NB I: Sztankovics először szerezhet pontot a Fehérvár ellen

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2024.03.08. 14:27
A bajnok Ferencváros Dejan Sztankovics irányításával még nem tudott pontot szerezni a harmadik helyen álló Fehérvár ellen (Fotó: Árvai Károly)
A harmadik helyen álló Fehérvár és a második Ferencváros vasárnapi sóstói összecsapása emelkedik ki a labdarúgó NB I háromnapos 24. fordulójának programjából. Az előzményeket tekintve érdekes, hogy a címvédő zöld-fehérek Dejan Sztankoviccsal a kispadon még nem szereztek pontot a piros-kékek ellen. Szombaton borsodi rangadót rendeznek Mezőkövesden, és ezúttal a hazai csapatot és a vendég DVTK-t is szerb vezetőedző irányítja. A program péntek este a legutóbb a Fehérvárt legyőző Újpest felcsúti fellépésével indul, míg az éllovas Paks vasárnap Debrecent fogadja, amelynek a meccsein mostanában a legkevesebb gól születik. Lássuk ezek után a forduló statisztikai érdekességeit!

LABDARÚGÓ NB I
24. FORDULÓ

PÉNTEK

PUSKÁS AKADÉMIA FC–ÚJPEST FC

♦ Huszonhétszer meccseltek az NB I-ben, a találkozóik több mint a felét, 14-et a Puskás Akadémia nyerte meg – 7 iksz és 6 újpesti diadal mellett. A gólátlag elég magas, 3.6/mérkőzés!

♦ 2013 és 2016 között az első 7 bajnoki csatájukból 5 döntetlent hozott, azóta viszont csak a 2022. októberi, három piros lapos újpesti, valamint az augusztusi felcsúti találkozójukon ikszeltek, mind a kétszer 3–3-ra. Utóbbi mérkőzésen a hazaiaktól akkor az eltiltása miatt most hiányzó Lamin Colley duplázott, a lila-fehérek mindhárom gólját Matija Ljujics lőtte.  

♦  Az előző 12 egymás elleni bajnokijukból 9-et nyertek meg a felcsútiak és csak 1-et a lila-fehérek, 2022 márciusában a Megyeri úton 2–1-re. Legutóbb, novemberben Újpesten a duplázó Artem Favorov második, 90. perces találatával hátrányból fordítottak az akadémisták (2–1).

♦ A PAFC pályaválasztása mellett 12 bajnoki összecsapás után a felcsútiak állnak jobban: 6 hazai győzelem, 4 újpesti siker és csupán 2 döntetlen. A legnagyobb különbség tavaly áprilisban alakult ki közöttük: a felcsútiak 5–1-re ütötték ki a lila-fehéreket, akiknek a kispadjáról azt követően távozott Milos Kruscsics.

♦ A felcsúti együttes hullámzóan szerepel tavasszal, az előző 5 forduló alapján 2 diadallal, 1 döntetlennel és 2 vereséggel ötödik a formatabellán, viszont ebben az időszakban holtversenyben a második legkevesebb gólt kapta, 4-et.

♦ Az Újpest vasárnap a Fehérvár ellen több mint 4 hónapos szünet után tudott újra hazai pályán nyerni (2–0) és a bajnokság során ez volt a második találkozója, amelyet kapott gól nélkül hozott le. 

♦ Bár a Puskás Akadémia a Pancho Arénában legutóbb 6–1-re kiütötte az MTK-t, de így is csak 3 csapatot előz meg a hazai táblázaton. Otthon az egész mezőnyből a legtöbb döntetlent játszotta, 6-ot, emellett 3-szor nyert, 2-szer pedig vesztett.

♦ A lila-fehérek 2–2–7-es mérlegükkel a 10. helyen állnak a vendégtabellán, a legkevesebb gólt szerezték, 9-et és a legtöbbet kapták, 26-ot, az előbbit egálban. 

SZOMBAT

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–DIÓSGYŐRI VTK

Ez lesz a 20. borsodi rangadó az élvonalban, a diósgyőriek az ebben a bajnokságban aratott két győzelmükkel (4–2 és 2–0) állnak jobban, az örökmérleg 6 kövesdi győzelem, 5 iksz, 8 DVTK-siker. 

Az előző 8 összecsapásukból hatot nyertek meg a miskolciak és csak egyet a matyóföldiek: a 2020. novemberi zárt kapus kövesdi találkozót a párharc társgólkirálya, Sztefan Drazsics 90. percben belőtt tizenegyesével húzták be 2–1-re. 

A miskolciak nyáron érkezett nigériai támadója, Bright Edomwonyi eddig mindkétszer eredményes tudott lenni a kövesdiek ellen, sőt, a legutóbbi fordulóban a Puskás Akadémia kapujába is betalált.

Mezőkövesden 8 bajnokin mérték össze az erejüket, 4-szer nyertek a hazaiak, és 1 iksz mellett 3-szor a vendég diósgyőriek. 2014 áprilisában és 2019 decemberében is a véghajrában (89., illetve 90. perc) lőtték a meccs egyetlen gólját a piros-fehérek, tavaly augusztusban pedig a 88. percben jegyezték a 4. találatukat. 

A szerb Milan Milanovics dirigálta Kövesd legutóbb 1–0-ra nyert a 120 perces kupatalálkozója után keveset pihenni tudó DVSC otthonában. Ezzel véget ért a 9 fordulós bajnoki nyeretlenségi szériája (3 iksz, 6 fiaskó), de mivel a rivális Kisvárda is győzött, így maradt az utolsó helyen.

A Diósgyőr 3 tétmeccs után (2 bajnoki, 1 kupa) még veretlen idénybeli harmadik vezetőedzőjével, a szintén szerb Vladimir Radenkoviccsal (2 diadal, 1 iksz) – igaz, mindannyiszor otthon lépett pályára.

A Mezőkövesd hazai teljesítménye (3 győzelem, 8 vereség) alapján utolsó a mezőnyben, az előző 5 otthoni bajnokiját kivétel nélkül elbukta. Az egyetlen együttes most az NB I-ben, amely vendéglátóként még nem ikszelt.

A DVTK idegenbeli mérlege 3–2–5, ezzel hatodik a vendégtabellán. Idén látogatóként még nyeretlen (2–2 a Loki, 1–2 a KTE otthonában), mind a kétszer még Simon Miklós irányításával.

KECSKEMÉTI TE–KISVÁRDA MASTER GOOD

A 2022–2023-as bajnokságban kerültek össze először az élvonalban, azóta 5-ször mérkőztek és a Kisvárda még nyeretlen a KTE-vel szemben. Az első találkozójuk döntetlen lett Kecskeméten, a következő 4-et a lila-fehérek nyerték meg, legutóbb Kisvárdán 0–1-ről 2–1-re.

A Széktói Stadionban elsőre úgy végeztek 3–3-ra, hogy háromszor vezettek a szabolcsiak, majd a lila-fehérek a 87. percben egyenlítve mentették meg az egyik pontot. A következő két alkalommal 2–1-re, majd 3–1-re nyert a KTE.

A várdaiak egyetlen kecskeméti sikerélménye az elmúlt években az volt, amikor 2020 októberében Supka Attila irányításával a Magyar Kupában 1–0-ra diadalmaskodtak az akkor még NB III-as lila-fehérek vendégeként.  

A Kecskemét eddig rapszodikusan szerepel tavasszal, 3-szor nyert és 3-szer vesztett, de a legutóbbi 2 találkozóját elbukta (1–3 a ZTE, majd 0–2 az FTC vendégeként). 

A KTE pontjainak majdnem a háromnegyedét, 30-ból 22-t otthon gyűjtötte be, a hazai mérlege megegyezik a Ferencvároséval (7 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség), de csak kétszer úszta meg kapott gól nélkül és a gólkülönbsége is rosszabb a bajnokénál.

A Kisvárdával először fordult elő ebben a bajnokságban, hogy 3 egymást követő meccséből 2-t meg tudott nyerni – pedig korábban sorozatban hazai pályán játszott.

A Várda idegenben utolsó előtti, a mutatója 2–1–8, egyedül éppen szombati ellenfelét, a KTE-t előzi meg jobb gólkülönbségével, viszont házon kívül a második legkevesebb gólt hozta össze, 11 találkozón mindössze 10-et (0.91-es meccsenkénti átlag).

VASÁRNAP 

PAKSI FC–DEBRECENI VSC

Az eddigi 41 élvonalbeli találkozójuk alapján jelentős a DVSC fölénye, az örökmérleg 7 paksi sikert, 15 döntetlent és 19 Loki-győzelmet mutat. Az előző 6 találkozójukból 3-at nyertek meg a debreceniek és 1 döntetlen mellett csak 2-t a tolnaiak. Legutóbb a Nagyerdei Stadionban a rozsnyói születésű, 19 esztendős Vajda Botond találatával győztek 1–0-ra a hajdúságiak.

Az atomvárosban 5-ször született hazai siker, 10 iksz és 6 debreceni győzelem mellett. A Loki ez előző 3 alkalommal gólképtelen volt Pakson (0–1, 0–0 és 0–2). Szeptemberben Windecker József fejjel, Könyves Norbert lábbal talált be a DVSC-nek, amely legutóbb 2022 márciusában David Babunszki góljával nyert idegenben a zöld-fehérek ellen. 

Az éllovas Paks az előző 6 bajnokijából 5-öt megnyert, egyedül a ZTE-től kapott ki. Érdekesség, hogy közülük csak a legutóbb, az MTK otthonában aratott sikere (2–0) volt egygólosnál nagyobb.  

A vasárnap a kék-fehérek ellen két gólt szerző  veterán tolnai támadó, Böde Dániel a mérkőzések számában utolérte a 463 meccsel az NB I-es örökrangsorban 6. helyen álló újpesti legendát, Szusza Ferencet, a gólok sorában pedig beérte az ugyancsak 147 góllal a 32. helyen álló Nikolics Nemanját (Kaposvár, Fehérvár). A paksiaknál ezúttal Haraszti Zsolt érkezhet mérföldkőhöz, a Loki elleni lehet a 250. élvonalbeli mérkőzése. 

Az előző 5 fordulóban csupán 6 pontot (2 győzelem, 3 vereség) zsebelt be a Debrecen, és ezalatt az ő meccsein esett a legkevesebb gól (9), 4–5-ös gólkülönbséggel. A Loki 3 legutóbbi bajnokija 1–0-ra végződött – kétszer az ellenfél és csak egyszer a piros-fehérek javára.

A Paks legutóbb, a ZTE ellen (3–4) vesztette el idénybeli otthoni veretlenségét, de 9–1–1-es mérlegével még így is vezeti a hazai táblázatot. A zalaiakon kívül korábban még az MTK tudott pontot rabolni (0–0) a Fehérvári úti stadionból. 

Idegenben egálban a DVSC játszotta a legtöbb döntetlent a mezőnyből, 4-et – ezen kívül 2-szer győzött és 5-ször maradt alul, így a középmezőnyben foglal helyet a vendégtabellán.

FEHÉRVÁR FC–FERENCVÁROSI TC

Eddig 112-szer csaptak össze a legfelső osztályban, a párharcban az utóbbi években a zöld-fehérek domináltak, így az örökmérlegben is lényegesen jobban állnak: 28 fehérvári siker, 30 döntetlen, 53 Fradi-győzelem. 

Legutóbb az azóta már DVTK-játékos Szabó Levente fejes góljával meglepetésre a Fehérvár 1–0-ra nyerni tudott a Groupama Arénában, és ezzel megszakította a bajnokikon a zöld-fehérekkel szemben 10 mérkőzés óta tartó nyeretlenségi szériáját (3 iksz, 7 fiaskó). 

Már csak két olyan csapat van az NB I-ben, amely ellen még nem szerzett pontot Dejan Sztankovics irányításával a Ferencváros. Az egyik a Fehérvár, a másik a Paks. A Vidi vezetőedzőjének, Bartosz Grzelaknak a mérlege viszont kiegyenlített a zöld-fehérek ellen (1 győzelem, 1 iksz, 1 vereség).

Az FTC még a fehérváriak pályaválasztása mellett megrendezett bajnokijaikat tekintve is eredményesebb, hiszen 22-szer nyert, 21-szer ikszelt és csak 15-ször kapott ki a piros-kékektől. A Vidi otthon legutóbb csaknem 4 évvel ezelőtt, 2020 júniusában Juhász Roland búcsúmérkőzésén tudta legyőzni a Ferencvárost (1–0), amely akkor már biztos aranyérmesként lépett pályára.

A Fehérvár a legutóbbi két bajnokiját úgy bukta el, hogy még gólt sem szerzett (0–4 Diósgyőrben, majd 0–2 Újpesten). Zsinórban legalább két NB I-es meccset előzőleg az idény elején vesztett el, akkor az újpesti 1–2 és a kecskeméti 0–1 között 5–3-ra maradt alul otthon az FTC-vel szemben, bár akkoriban még Kovács Dániel volt a kapusa. 

Tavasszal egyedül az FTC hibátlan még az NB I-ben – igaz, a DVTK elleni otthoni meccsét elhalasztották, így csak 5 meccset játszott. A zöld-fehérek amúgy 6-os győzelmi sorozatban vannak a bajnokságban, és ezeken a találkozókon mindig legalább 2 gólt értek el. 

A Vidi hazai pályán a második legjobb mutatóval rendelkezik (8–2–1), az előző 10 otthoni bajnokijából 8-at megnyert, és csak a ZTE-vel és a KTE-vel ikszelt (egyformán 3–3-ra).

ZALAEGERSZEGI TE FC–MTK BUDAPEST

Eddig 78-szor meccseltek az élvonalban, a fővárosiak fölénye 2008 óta erősen csökkent, az örökmérleg így most 29 zalaegerszegi siker, 15 döntetlen, 34 MTK-diadal. 

Az előző 14 összecsapásukból 10-et a zalaiak nyertek meg és csak 4-et az MTK. Közülük a 2021. márciusi (3–0) és a tavaly novemberi (2–0) is edzőbuktató mérkőzés volt, hiszen mindkétszer ezt követően távozott a zalaiak kispadjáról Boér Gábor. 

Ritka sorozatban van egymás ellen a két csapat: a 2000. augusztusi 0–0-óta egyszer sem ikszeltek, onnantól az egerszegiek 17, a Hungária körútiak 16 győzelmet arattak.

A zalaiak pályaválasztása mellett a 40. találkozójuk jön az NB I-ben, az eddigi mérleg hazai szemszögből 19–7–13. Az előző 7 egerszegi bajnokijukon a hazaiak sikerei mellett csak egyszer diadalmaskodtak a vendégek, 2021. május 1-jén 3–2-re. Az volt az MTK-t irányító Horváth Dávid első meccse az NB I-ben – akkor még megbízott trénerként. A ZTE Arénában legutóbb 2–1-re a vendéglátók győztek, akiknek a 9. fordulóig ez volt az egyetlen sikerük.
 
A kieső helyen telelő Zete nagyon bekezdett tavasszal (3 győzelem, 1 iksz), de aztán megtört a lendülete, hiszen a legutóbbi 2 tétmeccsét elvesztette (2–4 Diósgyőrben a kupában, majd 0–1 Kisvárdán az NB I-ben). Most egy győzelemmel pontszámban beérné az MTK-t, sőt mivel jobb a gólkülönbsége, meg is előzné a tabellán.

Az MTK a legutóbbi 5 NB I-es mérkőzéséből 4-et elbukott, és egyedül a kiesésre álló Mezőkövesdet tudta legyőzni – ezzel utolsó a formatabellán. 

A ZTE az előző 4 otthoni bajnokiján már nem kapott ki (2 diadal, 2 döntetlen), 3–3–5-ös hazai mutatójával azonban csak 11. a mezőnyben.
 

♦ Az MTK 3–2–6-os mérlegével a középmezőnyben van  a vendégtáblázaton, de valamennyi idegenbeli győzelmét még az ősszel aratta. Az előző két alkalommal kiütéses vereséget szenvedett: 1–5 az FTC, majd 1–6 a Puskás Akadémia otthonában.
 

A 24. FORDULÓ PROGRAMJA:
Március 8., péntek
20.00: Puskás Akadémia–Újpest FC (Tv: M4 Sport)

Március 9., szombat
12.45: Mezőkövesd–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport) 
15.15: Kecskeméti TE–Kisvárda (Tv: M4 Sport+)

Március 10., vasárnap
13.00: Paksi FC–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)
15.30: Fehérvár FC–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)
20.00: Zalaegerszegi TE FC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)

  1. Paksi FC23154442–26+16 49 
  2. Ferencvárosi TC22153459–22+37 48 
  3. Fehérvár FC22123742–32+10 39 
  4. Puskás Akadémia2398637–26+11 35 
  5. Debreceni VSC2395931–29  +2 32 
  6. MTK Budapest23941029–44–15 31 
  7. Kecskeméti TE23931132–36  –4 30 
  8. Diósgyőri VTK2285935–35    0 29 
  9. Zalaegerszegi TE23841133–43–10 28 
10. Újpest FC22731227–47–20 24 
11. Kisvárda23621524–36–12 20 
12. Mezőkövesd23541421–36–15 19 
AZ ÁLLÁS

A 21. fordulóból elhalasztott FTC–DVTK mérkőzést április 10-én pótolják.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik