Férfi kosár NB I: sorozatban a negyedik címvédésre készül a Falco

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.05.11. 11:53
Milos Konakov (Fotó: Szabó Miklós)
A címvédő Szombathely 2021 után ismét a Magyar Kupa-első, kisebb meglepetésre döntőbe kerülő Szolnokkal csap össze a szombaton kezdődő fináléban.

1. Hogyan látja az esélyeket, van-e favoritja a döntőnek?
2. Számít-e, hogy míg a Szolnok kőkemény csaták után, „ritmusból” érkezett a döntőbe, a Falco hat sima találkozót követően jutott idáig, és még nem volt szoros meccse a rájátszásban?
3. Mit gondol kollégájáról?
4. Van-e olyan kulcsjátékosa az ellenfélnek, akinek különleges figyelmet kell szentelni?
5. Milyen egészségi állapotban várja csapata az első mérkőzést?

 

Milos Konakov, a Falco edzője

1. Nem szeretnék és nem is akarok esélyekről beszélni. Két jó csapat harca kezdődik el szombaton, amelynek van már közös finálés történelme. A tiszteletet feltétlenül megadjuk az ellenfélnek.

2. Bár sokak számára könnyűnek tűnhetett, mert nagy fölénnyel nyertük meg a meccseinket a rájátszásban, a mi oldalunkról nézve ez nem így fest. Rendkívül alaposan felkészültünk, elemeztük az ellenfeleink játékát, ezért nyertünk ennyivel, nem azért, mert azt céloztuk meg, hogy, mondjuk, negyven ponttal győzzünk. A két, söpréssel lezárt sorozat után rápihenhettünk a fináléra. Véleményem szerint ez már nem számít, most az a fontos, hogy élvezzük, döntőt játszhatunk, amire úgy gondolom készen áll mindkét együttes.

3. Oliver Vidint nem ismertem, először a két csapat szombathelyi bajnokija előtt találkoztunk. Jó munkát végzett a szolnoki csapattal, úgyhogy a munkásságát tisztelem. A játékosok jól reagáltak az érkezésére, ez kijelenthető.

4. Sokat változtatott Vidin a Szolnok játékán, de úgy tűnik, nincs kimondott kulcsjátékosa.

5. Nincs sérültünk, mindenki egészségesen várja az első mérkőzést.

Oliver Vidin (Fotó: Koncz Márton)

Oliver Vidin, a Szolnok edzője

1. Én úgy látom, egyenlő esélyekkel száll harcba a két csapat. Mindkettő jól teljesített az előző két-három hónapban, és biztos vagyok benne, hogy olyan részletek döntenek majd, mint például a mentális állapot, az akarat és az energiaszint.

2. Nem számít. Megnéztem a Falco negyeddöntős és elődöntős meccseit, szerintem az ellenfelei nem mindig a valós tudásukhoz mérten teljesítettek. Az Alba például a Sopront háromszor majd’ húszpontos különbséggel verte meg, de szerintem a valóságban nincs ekkora különbség köztük. Fontos, hogy az edzők miként készítik fel a játékosaikat fizikailag és mentálisan a párharcokra, és persze az adott rivális ellen működő taktika kidolgozása is döntő jelentőségű.

3. Nem ismertem Milos Konakovot, második szolnoki meccsem előtt találkoztunk először, két héttel az érkezésemet követően, amikor kikaptunk Szombathelyen. Megjegyzem, az a csapat még nem volt elég felkészült ahhoz, hogy a Falcóval felvegye a versenyt fizikailag, mentálisan, taktikailag és szervezettségben. Ez a mostani Olaj már más szinten van.

4. Minden csapatban megvannak a pontszerzők, a munkások, de egy három győzelemig tartó párharc szerintem elsősorban azon játékosok teljesítményén múlhat, akik védekezésben vagy harcosságban kiemelkedőek. Ez a két csapat azért játszhat az aranyért, mert a legjobban teljesített, amikor igazán kellett.

5. Most mindenki rendben van, teljes csapattal készülünk.

NS-TIPP: 3–1

Esélyesebbnek tartom a bajnoki címre a Falcót, mert a játékosainak jóval nagyobb döntős rutinjuk van, mint az ellenfélnek, és ne felejtsük el a pályaelőnyt sem. A címvédő az idény nagy részében dominált a bajnokságban, kivéve azt a néhány hetet, amikor az alapszakaszt szinte már megnyerte, majd jött a Magyar Kupa négyes döntője, amelyben csak harmadik lett. Előtte és utána viszont nagy fölénnyel nyerte meg a meccseit, így én a Falcót várom befutónak. A Szolnok az előző három hónapban tényleg nagy fejlődésen ment keresztül, megnyerte a kupát, Vidin mester jól és bátran rotálja csapatát, amelyben a magyarok fontos szerepet kapnak, amit jó látni, nem mellesleg Pongó Máté, Rudner Gábor, Pallai Tamás és Révész Ádám rendre meghálálja a bizalmat. Biztosan nyernek meccset a szolnokiak, így izgalmasabb lesz a finálé, de nehezen tudom elképzelni, hogy háromszor legyőzzék a Falcót. Talán akkor, ha ötödik meccsre kerül sor. A címvédő kerettagjainak zöme sok döntőben szerepelt már, tudják, mi kell egy ilyen sorozatban.
Boros Zoltán
korábbi 88-szoros válogatott játékos
ns-szakértő

NB I, FÉRFIAK, DÖNTŐ, A PROGRAM
(a párharc az egyik fél harmadik győzelméig tart)
Május 11., szombat, 19.45
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–NHSZ-Szolnoki Olajbányász (Tv: M4 Sport+)
Május 14., kedd, 18.00
NHSZ-Szolnoki Olajbányász−Falco-Vulcano Energia KC Szombathely(M4 Sport)
Május 17., péntek, 18.15
 Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–NHSZ-Szolnoki Olajbányász(M4 Sport)
Május 20., hétfő (ha szükséges), 18.00
NHSZ-Szolnoki Olajbányász−Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (Duna World)
Május 22., szerda (ha szükséges), 18.00
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–NHSZ-Szolnoki Olajbányász (Duna World)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik