Hősök és antihősök napja - avagy ilyen az NBA

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.01.30. 12:27
null
Bryant újabb rekordot döntött meg (Fotó: Reuters)
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) hihetetlenül sok említésre méltó esemény történt mára virradóra. A Miami Heat és a Chicago Bulls először találkozott a tavalyi főcsoportdöntő óta, s egy darabig emlékezni fognak erre az összecsapásra, nem kevésbé volt őrült végjáték Dallasban, ahol az állami rivális San Antonio Spurs próbálta megviccelni a címvédőt. Kobe Bryant egy igen szakállas csúcsot döntött meg, kiválóan játszott és megnyert egy nagyon nehéz derbit a Lakersnek.

Miami Heat–Chicago Bulls 97–93

A tavalyi Keleti főcsoport-döntő két résztvevője nem találkozott még egymással az idén, de most összemérte tudását a Luol Deng és CJ Watson nélkül felálló Bulls és a legutóbb már Dwyane Wade-del is kiegészülő Miami Heat. A floridaiak próbálták fokozni a tempót, a 35 pontos, 11 lepattanós James idei talán legjobb meccsét játszotta, nagyon fontos pillanatokban tudott betalálni, és most társai is akadtak, hiszen Wade gyengélkedése mellett (16-ból 4 mezőny) Chris Bosh egy 24 pontos, 12 lepattanós dupla duplát hozott össze.

PLUSZ-MÍNUSZ
A nap hőse: Kobe Bryant a liga egyik legszebb múltú és jelenű együttesének, a Los Angeles Lakersnek lett a legtöbb mezőnykosarát értékesítő játékosa, ráadásul 35 pontot és 14 lepattanót szállított egy igen nehéz derbin, gratulálunk!
A nap lúzere: A Boston Celtics, hiszen a rutintalan Cleveland 12–0-s futással „énekelte ki a sajtot” a szájukból az utolsó négy és fél percben, 11 egységnyi előnyről bukott a rutinos gárda.

Ugyan több alkalommal is igyekezett látótávolságon kívülre menni a Miami, a 34 pontos Rose húzta Chicago masszív gárda lévén nem hagyta magát leszakadni, pedig némi meglepetésre a lepattanóharcot is a hazaiak nyerték (48–47). A hajrá előtt már úgy tűnt, hogy az utolsó felvonásra 82–71-es előnnyel érkező Heat nem tudja elveszteni a derbit, de végül megmagyarázhatatlan eseménysorok után intették le győztesként Jameséket.

Két és fél perccel a végső dudaszó előtt 8 egységnyi fórja volt a Miaminak, de Boozer két kettessel, Rose pedig egy 2+1-es akcióval el is tüntette a hátrányt, majd James újabb dobást rontott, a győzelem megszerzéséért támadó Bulls pedig faultot harcolt ki irányítója révén. Derrick Rose, a tavalyi MVP úgy állt oda a vonalra, hogy ebben a szezonban eddig 28-ból 28 büntetőt értékesített a negyedik negyedekben, ám ez alkalommal mindkét kísérlete lejött a gyűrűről! Szabálytalankodnia kellett a vendégeknek, a sértett LeBron James lett, aki ebben az idényben már vesztett el mérkőzést a vonalról való gyenge teljesítménye miatt, most is megremegett a keze, mindkét próbálkozása célt tévesztett!

Az őrület határán mozgó végjáték akkor lett még kuszább, amikor támadólepattanót szerezhetett volna a Heat, de ellentétes ítélet született az időkérési kísérlet közben, feldobással folytatódott a találkozó, mert nem tudtak dönteni a játékvezetők sem! A labda visszakerült a hazaiakhoz, újra faultolnia kellett a Chicagónak, Mario Chalmers mehetett büntetőzni, de csupán egyet tudott értékesíteni a vonalról. Rose megteremtette magának a helyzetet a túloldalon, de tempója nem ért célt, győzött a Miami!

Egy szóban érdemes kitérnünk a meccs jelenetére is, LeBron James nemes egyszerűséggel egy alley-oop zsákolásnál átugrotta(!) John Lucast, jó eséllyel az év megmozdulását láthattuk ekkor az első félidőben, amikor még nem lehetett sejteni, hogy ilyen hajrá következik.

A Heat legjobb dobói: L. James 35, Bosh 24, Wade 15

A Bulls legjobb dobói: Rose 34, Noah, R. Hamilton 11-11

Dallas Mavericks–San Antonio Spurs 101–100 – hosszabbítás után

Bő egy hetes pihenője után visszatért Dirk Nowitzki is a pályára, a Mavericks pedig új felállással próbálkozott, a hiányzó Jason Kidd helyén Roddy Beaubois kezdett irányítóban, mellette pedig Vince Carter volt a másik hátvéd. A címvédő egyre nagyobb előnybe került, a harmadik negyed utolsó harmadához érve 17(!) pontos fórban volt Rick Carlisle legénysége, Popovich mester pedig le is ültette az ászait, a kispad került előtérbe, amely váratlanul nemhogy eltüntette a hátrányt, de a negyedik etapból alig kellett eltelnie 6 percnek, és már 7(!) egységnyi előnnyel vezetett a San Antonio!

A csereként szerepet kapó Gary Neal 19 ponttal és 7 gólpasszal irányította a második sort, Danny Dreen pedig szintén nagy elánnal termelt (12 pont). 38 szekundummal a lefújás előtt Tiago Splitter juttatta a gyűrűbe a labdát, faulttal együtt, s bár a büntetőt kihagyta, így is néggyel ment a Spurs. A 34 pontos szezoncsúccsal jelentkező Jason Terry egy rá jellemző tempóval már ki is egyenlítette az állást, fél másodperce maradt a vendégeknek, hogy valami nagyot alkossanak, Danny Green pedig majdnem meg is nyerte a találkozót, de tempója egy picivel későn jött, hiába talált be, a játékvezetők a videofelvételek vizsgálata után érvénytelenítették a kosarat, jöhetett a hosszabbítás!

Az extra percekben is folytatódott a kiegyenlített, fordulatos csata, fűszerezve a mai játéknapról igencsak ismert őrülettel: 12.6 szekundummal a ráadás vége előtt 3 pontos mínusznál Neal személyi hibával együtt juttatott a gyűrűbe egy ziccert, de a nagyon jól büntetőző kisember nem tudott egyenlíteni a vonalról, így faultolnia kellett a vendégeknek, akik egykori játszótársukat, Ian Mahinmit szemelték ki maguknak, a francia center pedig mindkét büntetőjét elrontotta! Danny Green lehetett volna a hős újfent, de ez alkalommal távoli triplája nem esett a gyűrűbe, óriási mérkőzés után nyert a Dallas!

A Mavericks legjobb dobói: Terry 34, Carter 21, Beaubois 14

A Spurs legjobb dobói: Neal 19, Duncan, R. Jefferson, D. Green 12-12

Boston Celtics–Cleveland Cavaliers 87–88

Az őrület nem állt meg a két rangadó után sem, Bostonban is emlékezetes végjáték után nyert a Cavaliers. Ray Allen visszatérhetett a hazaiaknál, de Rajon Rondo, Keyon Dooling és Jarmaine O’Neal még nem, viszont így is a lendületbe jövő Celtics számított esélyesnek három rangadó megnyerése után. Paul Pierce és társai számára a pozitív mutató visszaszerzése volt az elsődleges cél, s ha nem is sziporkázó játékkal, de a második félidőben többször is 10 pont körüli fórt épített Doc Rivers legénysége. Alig négy és fél perc maradt a negyedik periódusból, amikor Brandon Bass egy 2+1-es akcióval 11 egységnyi fórhoz juttatta a bostoniakat, kézben volt a találkozó a hazaiak számára. Ám az időközben Avery Bradleyt, a harmadik számú (!) irányítóját is elvesztette a Celtics sérülés miatt, igaz, a bokaficam után visszatérhetett az ifjú titán, de ő sem tudott már sokat változtatni a helyzeten, egy 12–0-s futással megfordította az összecsapást, és nyert a Cleveland!

Kyrie Irving dobta be a győztes kosarat 2.6 szekundummal a végső dudaszó előtt, de legalább ekkora része volt a sikerben Varajao küzdeni tudásának is, no meg a „lóherések” elképesztő labdaeladási sorozatának, amelyben láthattunk Garnett-lépéshibát, Pierce-féle rossz passzt, a végén pedig Brandon Bass volt az utolsó vétkes, de Pierce még javíthatott volna, végül lejött a tempója a gyűrűről. Óriási meccset nyert meg a Cleveland, ugyanakkor nagyon csúnyán engedte ki saját kezéből a diadalt a Boston, újra kaparhatnak Allenék, hogy visszakerüljenek a pozitív tartományba.

A Celtics legjobb dobói: R. Allen 22, Pierce 18, Garnett 14

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 23, Varejao 18, Gee 14

Denver Nuggets–Los Angeles Clippers 105–109

Ha Denverben játszik a csapatod, és van egy Chris Paul, Blake Griffin, Caron Butler hármasod, add annak a játékosnak a kezébe az irányítást és a gárda sorsát, aki ezer szállal kötődik a hazaiakhoz, és először játszik vendégként egykori klubja ellen. Chauncey Billups a rengeteg fiatal sztárt túl tudta ragyogni, 6 bedobott triplájával és 32 pontos idénycsúcsával előbb kritikus helyzetben segített fordítani a vendégeknek, majd a győzelemben is oroszlánrészt vállalt. Az utolsó érdemi támadásnál egy támadóhibát tudott kiharcolni a rutinos kisember, Paul pedig büntetőivel le is zárta az ütközetet, nagyon fontos idegenbeli rangadót nyert meg a Clippers a Ty Lawsont nélkülöző Nuggets otthonában.

A Nuggets legjobb dobói: Nené 19, Gallinari 17, A. Miller, Harrington 16-16

A Clippers legjobb dobói: Billups 32, Paul 25, Griffin 17

Minnesota Timberwolves–Los Angeles Lakers 101–106

Nagy érdeklődésre lehetett számítani a feltörekvő Timberwolves és az idegenben eddig csupán egy mérkőzést nyerő Lakers csatája előtt, pláne, hogy egy spanyol–spanyol találkozó is volt a pályán – a ma sokat tüzelő, de keveset találó Ricky Rubio a hazaiak oldalán, míg Pau Gasol a Los Angeles-ieknél igyekezett vezérszerepet betölteni. A derbin mégsem ők, hanem a Lakers mezben immáron 9936(!) mezőnykosarat szerző, ma este 35 pontos, 14 lepattanós dupla duplával jelentkező Kobe Bryant volt a főszereplő. Az aranysárga-lilák ikonja ezennel megelőzte Kareem-Abdul Jabbart, és immáron ő a legtöbb mezőnykosarat értékesítő játékos a patinás klub történelmében. Miután tegnap a büntetőkre vonatkozó franchise csúcsot is elvette Jerry Westtől, ma lett teljes a kép.

„Kitekintve” a találkozó alakulására, érdemes megemlíteni, hogy a Lakers biztosnak tűnő két számjegyű fórban volt igen sokáig, de a negyedik etapban elindult a 33 pontos, 13 lepattanós Kevin Love vezette vendéglátó és a játékrész derekán egyenlített, picit később pedig a vezetést is megszerezte, de Bryant fenomenális volt ez alkalommal is, szépen lehozta a végjátékot a két 20 pont felett záró nagyember segítségével együtt. A hazaiaknál Beasley 18 ponttal és 12 lepattanóval segített be a kispadról érkezvén, a még mindig beteg Milicsics helyén kezdő Pekovics pedig jó eséllyel kiszoríthatja a szerb centert, most is jó statisztikákat produkált (13 pont, 9 lepattanó), de így is a Lakers örülhetett a lefújás után.

A Timberwolves legjobb dobói: Love 33, Beasley 18, Pekovics 13

A Lakers legjobb dobói: Bryant 35, P. Gasol 28, Bynum 21

Orlando Magic–Indiana Pacers 85–106

Nem akármi, hogy a Magic három csúnyán elvesztett meccs után hazai pályán egy 11 eladott labdás első negyeddel kezdte a Pacers elleni rangadót. Nelson helyett Duhon került a kezdőbe a floridaiaknál, de nem elsősorban ezen múlt, hogy korán 15 egységnyi hátrányba került az Orlando, ráadásul félidőben már a 24 pontos, 13 lepattanós Dwight Howard vezette vendéglátók tartottak előrébb. A Magic centere megint katasztrofálisan büntetőzött (15-ből 4), a rangadókra specializálódott Indiana kispadja pedig 42–16-ra múlta felül a hazaiak cseréit. A második félidőben ez alkalommal is impotens támadójátékot bemutató Van Gundy-legénység újabb kínos bukáson van túl, a Pacers pedig úgy is nyeri a riválisok elleni meccseket, hogy a gárda magja félig-meddig az idén állt össze.

A Magic legjobb dobói: D. Howard 24, Duhon 14, J. Richardson 13

A Pacers legjobb dobói: Granger 24, Ge. Hill, Da. West 16-16

New Orleans Hornets–Atlanta Hawks 72–94

Azután, hogy a Chris Kamant még mindig jegelő Hornets legutóbb az Orlando Magic skalpját begyűjtve kezdett pozitív sorozatba a 9 meccses vesztőszériát követően, most egy kellemetlen zakóba futott bele Monty Williams legénysége. Jeff Teague kisebb meglepetésre a kezdőkkel futott ki a pályára, pedig a Hawks múltkori fellépésén fájdalmas sérülést szedett össze. Ha már arra járt, akkor 24 dobott pontjával magasan az Atlanta legeredményesebbje volt, mellette a padról beszálló Willie Green tette a legtöbbet a sikerért, 16-ot szórt. A Hornets magas emberei közt megint találtunk érthetetlen dolgokat, például Carl Landry 0 pontos, 4 lepattanós estéjét nagyon nehéz hova tenni, Kaman a klub döntésének köszönhetően napok óta csak a kispadot melegíti, Jason Smith a biztató kezdés után pedig erősen visszaesett.

A Hornets legjobb dobói: Okafor 13, Jack, Vasquez 10-10

A Hawks legjobb dobói: Teague 24, W Green 16, Mar. Williams 14

New Jersey Nets–Toronto Raptors 73–94

Győzelmi szériát kezdett építgetni a Nets, de ez ma nem folytatódhatott, ugyanis a hazai gárda gyakorlatilag Deron Williamsből és a néha „használható” Anthony Morrow-ból állt. A másik oldalon ezzel szemben először sikerült úgy mérkőzést nyerni, hogy Andrea Bargnani nem lehetett a gárda segítségére, ehhez persze kellett DeRozan 27 pontos performansza, ráadásul 19 egységnyit a nagyszünet utánra tartogatott az atletikus bedobó. A sérülése után kezdőként számításba vett Jerryd Bayless 17 ponttal vette ki a részét a diadalból, a másik oldalon Deron Williams 24 pontja és 6 gólpassza az egyetlen érdemleges teljesítmény, de ezzel az a sorozat is megszakadt, hogy a sztárirányító 24 pontos vagy annál jobb dobóteljesítménye esetén veretlen a New Jersey.

A Nets legjobb dobói: Deron Williams 24, Morrow 14, Farmar 8

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 27, Bayless 17, Kleiza 15

A JÁTÉKNAP LEGSZEBB JELENETEI

NBA
ALAPSZAKASZ, 36. JÁTÉKNAP
Minnesota Timberwolves–Los Angeles Lakers 101–106
Miami Heat–Chicago Bulls 97–93
Boston Celtics–Cleveland Cavaliers 87–88
New Jersey Nets–Toronto Raptors 73–94
Orlando Magic–Indiana Pacers 85–106
Dallas Mavericks–San Antonio Spurs 101–100 – hosszabbítás után
New Orleans Hornets–Atlanta Hawks 72–94
Denver Nuggets–Los Angeles Clippers 105–109
A FŐCSOPORTOK ÁLLÁSA
Keleti főcsoport
1. Chicago 22 17 5 77.3 4–1 11–3 7–3 V1
2. Miami 20 15 5 75.0 3–1 11–2 7–3 Ny4
3. Atlanta 21 15 6 71.4 4–1 12–4 8–2 Ny2
4. Philadelphia 20 14 6 70.0 1–2 10–3 7–3 Ny2
5. Indiana 19 13 6 68.4 3–1 11–5 7–3 Ny1
6. Orlando 20 12 8 60.0 3–0 7–5 5–5 V3
7. Boston 19 9 10 47.4 2–1 9–6 5–5 V1
8. Milwaukee 19 8 11 42.1 1–1 4–4 5–5 Ny1
9. Cleveland 19 8 11 42.1 1–2 6–7 4–6 Ny1
10. New York 20 7 13 35.0 2–1 6–6 1–9 V3
11. New Jersey 21 7 14 33.3 2–2 5–10 5–5 V1
12. Toronto 21 7 14 33.3 2–3 4–9 3–7 Ny1
13. Washington 20 4 16 20.0 2–2 3–12 3–7 Ny1
14. Detroit 21 4 17 19.0 1–5 3–11 2–8 V4
15. Charlotte 21 3 18 14.3 0–8 2–17 1–9 V8
Nyugati főcsoport
1. Oklahoma City 19 16 3 84.2 1–1 11–2 9–1 Ny4
2. Denver 20 14 6 70.0 1–2 6–6 8–2 V1
3. LA Clippers 17 11 6 64.7 2–1 7–5 7–3 Ny2
4. Dallas 21 13 8 61.9 3–1 9–7 7–3 Ny2
5. Utah 18 11 7 61.1 2–1 7–6 6–4 Ny1
6. Houston 20 12 8 60.0 3–2 6–6 9–1 Ny2
7. Portland 20 12 8 60.0 2–0 9–5 5–5 Ny1
8. LA Lakers 21 12 9 57.1 3–2 10–4 5–5 Ny1
9. San Antonio 21 12 9 57.1 4–3 10–7 5–5 V2
10. Memphis 19 10 9 52.6 3–1 7–8 7–3 V3
11. Minnesota 20 9 11 45.0 0–2 7–5 6–4 V1
12. Phoenix 19 7 12 36.8 1–1 4–7 3–7 Ny1
13. Golden State 18 6 12 33.3 0–3 1–7 4–6 V1
14. Sacramento 20 6 14 30.0 1–0 3–10 3–7 V4
15. New Orleans 20 4 16 20.0 0–6 2–14 1–9 V1
A csapatnév után a meccsszám, a győzelmek és a vereségek száma, a százalékos mutató, a divízión, illetve a konferencián belüli mérleg, a legutóbbi tíz mérkőzés mérlege, illetve a győzelmi (Ny)/vereségsorozat (V) hossza szerepel.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik