hétszer tudott diadalmaskodni.

A 21. században a Veszprém és a Szeged uralja a mezőnyt, rajtuk kívül csupán a Dunaferrnek sikerült megnyernie a Magyar Kupát, még 2001-ben. Korábban 21 kiírásban is a két sztárcsapat játszotta egymással a döntőt, az elmúlt 12 évben a kivétel a 2022-es finálé volt, amikor már az elődöntőben összesorsolták őket.

Bármekkora is volt a különbség a csapatok között, a kupában, amelyben egy mérkőzés dönt, mindig közel voltak egymáshoz a felek, legutóbb 2014-ben volt négy gólnál nagyobb a differencia. A semleges helyszín ezúttal a Tatabányai Multifunkciós Csarnok lesz, amelyben először csaphat össze a két együttes. A 6200 főt befogadni képes arénában vasárnap telt ház várható, és legalább olyan hangulat, mint amilyen márciusban a magyar válogatott olimpiai selejtezőtornáján volt ugyanitt.

A Veszprém szeretné feledtetni szurkolóival, hogy az idén sem jött össze a négyes döntőbe jutás a Bajnokok Ligájában. A rajongók a Momir Ilics, Gulyás Péter edzőpáros lemondását követelik, mondván, az irányításukkal elért eredmények nem méltóak a világklasszisokból álló kerethez, de a sorsukról csak a kupahétvége és az NB I döntője után dönt majd a vezetőség.

A rekordgyőztes szombati ellenfele a tavalyi bronzérmes Dabas lesz, amely egy nagy skalpot már begyűjtött Tatabányán tavasszal, amikor 35–28-as sikerével kiejtette a harmadik számú magyar csapatot a kupából. A válogatott beálló, Szöllősi Szabolcs mellett érdemes lesz az irányító Török Ádám és a balátlövő Zdolik Bence játékára is figyelni.

A Szegednek ebben az átmeneti évben – ami a Juan Carlos Pastor és Mi­chael Apelgren munkássága közötti időszakot jelenti – is sikerült néhány bravúrt bemutatnia a BL-csoportkörben, ám a Veszprém elleni rangadók megoldhatatlan feladatnak bizonyultak. A Tisza-partiak ezen szeretnének változtatni, soraik­ban mindenki egészséges.

A főként saját nevelésű fiatalokból álló NEKA az egész idényben méltó ellenfele tudott lenni az NB I-es csapatoknak, a topgárdákat leszámítva egyetlen nagy „zakóba” sem szaladt bele. A jobbszélső Krakovszki Zsolt látványos megoldásaira ezúttal is nagy szüksége lesz Sótonyi László együttesének.

Ludovic Fabregas, a Veszprém beállója
Készen állunk a hétvégére, fontos nekünk a Magyar Kupa megnyerése. Először az elődöntőre kell koncentrálnunk, mert a Dabas jó csapat, nem könnyű ellene játszani. A Szeged három-négy hete csak erre a két napra készülhetett, ráadásul egy meccsen bármi megtörténhet, egy percre sem szabad kiengednünk vele szemben. Nem volt könnyű megemésztenünk, hogy kiestünk a BL-ből, ám még vannak céljaink, nem hagyhatjuk cserben a szurkolóinkat. Nagy változást jelentett az életemben, hogy Barcelonából Veszprémbe költöztem, de már sikerült teljesen beilleszkednem, jól érzem magam, szeretek itt lenni.
Sebastian Frimmel, a Szeged balszélsője
Sokat készültünk a Veszprémre, többé-kevésbé tudjuk, mire számíthatunk tőle. Az előző meccseink nem sikerültek igazán jól ellene, ezért megpróbálunk valami újdonsággal kirukkolni. Ha bejutunk a kupadöntőbe, és vele játsszuk majd azt, akkor azon a mérkőzésen bármi megtörténhet. Készen állunk minden egyes labdáért a végsőkig harcolni. Jó formában kézilabdázom ebben az idényben Szegeden, otthon érzem magam, megtaláltam a számításomat mind a klubnál, mind a városban.

FÉRFI KÉZILABDA MAGYAR KUPA
NÉGYES DÖNTŐ, TATABÁNYA
Május 18., szombat
15.30: OTP Bank-Pick Szeged–NEKA (Tv: M4 Sport+)
18.00: Telekom Veszprém–Dabas KC (m4sport.hu)
Május 19., vasárnap.
15.15: a 3. helyért (Tv: M4 Sport+)
18.00: döntő (Tv: M4 Sport)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik