Lin az utolsó másodpercben nyerte meg a meccset a New Yorknak

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.02.15. 11:47
null
Jeremy Lin ajánlatot is kapott a győztes meccsen (Fotó: Reuters)
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) mára virradóra 9 találkozót rendeztek meg, melyeken nem kis meglepetéseket és elképesztő fordításokat láthattunk. A Lin-őrület mögött mégis minden más eltörpül, az amerikai születésű, de tajvani származású játékmester a semmiből jöve tartja az egészen extra formát, immáron a Hét Játékosa cím birtokában hozta vissza a sírból a meccset csapatának Torontóban. Az egész idény eddigi talán legérthetetlenebb meglepetése is megszületett néhány órával ezelőtt, a Washington Wizards ugyanis bevette a Portland Trail Blazers otthonát, a Rose Gardent.

Toronto Raptors – New York Knicks 87–90

Bár pontokkal és gólpasszokkal kezdett Jeremy Lin, a Knicks üstököse, a másodéves irányító ellenszerét – ideig, óráig - meg tudta találni a kanadai alakulat. Egyrészt 5 eladott labdába kényszerítették a végül mégis hőssé váló hátvédet, illetve a hazaiak irányítója, másrészt az ő embere, Jose Calderon támadta agresszíven a gyűrűt és igyekezett kifárasztani védekezésben az ellenfél legjobbját. Az Amare Stoudemire-t (21 pont, 9 lepattanó) is újra bevető vendégek viszont egyre inkább csak loholtak a 25 pontot szóró spanyol kisember vezette Toronto után. A fordulást követően már volt 14 pont is közte, de egészen egyszerűen elfáradt a végjátékra a Raptors, Lin pedig ekkor éledt fel, 12 pontot szerzett az utolsó etapban, egálnál megfagyott a levegő az Air Canada Centreben, Lin maradt ott egy az egyben Calderonnal, majd az utolsó másodpercben beszórta emberről a meccsnyerő hárompontost! Azzal együtt is felrobbant a csarnok, hogy mindezt a vendégek játékosa vitte véghez, ami jól jelzi, mekkora Lin-őrület van jelenleg világszerte...

A Carmelo Anthony és Baron Davis személyében továbbra is fontos sérültekkel rendelkező Knicks a találkozó végén bemutatott 13 – 1-es futással zsinórban a hatodik találkozóját nyerte meg, mindegyiken az volt a pláne eddig, hogy Lin 20 pont felett termelt és általában hatékonyan is irányított. Most ugyan eladott 8 labdát és kihagyott 11 mezőnykísérletet, de a 27 pontos, 11 gólpasszos dupla dupla és a hihetetlen utolsó másodperces teljesítmény mellett ezek a hibák eltörpültek, a sportág történelmének egyik legemlékezetesebb sztoriját éljük meg, estéről estére.

A Raptors legjobb dobói: Calderon 25, Kleiza 15, DeRozan 14

A Knicks legjobb dobói: Lin 27, Stoudemire 21, T. Chandler 13

Portland Trail Blazers–Washington Wizards 109–124

No ez az az eredmény, ami után mindenki a szemeit törölgetve vizsgálja, hogy vajon tényleg jól látja-e az eredményt. Nem csalás, nem ámítás, a nemrég még a liga egyértelműen legrosszabb csapatának kikiáltott fővárosi alakulat simán verte idegenben azt a Portlandet, melyet korábban lehetetlen volt két vállra fektetni a Rose Gardenben. Ugyan az utóbbi időszakban már volt gond bőven a Blazers háza táján, továbbá az edzőváltás után Washingtonban is kezd kitavaszodni, az igazi kulcsmomentum mégis LaMarcus Aldridge, a hazaiak újdonsült all-star választottjának sérülése volt, ami után már nem is folytathatta a játékot a vendéglátók legmagasabban jegyzett játékosa. Ezzel együtt sem hitték volna túlzottan sokan, hogy John Walléknak lehet sanszuk idegenben, de zsinórban másodszor is meggyőző fölénnyel nyert a Wizards otthonától távol, ezúttal 124(!) pontot dobva.

A hazaiak mestere, Nate McMillan sokáig rebesgette, hogy változtatni fog a kezdőötösén, amit ma meg is tett, hiszen Nicolas Batumot és Gerald Wallace-t egyszerre jelölte az első ötösbe, a két bedobó nem is vallott szégyent egymás mellett. A francia kosaras 33 pontos karriercsúcs-beállítást vitt véghez, a rutinos harcos pedig 25-öt szórt, viszont Aldridge kiesésével együtt nem volt, aki a kispadról elég lendületet tudott volna adni a társaknak, Jamaal Crawford összesen 3 pontig jutott, igaz a most padra ültetett Matthews 15 egységnyit termelt. Még Marcus Camby is dupla duplázott (13 pont, 12 lepattanó), de a túloldalon a 8-ból 7 triplakísérletét értékesítő, 35 pontos karriercsúccsal jelentkező Nick Young és a vendéglátók irányítóit kenterbe verő John Wall (29 pont, 9 gólpassz) lerendezték a mérkőzést, ráadásul Jordan Crawfordtól is kaptak 21 pontnyi segítséget, JaVale McGee pedig egy 18 pontos, 11 lepattanós dupla duplával járult hozzá az óriási papírforma-borításhoz. Egy pillanatig sem volt kérdéses a fővárosiak sikere, nagyon nagy bajban van már most is a Blazers, ha Aldridge bokasérülés miatt hosszabb időre kidől, akkor ez még jelentősebbé válhat.

A Blazers legjobb dobói: Batum 33, G. Wallace 25, Matthews 15

A Wizards legjobb dobói: N. Young 35, Wall 29, Jo. Crawford 21

Indiana Pacers–Miami Heat 90–105

Megúszta a dupla vagy tripla ekkora kiütést hazai pályán a Pacers, pedig már a 40 pontos különbség réme is felrejlett Indianában a Grangert már az első félidőben elvesztő hazaiak számára. Frank Vogel legénységének nagyon nem fekszik a Miami, idén már egyszer hazaküldte Hibbertéket a James és Wade vezette sztárgárda Floridából egy bő 30-as zakóval, most viszont súlyos árat kellett fizetnie a vendégeknek a diadalért, mivel a fordulás után megsérült a kezdőirányító, Mario Chalmers. A zsinórban harmadik napon is mérkőzést játszó Miami tehát elképesztő fölénnyel diadalmaskodott, a Pacers 17 pontot dolgozott le hátrányából az utolsó negyedben, de így is 15 maradt közte, a 23 pontos, 9 lepattanós, 7 gólpasszos LeBron James és a 16-ig jutó Dwyane Wade alig játszott már a második félidőben, helyettük a 20-at dobó Norris Cole tartotta a frontot.

A Pacers legjobb dobói: Da. West 14, A. Price, George 12-12

A Heat legjobb dobói: L. James 23, Cole 20, Wade 16

PLUSZ-MÍNUSZ

A nap hőse: Jeremy Lin 27 pontos, 11 gólpasszos dupla dupla mellett a győztes kosarat szerezte, az NBA igencsak egyedi tündérmeséje csak nem akar véget érni!

A nap lúzere: Kevin Martintól legalább 20 pontos átlagot és stabil dobóteljesítményt várnának el Houstonban, de a nagyon jó kezű dobóhátvéd betlit betlire halmoz az utóbbi hetekben, ez alkalommal a gyűrűbe sem tudott találni 20 perc játékidő alatt, csapata pedig simán kapitulált.

Los Angeles Lakers–Atlanta Hawks 86–78

A hazaiak egy, a második félidő derekán nyitott hajrával simán elintézték az addig nagyon tapadó Atlantát, elrontva ezzel Joe Johnson estéjét, aki 10 000. pontját szerezte meg a Hawks tagjaként. Ezzel együtt megint nem volt, aki hátára vegye a keleti élgárdát, Johnson megállt 15 egységnél, Jeff Teague pedig hiába lett a legeredményesebb 18 dobott ponttal, 2 gólpassz egy kezdőirányítótól mérhetetlenül kevés. Kobe Bryant 18-ból 5-ös mezőnyözéssel csupán 10-et(!) szórt, de a két nagyember, Pau Gasol (20 pont, 13 lepattanó) és Andrew Bynum (15 pont, 15 lepattanó) pótolta a kieső kosarakat, ráadásul a kiegészítőemberek is csipkedték magukat, így nem volt különösebb gondja a hazai pályán ezennel 12 – 2-es mérleget magának tudó Los Angeles-i alakulatnak a mezőnyből 35 százalék alatt(!) dobó Atlanta ellen. A Hawks ezzel idénybeli legrosszabb formáját hozta, s a triplák (27-ből 7) pontra váltásában sem jártak élen a keletiek, Al Horford nélkül pedig a festékben sem volt semmi esélyük, nem csoda az egyértelmű vereség az ő szemszögükből.

A Lakers legjobb dobói: P. Gasol 20, A. Bynum 15, Bryant, World Peace, Goudelock 10-10

A Hawks legjobb dobói: Teague 18, Josh Simth, Joe Johnson 15-15

Memphis Grizzlies - Houston Rockets 93 – 83

Hogy Tony Allen a nem annyira veretes statisztikák ellenére mit jelent a hazai gárdának, arra jó példa volt a mai ütközet. A Memphis védekezőfenoménja 0, azaz nulla(!) ponton tartotta a texasiak legveszélyesebb támadófegyverét, Kevin Martint. Az egykori Grizzlies-csereirányítóból mára a Rockets alapkövévé váló Kyle Lowry viszont igyekezett tartani a lelket a vendégekben, de az ő 24 pontja mellett senki más nem volt igazán termékeny houstoni oldalon, így a végig nagyon koncentráló vendéglátók behúzták a derbit. Conley 21-et szórt, Gay 20-as performansszal követte őt, Marc Gasol pedig 6 eladott labdája ellenére is hasznos tagja volt csapatának (18 pont, 7 lepattanó), az újra pozitív mérleggel álló Memphis egész szépen vészeli át a Zach Randolph nélküli időszakot, hamarosan a tavalyi PO-hős is csatlakozhat a társakhoz!

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 21, Gay 21, M. Gasol 18

A Rockets legjobb dobói: Lowry 24, C. Lee 13, Dragic 11

Oklahoma City Thunder–Utah Jazz 111–85

A Jazz egyre lejjebb és lejjebb megy a táblázaton – pedig csak annyi a titok, hogy mostanában többet szerepel vendégként Tyron Corbin legénysége, mint hazai pályán. James Harden 22 pontos termésével megelőzte szupersztár csapattársait, a 21-ig jutó Durantet és a 16 egységnyit összekaparó Westbrookot, mégis Serge Ibaka és Kendrick Perkins volt az este két ünnepelt játékosa. A kongói-spanyol nagyember 25 perc játékidő alatt hozott össze egy 16 pontos, 10 lepattanós dupla duplát, ami mellett 6 blokkot is kiosztott, az ex-bostoni center pedig 6 gólpasszt(!) adott a társaknak, közte egy gyönyörű alley-oop átadással Westbrooknak címezve. A Utah a kezdeti fellángolás után kezd visszatérni abba a pozícióba, mely a jelenlegi kerettel a realitást jelenti számára, nagy pech, hogy Nyugaton az 50 százalékos mérleg minden bizonnyal nem ér majd rájátszás helyezést, viszont borzasztóan messzire taszítja a klubot a top draftpickek megszerzésének lehetőségétől is.

A Thunder legjobb dobói: Harden 22, Durant 21, Westbrook, Ibaka 16-16

A Jazz legjobb dobói: A. Jefferson 15, Favors 13, Millsap, R. Bell, Burks 10-10

Detroit Pistons–San Antonio Spurs 95–99

A vártnál talán szorosabb mérkőzés után, de folytatta győzelmi szériáját a Spurs, mely ezennel már 8 sikert számlál. Egy, a texasiak számára régi ismerős, Ben Wallace még triplát(!) is dobott, de a mágia sem segített, a végjátékban higgadt maradó Tony Parker pontjaival behúzta ezt a kötelezőt is a San Antonio, melynek 7 játékosa jutott ezen az estén 10 egység fölé. A kisebb sérülést szerző Greg Monroe gyengélkedése döntő tényező volt, a 23 pontos, 8 gólpasszt kiosztó Stuckey és a 16-ot szóró Brandon Knight pedig mindent megpróbált, de a nagyobb tapasztalat és a prímább csapategység döntött. Ginobili csupán 1 pontot szerzett a vendégek oldalán, igaz 7 gólpassz fűződött a nevéhez. Veretlenül száguld a Rodeo Road Tripen a Spurs!

A Pistons legjobb dobói: Stuckey 23, Prince 18, Knight 16

A Spurs legjobb dobói: Duncan 18, T. Parker 14, R. Jefferson, Splitter 13-13

Chicago Bulls–Sacramento Kings 121–115

Ha már jön az All-Star Gála, ahol Tom Thibodeau vezetheti harcba Kelet csapatát a mai papírforma győzelem után, akkor a Bulls Derrick Rose távollétében tartott egy kis próbál a gálázásból, amihez jó partner volt a Kings. Három nagyon erős egyéni produkcióra építve versenyben tudtak maradni a vendégek – annak ellenére is, hogy jó pár elszakadási kísérletet vezetett a 23 pontja mellette élete legjobbjaként 11 gólpasszt is jegyző Luol Deng húzta Chicago. Tyreke Evans mindig extrát játszik a Bulls ellen, most sem volt ez másként, 27 ponttal és 8-8 lepattanóval, illetve gólpasszal irányította a Sacramentót, melynek legeredményesebbje DeMarcus Cousins volt a maga 28 egységével, ami mellett a 17 lepattanó és a 3 szerzett labda, 2 blokk sem mutat rosszul, igaz 6 labdát el is adott a végjátékban még triplát is dobó center. A hazaiaknál Kyle Korver higgadtságán múlt a célba érés, az ő büntetőivel zárta le a találkozót a Chicago.

A Bulls legjobb dobói: Deng 23, Noah 22, Korver 18

A Kings legjobb dobói: Cousins 28, T. Evans 27, M. Thornton 23

Denver Nuggets–Phoenix Suns 109–92

Két-két fontos kezdőember hiányzott a csapatoktól, Danilo Gallinari és Nene a hazaiak oldalán, Steve Nash és Grant Hill pedig a vendégeknél tartózkodott ezen az estén a sérültlistán. A 10 pontos, 14 lepattanós dupla duplával jelentkező Gortat és a 20-ig jutó Michael Redd mellé az újonc Morris is fel tudott nőni, 21 pontjával a vendégek legeredményesebbje volt, de ez is csak annyira volt elég, hogy a harmadik negyedik meccsben maradjon a Suns Denverben. A vendéglátóknál az elsősorban a védekezéséről ismert Afflalo 20 pontja volt a csúcs, a többiek pedig nagyon szépen elosztották a terheket és kezdenek kilábalni abból a gödörből, amiben a múlthéten még nyakig benne voltak.

A Nuggets legjobb dobói: Afflalo 20, Lawson 17, C. Andersen 16

A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 21, Redd 20, R. Price, Gortat 10-10

NBA TOP 10


NBA
ALAPSZAKASZ, 52. JÁTÉKNAP
Indiana Pacers–Miami Heat 90–105
Toronto Raptors–New York Knicks 0 87–90
Detroit Pistons–San Antonio Spurs 95–99
Chicago Bulls–Sacramento Kings 121–115
Oklahoma City Thunder–Utah Jazz 111–85
Memphis Grizzlies–Houston Rockets 93–83
Denver Nuggets–Phoenix Suns 109–92
Portland Trail Blazers–Washington Wizards 109–124
Los Angeles Lakers–Atlanta Hawks 86–78
A FŐCSOPORTOK ÁLLÁSA
Keleti főcsoport
1. Chicago 31 24 7 77.4 5–1 16–5 7–3 Ny1
2. Miami 30 23 7 76.7 5–2 18–4 8–2 Ny4
3. Philadelphia 29 20 9 69.0 1–2 15–4 7–3 Ny2
4. Atlanta 29 18 11 62.1 5–2 15–6 5–5 V2
5. Orlando 29 18 11 62.1 5–1 12–7 6–4 Ny2
6. Indiana 28 17 11 60.7 3–1 12–8 5–5 V4
7. Boston 27 15 12 55.6 4–2 14–7 7–3 Ny1
8. New York 29 14 15 48.3 4–2 10–8 7–3 Ny6
9. Milwaukee 28 12 16 42.9 3–3 8–8 5–5 V2
10. Cleveland 26 10 16 38.5 1–3 6–12 4–6 V2
11. Toronto 30 9 21 30.0 3–5 6–15 3–7 V2
12. New Jersey 29 8 21 27.6 2–3 6–15 2–8 V6
13. Detroit 30 8 22 26.7 2–6 6–15 4–6 V2
14. Washington 29 7 22 24.1 2–4 5–17 4–6 Ny2
15. Charlotte 28 3 25 10.7 0–8 2–20 0–10 V15
Nyugati főcsoport
1. Oklahoma City 28 22 6 78.6 4–1 17–5 7–3 Ny2
2. San Antonio 29 20 9 69.0 8–3 15–7 8–2 Ny8
3. LA Clippers 26 17 9 65.4 2–1 9–7 7–3 V1
4. Dallas 29 18 11 62.1 3–1 14–8 7–3 Ny4
5. LA Lakers 29 17 12 58.6 3–2 11–5 6–4 Ny2
6. Denver 29 17 12 58.6 1–3 8–12 3–7 Ny2
7. Houston 29 16 13 55.2 3–4 10–11 5–5 V2
8. Portland 29 15 14 51.7 3–2 11–10 4–6 V2
9. Memphis 29 15 14 51.7 4–3 10–12 5–5 Ny1
10. Utah 28 14 14 50.0 3–3 10–11 3–7 V2
11. Minnesota 29 13 16 44.8 0–2 10–7 4–6 V4
12. Golden State 25 11 14 44.0 2–4 6–9 6–4 Ny3
13. Phoenix 29 12 17 41.4 2–2 6–12 5–5 V2
14. Sacramento 28 10 18 35.7 2–2 7–13 4–6 V2
15. New Orleans 28 5 23 17.9 0–7 3–18 2–8 Ny1
A csapatnév után a meccsszám, a győzelmek és a vereségek száma, a százalékos mutató, a divízión, illetve a konferencián belüli mérleg, a legutóbbi tíz mérkőzés mérlege, illetve a győzelmi (Ny)/vereségsorozat (V) hossza szerepel.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik