Klubrekord! Sorozatban hatodszor bajnok a Ferencváros

Vágólapra másolva!
2024.04.20. 16:52
Bajnok a Ferencváros (Fotó: Dömötör Csaba)
Ünneplés volt a Goupama Arénában szombat este: a kieső helyen álló Kisvárda elleni, gól nélküli döntetlen azt jelentette, hogy azóta, amióta tizenkét csapat szerepel az NB I-ben, hét alkalommal lett aranyérmes a Ferencváros, sorozatban pedig hatodszor hódította el a bajnoki címet, s harmincötödször lett első az élvonalban.

 

LABDARÚGÓ NB I
29. FORDULÓ
Ferencvárosi TC–Kisvárda Master Good 0–0
Budapest, Groupama Aréna, 13 749 néző. Vezette: Káprály

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A SZURKOLÓK FELÁLLVA ÜNNEPELTEK. A közel tizennégyezer ferencvárosi remek hangulatot teremtett az újabb bajnoki cím megszerzésekor – a sikert nem lehet megunni. A lefújást követően a játékosok szusszantak egy nagyot, összekapaszkodtak, alighanem fokozatosan tudatosult bennük is, ismét bajnok lett a Ferencváros! A klub története során ez a 35. első osztályú elsősége a futballcsapatnak, különlegessé tette a jelent, hogy zsinórban hatodszor hódította el az FTC a bajnoki címet.

Még az sem zavarta a zöld-fehéreket, hogy a tabella utolsó előtti helyén álló Kisvárda nehéz ellenfélnek bizonyult: a kemény védekezésnek ezúttal nem találta az ellenszerét a Fradi, ráadásul a huszonegy esztendős Kovács Marcell élete mérkőzését játszotta a Groupama Arénában. Noha többször is úgy tűnt, a labda megállíthatatlanul száguldhat a hálóba, a kapus rendre odaért, így a Ferencváros kénytelen volt ezen a szombaton elkönyvelni: gól nélküli döntetlennel ért el az aranyéremig.

Ünneplésre így is akadt ok: volt, aki sorozatban a hatodik bajnoki címét ünnepelte, de volt, aki élete első magyar élvonalbeli aranyérmét szerezte meg. A ferencvárosi táborban zöld, fehér és piros görögtüzek gyúltak, petárdák durrantak, a lefújás után pedig beözönlöttek a pályára a drukkerek. A játékosokról pillanatok alatt lekerültek a mezek, pólók, sportszárak, ezernyi szelfi készült velük, róluk, mindenkiről… Több ezer drukker ünnepelt, ugrált közösen a pályán a futballistákkal, Varga Barnabás másodpercenként kapott puszit a(z aranyat érő) kobakjára, Adama Traoré egy szál biciklisnadrágban menekült az öltöző irányába.

Azért nem volt minden perc ilyen örömteli. A mérkőzés kezdetén Dibusz Dénesnek nagyot kellett védenie. Ki tudja, miként alakul a mérkőzés, ha a várdaiak megszerzik a vezetést, ám ezt követően más mederben zajlott a mérkőzés – a Fradi támadott, a Kisvárda védekezett. Pontosabban Kovács Marcell védett. A nyáron éppen a Ferencvárosból a várdaiakhoz kerülő fiatal kapus bravúrokat mutatott be, s ha nem véd ilyen ihletett formában, két-három gólos előnnyel vonulhatott volna szünetre az FTC. Az első félidőben nyolcvanhárom (!) százalékban birtokolták a labdát a zöld-fehérek, tizenötször próbálkoztak kapura lövéssel, fejessel, míg a vendégek mindössze kétszer.

Feczkó Tamás Kisvárdája a fordulást követően is állta a sarat.

Ha kellett, becsúszva, belevetődve, estében vetették magukat a labda útjába a vendégjátékosok, pimasz trükkökkel is próbálták a ferencvárosi támadókat kizökkenteni a ritmusból, Varga Barnabást láthatóan sikerült is felbőszíteniük, Bernardo Matic addig-addig húzta, rángatta, cibálta a mezét, míg a csatár igencsak haragosan nézett Káprály Mihály játékvezetőre, adjon már végre sárga lapot a védőnek, ehhez képest nem sokkal később ő kapott. Dejan Sztankovics vezetőedző a hajrára megpróbálta még támadóbbá tenni csapatát, a középpályás Stjepan Loncar helyére érkezett előre Kenan Kodro, ekkor már magyar szinten igencsak veretes támadósorral rohamozott a Fradi: balról Marquinhos, jobbról Adama Traoré, középen pedig Varga Barnabás és Kenan Kodro igyekezett megtalálni a kapu felé vezető utat. Miközben a lelátón folyamatosan lobogtak a ferencvárosi zászlók, görögtüzek is gyúltak a kapu mögötti szektorban, a játékosok küzdöttek, hogy valamiképpen begyötörjenek egy labdát Kovács Marcell kapujába. A tömörülő védelemmel azonban nem tudtak mit kezdeni, nemegyszer előfordult, hogy a vendégek védővonalát hat-hét játékos alkotta, és az elöl helyezkedő futballista is huszonöt méterre volt a saját kapujától.

Ezúttal azonban a döntetlen is elég volt az ünnepléshez (mivel a Paks kikapott a Puskás Akadémiától), hiszen az egy pont is azt jelentette: bajnok a Ferencváros! A csapatra szerdán újabb fontos mérkőzés vár, a Mol Magyar Kupa elődöntőjében Balmazújvárosban az NB II listavezetője, a Nyíregyháza lesz az ellenfél, a bajnokságban pedig még az MTK, a Debrecen, a Diósgyőr, az utolsó fordulóban pedig az Újpest elleni derbi vár a zöld-fehérekre – az igazi fiesztát akkorra is tervezik a Fradinál.

Dejan Sztankovics szeptemberben érkezett a klubhoz, áprilisra már a magyar bajnokcsapat vezetőedzőjének mondhatja magát, első idényében csúcsra vezette, pontosabban a csúcson tartotta a Ferencvárost. A IX. kerületiek szombat este történelmet írtak, sorozatban hatodik bajnoki címüket nyerték meg, márpedig ilyen korábban sosem történt a klub életében. 0–0

 

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

  1. Ferencvárosi TC

29

20

5

4

71–26

+45 

65 

  2. Paksi FC

29

15

5

9

46–39

+7 

50 

  3. Fehérvár FC

28

15

4

9

50–37

+13 

49 

  4. Puskás Akadémia

29

12

10

7

49–30

+19 

46 

  5. Debreceni VSC

29

12

6

11

45–39

+6 

42 

  6. Diósgyőri VTK

29

11

7

11

48–49

–1 

40 

  7. MTK Budapest

28

11

7

10

38–51

–13 

40 

  8. Zalaegerszegi TE

28

10

5

13

48–55

–7 

35 

  9. Kecskeméti TE

28

10

4

14

38–43

–5 

34 

10. Újpest FC

28

10

4

14

37–59

–22 

34 

11. Kisvárda

29

7

4

18

32–46

–14 

25 

12. Mezőkövesd

28

5

5

18

24–52

–28 

20 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik