Káté és Darmos érmes

MONCZ ATILLAMONCZ ATILLA
Vágólapra másolva!
2008.11.13. 01:29
Címkék
A kedden nyert két éremhez szerdán további kettőt tett hozzá a magyar küldöttség, csütörtökön Ungvári István és Varga Miklós mellett Káté Gyula és Darmos József is a fináléba jutásért húz kesztyűt.

Állítólag néhányan sokallták a gyorsan nyert két magyar érmet (Ungvári István, Varga Miklós már biztosan dobogós) Liverpoolban, így aztán kedd este bokszversenyen csak részben megszokott jelenetek játszódtak le a csarnokban. Az általános, hogy arcpirító csalás (Bacskai Balázs így kapott ki a török Abdulkadir Koroglintól: a töröknek betört az orra, illetve idősb Balzsay Károly szövetségi kapitány szerint harmadannyit ütött és talált, mind Bendzsi) esetén a vesztes fél tábora hőzöng, az már nem annyira, hogy a megcsúfolt fél zokogjon az öltözőben.

A sportágban, illetve főleg annak vezérkarában uralkodó hangulat miatt simán elképzelhető volt, hogy a keddi „műsor” szerdán a magyarok malmára hajtja a vizet. Káté Gyula esetében erre például szükség lehetett volna, elvégre orosszal hozta össze a sors a negyeddöntőben. Ha nem is a kétszeres vb-ezüstérmes Gennagyij Kovaljovval, de azért Makszim Ignatyevet sem volt szabad lebecsülni. Káté szokásához híven zakatolt, két menet után egy ponttal vezetett, és végül 8:4-re nyert – ezzel megtörte a 2005 óta tartó átkot, így már nem a mienjangi vb-n Szergej Kazakovot megverő Bedák Pál a legutóbbi magyar, aki világversenyen orosz bunyóst múlt felül.

„Az elején az ellenfél bal felütéssel betalált, még én is összehúztam magam, de szerencsére ezt csak mi vettük észre. Ettől függetlenül végig Káté uralta a mérkőzést. Következő ellenfele az ír Johnny Joyce lesz, akitől az olimpián ugyan kikapott, de előtte már kétszer megverte, és ez most sem lesz másként” – mondta Balzsay kapitány az utóbbi két Eb-ről bronzérmet hozó Káté összecsapásáról.

A szerdáig két szép győzelmet arató Szili Istvánnak viszont még nincs érme világversenyről, és a jövő tavaszi, milánói világbajnokságig már nem is lesz. Az ukrán Ivan Szenaj már a 16 között, a bolgár Mladen Manev ellen is megmutatta, mennyire kemény, és most magyar riválisának is ízelítőt adott ebből: 11:5-re győzte le.

Szilivel ellentétben Darmos Józsefnek megszületett az első Eb-érme. A nehézsúlyú magyar bokszoló a vb-ezüstérmes azeri Elvin Alizade után pusztító balhorgaival az osztrák-török Durmus Kekliket is elintézte (5:2), ezzel pedig eldőlt, hogy az éremtermés szempontjából 2000 óta a mostani lesz a legjobb magyar Európabajnokság.

Arról pedig, hogy ifjabb Balzsay Károly 2002-es bravúrja után újra legyen magyar Ebdöntős, csütörtökön Káté mellett Ungvári (48 kg, az örmény Hovancs Danieljan ellen), Varga (60 kg, az orosz Leonyid Kosztilev ellen) és Darmos (az örmény Colak Ananikjan ellen) gondoskodhat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik