Dárdai Bencének jó választás a Wolfsburg?

SALIGA NORBERTSALIGA NORBERT
Vágólapra másolva!
2024.04.24. 07:28
Dárdai Bence tavasszal még a Hertha kötelékében készül, a nyáron viszont klubot vált és a Wolfsburg játékosa lesz (Fotó: Imago Images)
Német szinten évek óta rengeteg pénzt költ átigazolási piacon a Wolfsburg, látszólag sikertelenül – kérdés, a szépreményű Dárdai Bence szóhoz juthat-e a 2024–2025-ös évadban a „Farkasoknál”, és ha igen, segítségével vajon képes lesz szintet lépni a zöld-fehér együttes?

Nem mind arany, ami fénylik – hiába a Volkswagen teljes körű támogatása, csalódást keltően szerepel a Wolfsburg az elmúlt néhány esztendőben. A 2014–2015-ös idényben Kevin De Bruynéval a soraiban a csapat második helyen végzett a Bundesligában, valamint elhódította a Német Kupát, azóta viszont többször is csak osztályozón tartotta meg első osztályú tagságát. A 2023–2024-es idényben a vezetőség rengeteg pénzt költött a keret megerősítésére (74.70 millió euró értékben érkeztek új játékosok a zöld-fehérekhez), a nagynevű igazolások azonban nem váltak be, az együttes évek óta nem látott gyenge játékkal rukkolt ki, a kiesés szele is megcsapta. Niko Kovac vezetőedző márciusi menesztése után viszont stabilizálódni látszik a csapat játéka, s minden bizonnyal megmenekül a kieséstől.

Mint ismert, a következő idénytől a Wolfsburgban folytatja pályafutását Dárdai Bence, a másodosztályú Hertha BSC-t vezetőedzőként irányító Dárdai Pál legkisebb fia. Az U17-es Európa-bajnok játékos a mostani idényben nyolc másodosztályú bajnokin és egy kupamérkőzésen kapott lehetőséget édesapjától – német futballszakértők szerint kimagaslóan ő a legtehetségesebb a három testvér közül. Sokan kételkednek, hogy valóban egy olyan „hanyatló” együttes, mint amilyennek a Wolfsburgot látják sokan, a megfelelő választás a tehetségnek, azonban a középpályát tekintve Dárdai Bence 2025 tavaszára a kezdő pozícióért is megküzdhet.

Kik lehetnek a legkisebb Dárdai fivér posztriválisai?

Ezt nehéz meghatározni, ugyanis két ugyanolyan hadrendben jóformán nem is lépett pályára egymás után két mérkőzésen a zöld-fehér együttes 2023–2024-ben. A 4–2–3–1, a 4–4–2 illetve mostanában a 3–4–3 volt a leggyakoribb felállás, a középpálya egyetlen biztos pontja a csapatkapitány, Maximilian Arnold volt, aki mélyről diktálta a Wolfsburg játékát. Az ő párja elsősorban a svéd Mattias Svanberg, aki pedig kemény belemenéseiről híres, nyolc sárga lapot gyűjtött az idény során. Kimondott támadó középpályás (ez Dárdai Bence leginkább kedvelt posztja) egy van a „Farkasok” keretében, a horvátok kitűnősége, Lovro Majer, aki a gyengécske Wolfsburg motorja volt a legnehezebb hónapokban. Mérlege huszonkilenc bajnokin öt gól és négy gólpassz, ráadásul nemzetközi szinten is magasan jegyzett játékos. A középpálya többi tagjára a „szürke eminenciás” kitétel alkalmazható: a rutinos Yanick Gerhardt, illetve a fiatal Aster Vranckx leginkább „hatosként” játszik, az egyesült államokbeli Kevin Paredes pedig csalódást keltően teljesít.

Dárdai Bence mindenesetre nagy lehetőség előtt áll, s ha képes megugrani a szintet, évekig stabil, fontos játékosa lehet a mindig ambiciózus terveket szövő Bundesliga-csapatnak.

A Herthánál keresik Dárdai Pál utódját

 

A Hertha BSC vasárnap 3–2-re kikapott Karlsruhéban, és mivel a feljutási remény gyakorlatilag szertefoszlott, a német sajtó ismét napirendre tűzte az edzőkérdést a fővárosi csapatnál. A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Dárdai Pál a következőket mondta a Sky Sportsnak: „Egyéves szerződésem van, a megállapodás úgy szólt, hogy az idény végén leülünk beszélni a vezetőséggel. Ez azt jelenti, hogy a klubnak más edzőket is számba kell vennie. Ez teljesen normális, mert ha én nem maradok, másnak kell leülnie a kispadra.”
A Bild információi szerint az elmúlt napokban a Freiburg második csapatát irányító Thomas Stamm, a karlsruhei Christian Eichner, valamint a nürnbergi Christian Fiel neve vetődött fel lehetséges utódként. Utóbbit 2025-ig köti szerződés Nürnbergbe, de a hírek szerint egy-két millió eurós kivásárlási ár szerepel a szerződésében, csakúgy, mint Christian Eichnernek.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik