Ha paksi ütközet, sima ügy

BERECZKY ATTILA, L. PAP ISTVÁN, SAHIN TÓTH RÓBERTBERECZKY ATTILA, L. PAP ISTVÁN, SAHIN TÓTH RÓBERT
Vágólapra másolva!
2002.06.11. 22:48
Címkék
A bajnoki döntő harmadik mérkőzésén újra a házigazda csapat győzött. Mivel a találkozót Pakson játszották, ez egyben azt is jelenti, hogy az Atomerőmű összesítésben már 2:1-re vezet a Körmenddel szemben.
A paksi ász, Terrence Davis (4) egészen kiváló dobószázalékkal ért el 23 pontot
A paksi ász, Terrence Davis (4) egészen kiváló dobószázalékkal ért el 23 pontot
A paksi ász, Terrence Davis (4) egészen kiváló dobószázalékkal ért el 23 pontot
A paksi ász, Terrence Davis (4) egészen kiváló dobószázalékkal ért el 23 pontot
A paksi ász, Terrence Davis (4) egészen kiváló dobószázalékkal ért el 23 pontot
A paksi ász, Terrence Davis (4) egészen kiváló dobószázalékkal ért el 23 pontot
A döntő azért döntő. Az alig több mint tíz napja kézműtéten átesett Mészáros Zalán is csatasorba áll a harmadik meccsre. "Egyelőre a kispadon kezd, aztán meglátjuk, miként alakul a mérkőzés” – mondja Fodor Péter, a paksiak mestere. A vendégeknél viszont kulcsember ül civilben, az előző meccsen kiállított amerikai center, Edmonson ezúttal nem játszhat, csakúgy mint az Atomerőműnél Jurgilas, ám az értők szerint a vasiak vesztesége a nagyobb.
A körmendiek célja egyértelmű: elkerülni az első mérkőzéshez hasonló katasztrofális kezdés későbbre is visszaható hátrányait, Mujanovics triplája azonban lejön a gyűrűről az elején, míg Fodor Mártoné célba talál. Sitku egy kétpontossal toldja meg az előnyt, majd egy eladott körmendi labda, és ezúttal Fodor Gergely céloz hibátlanul a hárompontosvonalon túlról, azaz máris 8–0. Patonay Imre ideges, ami érthető is, hiszen mindössze egy perc és három másodperc telt el a kezdés óta. Így aztán a vizitálók ismét csak rohannak az eredmény után – több-kevesebb sikerrel. Mujano-vics javít az irányzékon, de Fodor Gergely válaszol, így ismét tetemes a különbség. És mintha átok ülne a körmendieken, nem sikerül a felzárkózás. Amikor kezükben a lehetőség, sorra hibáznak, még az általában "tévedhetetlen” Németh is ront, többek között két büntetőt. Akár nyugodtak is lehetnének a paksiak, de Fodor Márton már a harmadik személyijénél jár, és még az első negyedből is bőven van hátra idő. Ilyen helyzetben természetes, hogy pihenőt kap az irányító, de a helyére még nem Mészáros áll, Rajkóval is tartja előnyét az ASE, ám az első játékrész utolsó szakaszában magához tér a Körmend: tíz pontról jön vissza háromra, és már nem is látják olyan sötéten a jövőt Vasban.
Davis duplájával indul a második tíz perc, és olybá tűnik, nem tud újra jelentősebb előnyt kicsikarni az Atom. Talán ennek is tudható be, hogy a 15. percben már pályán a sérült csapatkapitány, Mészáros, a hazai publikum pedig eksztázisban tombol. Talán az ő jelenléte is kell hozzá, hogy meglépjen a Paks, igaz, a vendégek egyik kulcsembere, Madison nagyon mély gödörben van, míg a hazaiaknál Sitku Ernő szárnyal. Cseppnyi üröm a tolnaiak örömében, hogy a kiváló formában ténykedő erőcsatár is begyűjti harmadik személyi hibáját.
Mestermérleg

Fodor Péter, az Atomerőmű edzője
– Összességében azt tudom mondani, hogy a legfontosabb megvalósult: végig kézben tartva a meccset biztosan nyertünk. A sikert a védekezésbeli csapatmunkának, valamint a hatékony támadójátéknak köszönhetjük. Örömteli volt ebben a fantasztikus hangulatban kosárlabdázni, köszönet érte a szurkolóinknak.


Patonai Imre, a Körmend edzője:
– Jobb volt az Atomerômû. Az elején megint nagyon elkapták a fonalat a hazaiak, aztán többször is megpróbáltunk felzárkózni, de a kinti dobások tekintetében erôsebb volt az ellenfél. Csütörtökön megpróbálunk egyenlíteni, Edmonsonnal talán könnyebb lesz, mint nélküle.
Igaz, hamarosan ugyaneddig jut körmendi oldalon Grebenár is, és az egyre magabiztosabb vendéglátók alig több mint fél perccel a nagyszünet előtt tíz ponttal vezetnek, ráadásul náluk van a labda. Ebből a pozícióból akár a megnyugtató vezetés is összejöhetne, ám elég két rossz átadás, amellyel élni tudnak a vendégek, és máris "látótávolságon belüli” hátránnyal (46–40) vonulhatnak pihenőre. A népes szurkolósereget a nagyszünetben sem hagyják unatkozni: ünnepélyes keretek között szerződést írnak alá arról, hogy mostantól az Atomerőmű Rt. is a Magyar Olimpiai Bizottság arany fokozatú támogatói közé tartozik.
Triplaesővel folytatják a fordulás után a felek, és ebből újfent a paksiak jönnek ki jobban. A két Fodor testvér távoli kísérletére csak egy válasz érkezik a túloldalról, majd Davis büntetőivel tíz pont fölé kúszik a hazai előny (56–45). Igaz, Sitkunak meg befújják a negyedik hibáját, de ekkortájt még ez sem zavarja a pályaválasztót. Ezzel együtt becsülettel próbálkozik a Körmend, és törekvéseit némi siker is koronázza, mivel 62–56-ig jut a felzárkózásban. Ekkor azonban egy újabb – immáron végzetes – hullámvölgy következik a vasiaknál, és az eksztázisközeli állapotban leledző hazai drukkerek nagy örömére 8–0-s rohanással zárják a negyedet Cziglerék.
Így 70–56-ról vágnak neki a csapatok az utolsó tíz percnek, ráadásul a körmendiek mélyrepülésének még mindig nincs vége, ugyanis ezt a szakaszt is az egyre javuló formában játszó Davis kosara vezeti be. Patonay is érzi, hogy elment a meccs, hiszen melegíteni küldi két tinédzserét, Szlávik Mátyást és Lóránt Pétert, miközben Grebenár kiszállása után folytatódik a kipontozódási hullám, Mujanovics és Trummer kerül ötödik személyije után a kispadra, aztán a vendégek edzője technikait kap reklamálásért. Ettől kezdve már csak az a kérdés, mennyi lesz a különbség a végén, és a 33. percben úgy tűnik, nagyon sok, hiszen Mészáros kosarával már húszpontos a differencia (78–58). A hazai játékosok ezek után természetesen már a látványosságra is adnak, az igazi hangrobbanást a Rajkó légpasszából elért Davis-zsákolás váltja ki. Az utolsó percekben az ünneplő hazai közönség kissé könnyelműsködő kedvencei ellen a jól küzdő Körmend tisztességes vereségre hozza a meccset – ám mint tudjuk, a fináléban nem számít a különbség. Csak a győzelem, ami kedd este az Atomerőműé.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik