Hosszabbításban dőlt el a Celtics-Lakers örökrangadó

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.02.10. 12:29
null
Pau Gasol (balra) volt a Boston ellen nyerő Lakers hőse (Fotó: Reuters)
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) mára virradóra négy mérkőzést rendeztek, melyek között ott volt a liga történetének legpatinásabb párosítása, a 17-szeres bajnok Boston Celtics és a 16-szor élen végző Los Angeles Lakers keleti parti ütközete, amely után a vesztest leszámítva mindenki elégedetten csettinthet. A hosszabbításba torkolló derbin nem volt hiány heroikus teljesítményekből és fordulatokból, de ezen felül két kiscsapat is alaposan megtréfált egy-egy élklubot. Nézzük, hogyan alakultak az egyes összecsapások!


Boston Celtics–Los Angeles Lakers 87–88 – hosszabbítás után

Ez a két gárda nem kezdte éppen jól a szezont, egyik klub háza táján sem lehetett bajnoki álmokról beszélni december végén vagy január elején. Februárra viszont némileg változott a helyzet, a korábban vendégként egyáltalán nem hatékony Lakers megnyert pár keményebb találkozót a Staples Centertől távol is, a Boston Celtics pedig az erősen negatív mérlegből jócskán pozitívat csinált egy sérülésekkel tarkított periódusban. Az eredmények javulásával a kedv és az étvágy is szépen növekedett, erre az estére már úgy készülhettek egymás ellen a felek, hogy nem csak a hagyományokat, de a helyezéseket tekintve is használhattuk a rangadó titulust.

Az öt mérkőzés óta veretlen Celtics egyetlen idei All Star-gála résztvevője, Paul Pierce nagyon nem kezdte jól az ütközetet, annyira nem is vállalt sok dobást, amivel próbálkozott, az pedig rendre a gyűrű torkából jött ki. A végül 14 pontig és 7 gólpasszig jutó Rondo kezdte meg a pontgyártást, amihez a 12 pontos, 12 lepattanós dupla duplával záró Garnett is korán csatlakozott, a Los Angeles-iek közben elsősorban támadólepattanóik révén tartották magukat, valamint a Gasol, Bynum páros ponterős játékára építettek, Kobe Bryant csak később szólt hozzá a tánchoz.

PLUSZ-MÍNUSZ

A nap hőse: Pau Gasol, aki az örökrangadón előbb hosszabbításra mentette a meccset egy támadólepattanó utáni ziccerrel, majd a ráadás végén Ray Allen közeli próbálkozását hárította. Összesen 27 pont és 14 lepattanó állt a neve mellett a lefújást követően.

A nap lúzere: A Denver Nuggets, mely hiába rendelkezik elképesztően mély kerettel, de még az idegenben halovány Golden State ellen sem képes pótolni George Karl legénysége a kieső Gallinarit, simán kikaptak hazai parketten a coloradóiak, a keserves munkával felépített kiemelkedően jó mérleg alapos romlásba kezdett.

A középső két negyed a vendégeké volt, Bryant nehezebbnél nehezebb dobásokat értékesített, rendre védőkkel a nyakán, fordulás után, kiszorított helyzetekből kellett vállalkoznia, ám elég jó százalékkal tüzelt. A negyedik negyedre az addig sem akármilyen hangulat fokozódott, Ray Allen is felvette a kesztyűt a vendéglátóknál, szépen megkomponált támadások után értékesítette a szebbnél szebb tempókat, így ott loholt végig a nyugati rivális nyakában a bostoni társulat. A hajrára kezdett minden összeállni hazai szempontból, Allen triplájával bő egy perccel a rendes játékidő vége előtt 82–80-ra ment a Celtics, ám hiába védekezett jól a másik oldalon Doc Rivers legénysége, rengeteg második esélyt adtak Garnették a remekül támadólepattanózó Lakersnek. A 25 pontja mellett 14 lecsorgó labdát is begyűjtő Pau Gasol tette vissza egy kihagyott közeli után azt a duplát, mellyel szűk 10 másodperccel a negyedik etap vége előtt egyenlített az arany-lila együttes. Mivel nem sikerült már épkézláb dobóhelyzetet kialakítani a Bostonnak, így jöhetett a hosszabbítás!

Az extra percek elején meglógott négy ponttal a Lakers, a sérülésből visszatérő Steve Blake szerzett egy távoli duplát, ami után már extra kellett a hazaiaktól a fordításhoz. Ezt viszont meg is kapták a helyi kedvencek, az addig kicsit gyengébben játszó Pierce zsinórban dobott 5 egységnyit, máris a keleti fellegvárnál volt az előny! Ám megtörtént ugyanaz a végjátékban, ami a rendes játékidő utolsó pillanataiban is: a vendégek centerét – ezúttal a 16 pontos, 17 lepattanós, 3 blokkot kiosztó Andrew Bynumot – nem tudták kizárni a palánk alatt, ő pedig egy ziccerrel fordított. Mivel már a túloldalon Pierce újfent hibázott, Ray Allen támadólepattanó utáni kísérletét pedig blokkolta Gasol, beért a célba a Lakers és újabb értékes idegenbeli skalpjával megerősítette jelenleg rájátszást érő pozícióját a táblázaton.

A Celtics legjobb dobói: R. Allen 22, Pierce 18, Rondo 14
A Lakers legjobb dobói: Bryant 27, P. Gasol 25, A Bnyum 16

TELJES KERETEK AZ ALL STAR-GÁLÁRA

A Boston–Lakers meccs előtt a TNT-n kihirdették az idei All Star-gála főmeccsének cseréit.

Nyugat furcsán fog kinézni, hiszen három erőcsatár mellett három irányítót és egy centert szavaztak be az edzők. Dirk Nowitzki helye talán megkérdőjelezhető, ő az utóbbi 3-4 találkozót leszámítva egészen gyengén játszik idén, de úgy tűnik, hogy a neve bevitte, így 11. gálájára készül. Keleten már nincs ekkora vaskos meglepetés, a kimaradók közül érdemes megemlíteni Rajon Rondót és Anderson Varejaót, nekik idén nem sikerült bekerülni.

A két csapatban összesen öt újonc van, három a keleti oldalon (Luol Deng, Andre Iguodala és Roy Hibbert), kettő pedig nyugaton (Marc Gasol és LaMarcus Aldridge). Érdekesség, hogy egészen hajnalig Iguodala volt az NBA történetének egyetlen olyan játékosa, aki 8000 pont, 3000 lepattanó, 2500 gólpassz fölött és 1500 eladott labda alatt teljesített, és még nem volt All Star.

KELET
Kezdő: Derrick Rose (Chicago) – Dwyane Wade (Miami) – Carmelo Anthony (New York) – LeBron James (Miami) – Dwight Howard (Orlando)
Cserék: Deron Williams (New Jersey), Joe Johnson (Atlanta), Andre Iguodala (Philadelphia), Paul Pierce (Boston), Luol Deng (Chicago), Chris Bosh (Miami), Roy Hibbert (Indiana).

NYUGAT
Kezdő: Chris Paul (LA Clippers) – Kobe Bryant (LA Lakers) – Kevin Durant (Oklahoma City) – Blake Griffin (LA Clippers) – Andrew Bynum (LA Lakers)
Cserék: Steve Nash (Phoenix), Russell Westbrook (Oklahoma City), Tony Parker (San Antonio), Kevin Love (Minnesota), LaMarcus Aldridge (Portland), Dirk Nowitzki (Dallas), Marc Gasol (Memphis).

Sacramento Kings–Oklahoma City Thunder 106–101

Azzal együtt, hogy a nyugati főcsoportot vezető Thunder látogatott az alsóbb régióba tartozó Kingshez, tisztában voltunk vele, hogy ebben a találkozóban benne van a meglepetés lehetősége. Ha másért nem is, a Sacramento utóbbi időben mutatott javuló formája okán mindenképp. Az All-Star behívóját frissen megkapó Russell Westbrook nem tétlenkedett, 33 pontjával a vendégek élére, de megint sok volt nála a hiba 26 dobást vállalt és 7 labdát adott el - ezek a számok egy irányító esetében kritikusnak számítanak, legfőképp a csapatjátékra gyakorolt hatás miatt.

Kevin Durant kevesebbszer próbálkozhatott (19 mezőnykísérlet), ő meg is ragadt 30 egység alatt, de a két fiatal titán vezetésével három negyeden keresztül tartotta nem túl nagy előnyét az OKC. A 22-t szóró Tryeke Evans riadót fújt az utolsó etap előtt, a hajrában már a Kings diktálta a tempót és végül egy Westbrook baki után (egy egységnyi hátránynál kilépett, amikor már egy perc sem volt hátra a találkozóból), a hazaiak pedig szépen lehozták a végjátékot. A 10 blokkos karriercsúcsát beállító Serge Ibaka így hiába takarított elképesztő hatékonysággal, a nagyobb lendület bevitte a célba a kicsapatot.

A Kings legjobb dobói: T. Evans 22, Cousins 19, M. Thornton 15
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 33, Durant 27, Harden 17

Denver Nuggets–Golden State Warriors 101–109

Úgy látszik, tényleg nagyon megviseli a Denvert Danilo Gallinari kiesése, ezen az estén ugyanis már egy nem éppen tolerálható hazai vereséget szenvedett George Karl csapata. A Golden State Warriors külső sora szétszedte a vendéglátókét, Steph Curry 36 pontos szezoncsúccsal jelentkezett, az újonc Klay Thompson pedig a padról beállva vált nyerőemberré, 19 egységnyit tett a közösbe. Mivel minden vendég játékos tolt még kicsit a Warriors szekerén, hiába Afflalo 26 pontos performansza és Lawson 11 pontos, 10 gólpasszos dupla duplája, az oaklandieket intették le győztesként "Mile High Cityben". 25-ből 13 triplát tudott értékesíteni a Golden State, a Nené vezette hazai centerszekció pedig a lepattanó párharcot is elbukta (41–39), a végén izgalmak nélkül diadalmaskodott Mark Jackson legénysége, a Nuggets számára pedig fel van adva a lecke, nem szabad mélyülni hagyni a gödröt, amiben éppen benne vannak.

A Nuggets legjobb dobói: Afflalo 26, Nené 15, Lawson, Harrington 11-11
A Warriors legjobb dobói: S. Curry 36, K. Thompson 19, D. Wright 15

Phoenix Suns–Houston Rockets 89–96


Kezdjük rögtön a lényeggel: a vendégek kispadja 57–13(!) arányban verte a hazaiak második sorát, ilyen különbséggel inkább az a csoda, hogy meccsben tudott lenni a 21 pontos, 10 lepattanós Channing Frye húzta Phoenix. Az újfent All Star-résztvevő Steve Nash 14 pontja és 13 gólpassza ellenére sem tudta leiskolázni emberét, Goran Dragicot, aki 11 pontot és 11 gólpasszt termelt csereként, egykori mentorának szépen meg is mutatta, mit tanult tőle a korábbi esztendők során.

A fordulás után nagyon megnyomta a harmadik negyedet az addig kicsit álmoskásnak tűnő Suns, de a 32 pontos 12 percet egy 11 pontos követte a záró periódusban, így a 16-t szóró Scola vezette texasiak újabb idegenbeli sikerrel lettek gazdagabbak, az arizonaiak pedig nem tudtak most sem átlendülni a holtponton, pedig saját közönségük előtt kerülhettek volna közelebb az 50 százalékos mutatóhoz.

A Suns legjobb dobói: Frye 21, Gortat 16, Nash, Dudley 14-14
A Rockets legjobb dobói: Scola 16, Lowry, Patterson 14-14

NBA TOP 10 – 47. JÁTÉKNAP

NBA
ALAPSZAKASZ, 47. JÁTÉKNAP
Boston Celtics–Los Angeles Lakers 87–88hosszabbítás után
Denver Nuggets–Golden State Warriors 101–109
Phoenix Suns–Houston Rockets 89–96
Sacramento Kings–Oklahoma City Thunder 106–101
A FŐCSOPORTOK ÁLLÁSA
Keleti főcsoport
1. Chicago 28 22 6 78.6 5–1 15–4 7–3 Ny4
2. Miami 26 19 7 73.1 3–2 14–4 8–2 V1
3. Philadelphia 26 18 8 69.2 1–2 13–4 7–3 V1
4. Indiana 25 17 8 68.0 3–1 12–7 6–4 V1
5. Atlanta 26 17 9 65.4 4–1 14–5 6–4 Ny1
6. Orlando 26 16 10 61.5 5–0 11–6 5–5 Ny1
7. Boston 25 14 11 56.0 4–1 13–6 8–2 V1
8. Milwaukee 25 11 14 44.0 2–3 7–6 5–5 Ny1
9. New York 26 11 15 42.3 3–2 9–8 5–5 Ny3
10. Cleveland 24 10 14 41.7 1–2 6–10 4–6 Ny1
11. New Jersey 27 8 19 29.6 2–3 6–14 3–7 V4
12. Toronto 27 8 19 29.6 2–4 5–14 4–6 V3
13. Detroit 27 7 20 25.9 2–6 5–14 3–7 Ny3
14. Washington 26 5 21 19.2 2–3 4–16 3–7 V1
15. Charlotte 25 3 22 12.0 0–8 2–18 0–10 V12
Nyugati főcsoport
1. Oklahoma City 26 20 6 76.9 2–1 15–5 7–3 V1
2. San Antonio 27 18 9 66.7 8–3 15–7 8–2 Ny6
3. LA Clippers 23 15 8 65.2 2–1 9–6 7–3 V1
4. Houston 27 16 11 59.3 3–3 10–9 6–4 Ny3
5. LA Lakers 26 15 11 57.7 3–2 11–5 5–5 Ny1
6. Dallas 26 15 11 57.7 3–1 11–8 6–4 Ny1
7. Denver 27 15 12 55.6 1–3 7–12 3–7 V5
8. Utah 24 13 11 54.2 3–1 9–8 4–6 V2
9. Portland 26 14 12 53.8 3–2 10–9 5–5 V2
10. Memphis 26 13 13 50.0 3–3 9–11 3–7 Ny1
11. Minnesota 26 13 13 50.0 0–2 10–6 6–4 V1
12. Phoenix 26 11 15 42.3 1–1 5–10 5–5 V1
13. Golden State 23 9 14 39.1 1–4 4–9 4–6 Ny1
14. Sacramento 26 10 16 38.5 2–1 7–12 4–6 Ny1
15. New Orleans 26 4 22 15.4 0–7 2–17 1–9 V7
A csapatnév után a meccsszám, a győzelmek és a vereségek száma, a százalékos mutató, a divízión, illetve a konferencián belüli mérleg, a legutóbbi tíz mérkőzés mérlege, illetve a győzelmi (Ny)/vereségsorozat (V) hossza szerepel.
A divíziók éllovasainak garantált helyük van az első négy között.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik