Van cucc a pincében

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.03.23. 23:41
Címkék
A 44 esztendős Evander Holyfield körül zajlik az élet. Az amerikai Vinny Maddalone vasárnapi legyőzése után kijelentette, vannak még belső tartalékai, hogy ötödször is világbajnok legyen. Mindeközben ügyészi vizsgálat indult egy olyan doppingszereket forgalmazó szervezet felgöngyölítésére, amellyel a nehézsúlyú bokszoló is kapcsolatban állt.

A BALCO-ügyhöz hasonló bot rány körvonalazódik a tengerentúlon, amely maga alá temetheti a „Harcos”, Evander Holyfield vágyait. Még a Maddalone elleni összecsapást megelőzően nyilvánosságra került, a New York állambeli Albany bíróságának ügyésze, P. David Soares vizsgálatot rendelt el, ahogyan ő fogalmazott, „az ország egyik legnagyobb, narkotikumokat és doppingszereket forgalmazó szervezetének felgöngyölítésére”, amelynek felvirágzását erőteljes orvosi háttér segítette. A Palm Beach Rejuvenation Center, azaz a Palm Beach-i „visszafiatalító központ” és a vele kapcsolatban álló vagy tucatnyi cég áll a vizsgálat fókuszában.

Márpedig az amerikai Sports Illustrated két újságírója, Luis Fernando Llosa és L. Jon Wertheim kiderítette, bizonyos Evan Fields, akinek születési dátuma megegyezik Holyfieldével, 2004-ben tesztoszteront, glukort és növekedési hormont tartalmazó ampullákat rendelt a szóban forgó cégtől. Történt, hogy szeptemberben, még a Larry Donald elleni mérkőzése előtt herezsugorodás tüneteivel – doppinghasználat mellékhatása is lehet – keresett fel egy urológust. Evan Fields neve ezt megelőzően három hónappal került kapcsolatba az említett szerekkel. Mr. Fields születési dátuma egyezik Holyfieldével, sőt az újságírók állítják, a megadott telefonszámon maga a bunyós jelentkezett.

Az érintett hivatalos közleményben cáfolt: „Nem használok szteroidokat, és soha nem is használtam.” Tény, nem nyert

egyértelmű bizonyítást, hogy Evan Fields, továbbá az ügybe keveredett baseballjátékosok valóban használták is a szereket. De vajon miért vált Holyfield felettébb gyanússá? Amikor 1994-ben elvesztette Michael Moorer elleni mérkőzését, szívproblémák miatt egy időre viszszavonult. A Sports Illustrated újságírói felkeresték a meccs ringorvosát, aki akkor a bal oldali kamra működésének rendellenességét állapította meg – az ilyen jellegű probléma nem ritka növekedési hormon szedése mellett. De a „Harcos” pályafutása nem tört meg, sikeresen tért vissza, Mike Tysont kétszer is legyőzte.

Ám a 2004-ben Larry Donald elleni elvesztett meccse után New York Állam sportbizottsága visszavonta versenyzői engedélyét, többek között arra hivatkozva, hogy „Holyfield rengeteg ütést kapott hosszú pályafutása során, most itt az ideje, hogy megállítsuk őt.” Ám ha valaki ránézett a bunyósra, nem hitte el, hogy meg lehet állítani. Olyan az izomzata, mit egy testépítőé. Egy évtizede a nyolc alkalommal Mr. Olympia-győztes Lee Haney az edzője. Erre mondják, hogy nem zörög a haraszt. Holyfield alkatilag csupán cirkálósúlyú bunyós. Tavaly augusztusban Jeremy Bates ellen csak a cirkálósúly felső határát, 90.72 kilót érte el, s noha Fres Oquendóval szemben már 98.4 kilót nyomott, míg múlt vasárnap 98-at, ellenfeleinél általában tíz kilóval könnyebb – mindez azt támasztja alá, hogy a súlygyarapodás érdekében szüksége van tiltott „cuccra”.

Ha már a cuccot említettük: a nagy sikerű Rocky utolsó részében a főhős azzal tér vissza, hogy van még cucc a pincében, azaz vannak belső tartalékai. Hogy mennyire van átfedés a képzelet szülötte és a valóság között, azt jól példázza a filmbeli Rocky Balboát alakító Sylvester Stallone. A 60 évesen is kifogástalan „badijú” színészt Ausztráliában ipari mennyiségű növekedési hormon behozataláért tartóztatták le. Visszakanyarodva Holyfieldhez, nyugodtan megállapíthatjuk: van cucc a pincében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik