Törésvonal

Vágólapra másolva!
2008.09.16. 00:19
Ha jól emlékszem, Jónás Robi faterja jött lelkendezve az örömhírrel, kezében recsegő kisrádióját szorongatva: a Fradi bejutott a Bajnokok Ligájába!

A ferencvárosiak serdülőcsapatával aznap este Pozsonyban játszottunk az Inter Bratislava fiataljai ellen, a „nagyok” meccsének fejleményeiről csak a kísérő szülők Budapestről szerzett hírfoszlányaiból értesülhettünk. Sohasem felejtem a jelenetet, ahogy aznap éjszaka mi, tizenegy-tizenkét éves gyerekek a koszos szlovákiai kollégium udvarán boldogan ugrálva, énekelve éltettük Simon Tiborékat.

Azóta eltelt tizenhárom év, az élmény azonban nem ismétlődött meg: magyar csapat a Ferencváros 1995-ös BL-szereplése óta egyetlen alkalommal sem jutott a legerősebb európai kupa főtáblájára. Pedig a „főtábla” fogalma a lebonyolítási rendszerrel együtt az évek során jelentősen megváltozott, ma már nem a legjobb tizenhat csapat közé kellene odaérni (a Fradi még ott volt), hanem a harminckettes mezőnybe.

Félreértés ne essék, számunkra nem az a kellemetlen, hogy klubjaink nincsenek a Manchester United, a Real Madrid vagy az Inter nyomában, hanem a fájdalmas felismerés: a fehérorosz BATE Boriszov vagy a ciprusi Anorthoszisz Famagusta is egy (pontosabban két) körrel előttünk jár.

Ma nyolc mérkőzéssel elkezdődnek a BL csoportküzdelmei, és a kispadra szorult Dzsudzsák Balázs (PSV), Nagy Zoltán (Anorthoszisz) páros mellett az egyetlen magyar érdekeltséget a román bajnok CFR Cluj pályára lépése jelenti – már ha annak vehetjük, hogy a Pászkány Árpád erdélyi vállalkozó vezette egyesületet 1907-ben Kolozsvári Vasutas néven alapították.

S ha már szóba hoztuk a – magyar klubvezetők, figyelem! – hatvanmillió eurós befektetésből felvirágoztatott csapatot, érdemes rögzíteni, hogy a kelet-európai térségből az idén hat együttes (két román, két ukrán, egy orosz és egy fehérorosz) került a húsosfazék közelébe.

Az Európa futballtérképén húzódó törésvonalat azonban tökéletesen jelzi: a hatból öt vagy „alanyi jogon” vagy keleti ellenfelet legyőzve jutott a harminckettő közé. Ezt azonban nagyon körülményes elmagyarázni a magyar futballsikerre áhítozó gyerekeknek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik