Taylor ül a trónon

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.05.21. 10:32
Címkék
Az amerikai Jermain Taylor Memphisben megosztott pontozással megvédte a Bokszvilágtanács (WBC) és a Bokszvilágszervezet (WBO) középsúlyú világbajnoki címét, jóllehet a mérlegelésnél még úgy nézett ki, hogy nem lesz meccs, mert honfitársa, Cory Spinks csak másodszorra tudta hozni a súlyát.

Ahhoz képest, hogy sokan azt jósolták, a ringben nem lesz egy súlycsoportban a két bunyós, majdnem nagyot tévedtek, sőt azok is, akik azt tippelték, hogy csak a mérlegelésnél tartoznak azonos kategóriába. Történt, hogy a nagyváltósúlyból felugró Cory Spinks (36–4, 11 K. O.) először átesett a súlyhatáron, aztán a szabályok adta lehetőséget kihasználva fél órával később bemért.

A vasárnap hajnalban rendezett memphisi gála főmérkőzésén azonban már elmaradtak az izgalmak, a címvédő Jermain Taylor (27–0–1, 17 K. O.) maradt az egyesített bajnok. Noha Spinks nem egy alkalommal gyorsaságával és technikás bunyójával a bajnok fölé kerekedett, Taylor nagyobb ütései számítottak, s végül megosztott pontozással nyert (117–111, 115–113, 111–117).

Bármilyen furcsa, a gála főmeccsét a WBC kihívói pozíciójáért meghirdetett összecsapás hozta. A felvezetés kísértetiesen hasonlított a főmérkőzéshez, mert az egyébként ellenfelét becsmérlő kolumbiai Edison Miranda szintén átesett a súlyhatáron, és Spinkshez hasonlóan csak másodszorra hozta a súlyát. Sorsa is hasonló lett Spinkséhez: igaz, fergeteges mérkőzésen, de K. O.-vereséget szenvedett az amerikai Kelly Pavliktól, s a 31 meccsén veretlen győztes így Taylor kihívójává lépett elő. Más kérdés, hogy a nagyközépsúlyú világbajnok walesi Joe Calzaghe és menedzsere, Frank Warren nem véletlenül tette tiszteletét Memphisben. A már korábban szóba kerülő összecsapásra négymillió dollárt ajánlottak a britek, Taylor tízmilliót kér, de a nagy kérdés az, hogy az HBO elég izgalmasnak tartja-e a párosítást, hogy szeptemberben összeeressze a két bajnokot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik