A futballista, aki nem ismeri a stresszt – Varga Barnabás közelebbről

   Munkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2024.05.19. 13:10
Varga Barnabás (Fotó: Csisztu Sport Cast)
Lehet, hogy egy félbehagyott vasárnapi ebéden múlott, hogy ma van Varga Barnabása a magyar labdarúgásnak? Elképesztő kacskaringókon keresztül vezetett az útja a szentpéterfai Varga Barnabásnak, s a véletlenek együttállásának köszönhető – részben –, na meg az ő mérhetetlen játékszeretetének, hogy ma nem garázskapukat szerel valahol Ausztriában, a magyar határ közelében. A munka mellett az osztrák ötödosztályban is megforduló Varga azért dolgozott akár egy szőlészetben is, hogy focizhasson. A lassan harminchoz közeledő befejező csatár új színt hozott a magyar labdarúgásba: „Bevallom nem igazán szeretem az edzőtermi munkát, én a pályán érzem igazán jól magam” – vallotta meg a Csisztu Sport Cast legújabb epizódjában, amelyben csatlakozott menedzsere, Paunoch Péter is, aki számos kérdésre választ adott „Barnival” – ahogy ő is hívja – kapcsolatban.

 

Szóba kerül persze, hogy a tavalyi gólkirály vajon hogyan kerülhette el az edzők, futball-szakemberek figyelmét ilyen hosszú éveken keresztül és Paunoch Péter, Barnabás menedzsere rámutat erre is a velük készült videóban: „Barni alapvetően későn érő típus. Tehát el tudom képzelni, hogy azért nem látták benne a potenciált az utánpótlás-korosztályban, mert alapvetően kisebb volt, mint a többiek. Ontotta a gólokat, de azért az utánpótlásunkban az egy tendencia, hogy a magasabb, erősebb gyerekeket favorizálják, mert ott is eredménykényszer van”.

Persze arra is kíváncsiak voltunk, hogy a menedzser miképp magyarázza a „Varga Barna-jelenséget”, mert ahhoz nem fér kétség, hogy felbukkanásával az utóbbi évek legnagyobb meglepetését szerezte a magyar élvonalban. Paunoch így látja mindezt: „Amikor Gyirmóton játszott, az NB I is kvázi álomkategória volt. Amikor az NB I-be került, senki nem gondolta volna, hogy a második évében gólkirály és az év játékosa lesz. Amikor a Ferencváros leigazolta, rengetegen fanyalogtak. Azt mondták, hogy ezt a lécet már tényleg le fogja verni. A Fradi az nem Paks, a Fradiban nem fog játszani. Most sokan mondják, hogy jó, jó a Barni, de hát ez a magyar bajnokság. De ha elkerülne egy komolyabb bajnokságba!...”

Az alapvetően nem túl közlékeny játékos nagyon sokat mesél arról, mit hozott otthonról, mit örökölt édesapjától és mit gondol az izgulásról vagy a nyomásról. A Csisztu Sport Cast legújabb epizódjában a hazai labdarúgóélet egyik leggólerősebb játékosát, a sokáig kallódó, ma stabil válogatott fejelőzsenit, Varga Barnabást ismerhetjük meg közelebbről. A médianyilvánosságot általában kerülő játékos ez alkalommal kivételt tett, és szakmai élete legérdekesebb fejezeteibe is bepillantást engedett a Ferencváros népligeti otthonában, valamint egy kellemes ebéd közben. Arról is mesélt, mit tapasztalt, amikor a Ferencváros játékosa lett. „Rögtön az első-második napon már nagyon befogadó volt mindenki. Úgyhogy azt gondolom, hogy az öltöző teljesen rendben van. Ez tényleg egy család, ahogy jövünk ki edzeni, találkozunk itt más sportágak képviselőivel, nem is akármilyenekkel!” – beszélt a zöld-fehér családról Varga Barnabás.

Paunoch Péter, Varga Barnabás és Csisztu Zsuzsa (Fotó: Csisztu Sport Cast)

Azt is kifejti, hogy – ugyan kihagyta a kupadöntőn a büntetőt, ahogy láttuk –, de mit gondol a mesternégyeséről, amelyet ráadásul a sérüléséből visszatérve rögtön az első meccsén rúgott:

A játékos mindig a kelleténél előbb menne vissza, de hát ilyenkor vannak a rehabedzők. Ők azért nyilván visszahúzzák a játékost. Jobban tudják, mennyi időre van szükség egy bizonyos sérülés után. Sok mindent tanultam a Fradinál. Azt nem mondom, hogy mindent be is tartok – ilyen szempontból nem vagyok a legfegyelmezettebb. A pályán viszont minden utasítást betartok.”

Varga Barnabás a képzeletbeli Taigetosz széléről ma ott tart, hogy a Ferencvárossal bajnok lett, kupaezüstöt nyert, és megjárta az Ekl nemzetközi porondját is, de vajon mi lehet a folytatásban, erről is nyilatkozott Paunoch Péter:

Azt gondolom, jelen pillanatban a top öt európai bajnokságban, a topcsapatokat leszámítva jó eséllyel tudna játszani. De ez már nem csak rajtunk múlik. A Ferencvárosban jól érzi magát, számítanak rá, megbecsülik. Természetesen, ha jön egy olyan klub, amelyik meg tud egyezni a Fradival, azt majd mi is meghallgatjuk.”

Az osztrák hangulatot visszaidézendő, a részben egy tiroli hangulatú étteremben zajló beszélgetésből számos más érdekesség is kiderül róla, például az, hogy hol vett telket Barni, és hol képzeli a jövőjét. A Csisztu Sport Cast legújabb epizódjából igazi közelképet kaphatunk a vérbeli csatárról.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik