Már hétnél tart a New York, Lin újabb dupla-duplát hozott össze

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.02.16. 12:14
null
„Linsanity”: az őrület újabb meccsel folytatódott (Fotó: Reuters)
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabda ligában meccsdömping volt mára virradóra, ugyanis 13 találkozót rendeztek. A játéknap ezzel együtt is viszonylag nyugodtabb volt ezzel együtt is, bár ez után is találhatunk olyan jellegű érdekességeket, melyek után bizony elkerekedhettek szemeink. Josh Smith hihetetlen produkcióval vezette diadalra az Atlantát a Phoenix Suns otthonában, Jeremy Lin pedig újabb karriercsúccsal hozta vissza 50 százalékra a New Yorkot, igaz a 20 pontos sorozata megszakadt. Houstonban ligaelsőt vertek, Bostonban is alapos meglepetés született, az Indiana és a Philadelphia kisebb gödörbe került. Nézzük, hogyan alakult a tizenhárom összecsapás!



Houston Rockets–Oklahoma City Thunder 96–95

A nap legjobb mérkőzését Houstonban játszották, ahol 22–8 után úgy tűnt, ez ma nem a nyugati listavezető estéje lesz. Végül aztán csak beindult a 33-ig jutó Durant és a 26-ot szóró Westbrook és visszahozták csapatukat, de a 24 órával korábban 0(!) pontot szerző Kevin Martin most 32-őt vágott, közte azzal a két büntetővel, amit alig 24 másodperccel a lefújás után értékesített mínusz 1-nél. A végén elinduló Durantnek lett volna sansza viszonylag közelről kosarat szerezni, de kísérlete lejött a gyűrűről, majd Westbrook egy majdnem teljesen üres közelit hibázott el a támadólepattanót követően, így örülhetett a Rockets, mely újabb nagy skalpot gyűjtött be saját közönsége előtt. A 12 lepattanót begyűjtő és 3 blokkot kiosztó Samuel Dalembert hasznossága és a kiegyensúlyozott csapatjáték ez alkalommal is nyerő volt.

A Rockets legjobb dobói: Kev. Martin 32, Scola 15, Parsons 14
A Thunder legjobbjai: Durant 33, Westbrook 26, Harden 17

Dallas Mavericks–Denver Nuggets 102–84

Corey Brewer is megkapta bajnoki aranygyűrűjét Dallasban a feldobás előtt, mint a Mavericks tavalyi játékosa, de a Denver tagjaként ezen az estén nem sok örömre lehetett oka, ugyanis a vendéglátók alaposan elverték a Nené és Gallinari személyében két legnevesebb játékosukat nélkülöző coloradóiakat. Rick Carlisle csapata már egyre szebben halad a táblázaton felfelé, pedig pár héttel ezelőtt lépték csupán át az 50 százalékos küszöböt. A texasiak nagy örömére Jason Kidd is elkezdte a szezont, ez pláne szükséges volt, miután Delonte West egy csúnya sérüléssel kidőlt meccs közben, s valószínűleg hosszabb időre elvesztette őt a Mavs, ráadásul Beaubois sem állt rendelkezésre a dallasiaknál. Vince Carter viszont igen, ő 15-öt szórva megelőzte az örökranglistán az eddigi 33. helyezettet, David Robinsont.

Hat darab kétszámjegyű dobóteljesítményt felvonultatva mindenféle izgalom nélkül gyűrte le a hazai gárda a Denvert, melyben a 14 pontos Rudy Fernandezen kívül csak a 12-ig jutó Kosta Koufos emelhető ki, aki mellesleg 14 lepattanót letépve élete egyik legjobb NBA mérkőzésén van túl. Kidd hasznosságára visszatérve az a legnagyobb szó, hogy a két remek irányítóval rendelkező Nuggets játékmesterei, Ty Lawson és Andre Miller összesen 3 pontot és 4 gólpasszt tett csak a közösbe, ehhez fogható 1-es posztos betli még sosem történt meg a denveriekkel, mióta ez a két klasszis futtatja a csapat játékait.

A Mavericks legjobb dobói: Marion 16, V. Carter 15, Odom 14
A Nuggets legjobb dobói: Fernandez 14, Harrington 13, Koufos, Faried 12-12

Golden State Warriors–Portland Trail Blazers 91–93

Legjobb játékosa, LaMarcus Aldridge nélkül volt kénytelen kiállni az idegenben nem éppen acélos Blazers a hazai parketten mindenkire veszélyes Warriors otthonában. A derbi úgy kezdődött, ahogy azt várni lehetett, a Golden State vetette bele magát nagyobb lendülettel a küzdelembe, de a nagyon gyengén muzsikáló Curry, Ellis páros kosarait csak ideig, óráig tudta pótolni a 21-ig jutó Nate Robinson és a palánk alatt korlátlan úrnak számító David Lee (29 pont, 11 lepattanó). A 24-et szóró Gerald Wallace és a kezdőként most is remeklő Nicolas Batum (17 pont) kiemelkedő játékával megfordította a találkozó állását a Portland, majd a végjátékban Jamaal Crawford büntetőivel meg is nyerte azt. Ugyan Robinson és Rush összehozhattak volna még egy döntő kosarat, de az irányító miután szépen megcsinálta a helyzetet majdnem elvesztette a labdát, igaz még ki tudta passzolni Rush-nak, de a tűzkezű hátvéd a berendezést sem találta el, így örülhetett a Blazers.

A Warriors legjobb dobói: D. Lee 29, Robinson 21, D. Wright 12
A Blazers legjobb dobói: G. Wallace 24, Batum 17, Ja. Crawford 14

PLUSZ-MÍNUSZ
A nap hőse: Josh Smith egészen elképesztően sokoldalú játékot mutatott be a Suns legyőzésének alkalmával: a 30 pont, 17 lepattanó, 7 gólpassz, 4 szerzett labda, 3 blokk számsorra nem kifejezés az emberfeletti jelző.
A nap lúzere: A Ty Lawson – Andre Miller páros összesen(!) 3 pontot és 4 gólpasszt tudott felmutatni a Dallas és Jason Kidd ellen, ami természetesen édeskevés volt az idegenbeli győzelemhez.

Orlando Magic–Philadelphia 76ers 103–87

Egyre közelebb jut a Magic a philadelphiai gárda mérlegéhez, s most tett még egy, duplán beszámító lépést a Sixers megelőzésének érdekében. Spencer Hawes hiánya lassan kezd égetővé válni Doug Collings legénységénél, Nikola Vucsevics egyedül kevés ezen a poszton, ahogy ezt ma is megtapasztalhattuk. Dwight Howard 17 pontos, 14 lepattanós dupla duplával állt a hazai sereg élére, de a hős nem ő, hanem a 10-ből 7 értékesített hárompontossal és 27 egységgel jelentkező Ryan Anderson lett, aki nem véletlenül lesz ott a tripladobó versenyen az éppen Orlandóban rendezendő All-Star Gálán. A 12 pontja mellett szezoncsúcsot jelentő 14 gólpasszt is kiosztó Jameer Nelson lassan formába lendül a kisebb sérülések után, ami azért más dimenziókat nyithat meg Stan Van Gundy legénysége előtt. A mindig stabil Philadelphia még mindig ragyogó mutatóval áll az élmezőnyben, de a centergondok nyilvánvalóak és a Holiday – Meeks párostól sem fér bele, hogy összesen 8 pontot érjenek el.

A Magic legjobb dobói: R. Andreson 27, D. Howard 17, J. Richardson 14
A 76ers legjobb dobói: L. Williams 21, Iguodala 15, Brand 13

Josh Smith pazar teljesítményt nyújtott
Josh Smith pazar teljesítményt nyújtott

Phoenix Suns–Atlanta Hawks 99–101

Hiába tért vissza a tegnapi pihenőről Steve Nash (22 pont, 16 gólpassz) és Grant Hill (18 pont) a három negyeden keresztül relatíve simán vezető arizonaiak nem tudták feltartóztatni a 30 pontos Josh Smith vezette Atlantát, mely igencsak lendületbe jött még az utolsó etap előtt, s a záró 12 percben már nem is volt rá igazán ellenszere a hazai pályán újabb kiábrándító (de legalább vállalható) vereséget szenvedő Sunsnak. Willie Green 20 ponttal szállt be a padról, Smith pedig az emberes ponttermésen felül 17 lepattanót tépett le, 7 gólpasszt osztott ki, 4 labdát szerzett és 3-at blokkolt, óriási estéje volt, így Joe Johnson 10-ből 2-es mezőnyözése, illetve 6 dobott pontja is a "hibahatáron belülre" esett.

A Suns legjobb dobói: Nash 22, Gr. Hill 18, Gortat, Frye 13-13
A Hawks legjobb dobói: Josh Smith 30, W. Green 20, Teague 16


Cleveland Cavaliers–Indiana Pacers 98–87

Úgy fest, gödörbe került a Pacers is, persze George Hill és Danny Granger személyében két nagyon fontos sérültje van az indianaiaknak, tehát annyira nem meglepő, ha Frank Vogel fiai nem teljesítenek úgy, mint hetekkel korábban. Kyrie Irving ezen az estén tért vissza agyrázkódása után, s rögtön virított is, 22 pont és 5 gólpassz állt a neve mellett, ráadásul Sessions, aki az utóbbi találkozókon kezdőként brillírozott, most csereként is remekelt. Varejao ugyan még jó darabig nem állhat Byron Scott mester rendelkezésére, de Semih Erden személyében ezen a találkozón megvolt az a magasembere a clevelandieknek, aki tudta pótolni a brazilt, 18 pont és 8 lepattanó érkezett a török centertől. A vendégeknél csak Collison és Hibbert nyújtottak értékelhető produkciót, ami nagyon kevés egy harapós Cavaliers ellen idegenben. Bár a vendéglátók öröme sem lehetett felhőtlen, Daniel Gibson egy tripladobás után rosszul fogott talajt, ki is ment a bokája és már nem folytathatta az összecsapást.

A Caveliers legjobb dobói: Irving 22, Erden 18, Jamison, Sessions 13-13
A Pacers legjobbjai: D. Collison 18, Hibbert 17, George, A. Price 11-11


New York Knicks–Sacramento Kings 100–85

A Jeremy Lin mese úgy is folytatódott ezen az éjjelen, hogy a nemrég berobbant kisember 6 mérkőzés óta tartó 20 pont feletti sorozata megszakadt. A Carmelo Anthony nélkül felálló Knicks újabb sima győzelmet könyvelhetett el, méghozzá elsősorban Lin zseniális irányítómunkájának köszönhetően. A tajvani-amerikai hátvéd csupán csak 6 mezőnydobást vállalt (20 kísérletet átlagolt az utóbbi találkozókon!), ebből 4 volt jó, ami 10 dobott pontra volt elég, de a 13 gólpasszos karriercsúcs és az 5 lepattanó miatt most is nyugodtan állíthatjuk, Lin volt a kulcs a győzelemben, bár a 6 eladott labda nem kevés így sem.

Lényeg, ami lényeg, a New York zsinórban hetedik találkozóját is megnyerte, s ezzel már újra 50 százalékos a mérlege, egészen elképesztő, hogy a korábban szenvedő és teljesen reménytelennek látszó D'Antoni-legénységet ilyen szinten ki tudta rángatni a kátyúból egy teljesen tapasztalatlan és korábban sehol, semmire sem kellő irányító. Olyat sem tegnap láttunk utoljára, hogy 8 Knicks játékos érjen el legalább 9 pontot, pedig így történt, jó kis példa erre a szériára, hogy mennyit számít a játékintelligencia ebben a sportágban. A 19 pontos Tyreke Evans húzta sacramentóiak nem igazán tudtak beleszólni a mérkőzés alakulásába, ez a találkozó egész egyszerűen nem Cousinsékról szólt.

A Knicks legjobb dobói: Field 15, Novak, B. Walker 14-14
A Kings legjobb dobói: T. Evans 19, Cousins 15, I. Thomas 14


Milwaukee Bucks–New Orleans Hornets 89–92

A 22 pontos performansszal és 6 bedobott triplával végző Marco Belinelli alaposan kitett magáért és a két nagyember, Chris Kaman (18 pont, 10 lepattanó) és Gustavo Ayon (12 pont, 12 lepattanó, 3 szerzett labda) remeklésével együtt gyönyörű győzelmet ért idegenben a 23-as idénycsúcsot eléri Ilyasova fémjelezte Milwaukee otthonában. A Bucks nagyon elrontott a végjátékot, a Jack, Landry, Gordon, Smith, Okafor alapjáraton kezdőötösnek is beillő sort nélkülöző New Orleans pedig beért a célba, idei talán legemlékezetesebb sikerét aratva. A hazaiak veszte a 40 százalék alatti mezőnyözés, illetve triplázás volt, képtelen kiegyensúlyozottan teljesíteni az egyébként homogén kerettel rendelkező wisconsini alakulat.

A Bucks legjobb dobói: Ilyasova 23, Jennings 18, Gooden, Delfino 11-11
A Hornets legjobb dobói: Belinelli 22, Kaman 18, Ariza 14


Boston Celtics–Detroit Pistons 88–98

Kevin Garnett és Brandon Bass testben, Paul Pierce és Ray Allen pedig lélekben hiányzott a bostoniaknál, így pedig a Detroitot sem lehet annyira egyszerűen két vállra fektetni, még hazai parketten sem. Lawrence Frank tavaly még a Celtic segédedzője volt, ma már a Pistonst vezette győzelemre Doc Rivers legénységének otthonában. A kulcs Greg Monroe igen hatékony centerjátéka (22 pont, 9 lepattanó), Rodney Stuckey vezérszerepben való tündöklése (25 pont) és a Boston-specialista Ben Gordon 22 pontja volt, amit a padról beállva szerzett a brit állampolgársággal is rendelkező kisember.

A hazai oldalon egy szem Rondo volt csak talpon a vidéken, 35 pontos karriercsúccsal jelentkezett az All-Star Gáláról idén némi meglepetésre lemaradó irányító, mellette az ex-detroiti Chris Wilcox dicsérhető csupán, 17 pont és 9 lepattanó érkezett tőle. Pierce és Allen összesen dobtak ugyan 20 pontot, de csak 4 mezőnykísérletet értékesítettek közösen, ami mérhetetlenül kevés két húzóembertől. A Celtics egyébként három negyeden keresztül versenyben volt, de az utolsó etapra fordulva elfogyott a muníció és a Rondo-show már többre nem volt elég.

A Celtics legjobb dobói: Rondo 35, Wilcox 17, JaJuan Johnson, R. Allen, Pierce 10-10
A Pistons legjobb dobói: Stuckey 25, B. Gordon, Monroe 22-22


New Jersey Nets–Mempis Grizzlies 100–105

„A statisztika napja" című eseményt tartották ma New Jerseyben, ahol annyi érdekesség történt a számok szerelmesei számára, hogy azt felsorolni is nehéz lenne, de megpróbálkozunk vele. A találkozót jól kezdte a 26 pontos, 11 gólpasszos dupla duplát összehozó Deron Williams és a Nets, volt egy 15 – 0-s rohanása is a vendéglátóknak, de a 20 pontos, 18 lepattanós preformansszal záró, élete legjobbját produkáló Speights és a 25-öt szóró Rudy Gay az adukat a második félidőre tartogatták, ráadásul a hazaiak sztárirányítója meg is sérült egy Tony Allennel való vétlen incidens után. Ha már Allen és a védekezés, akkor el kell mondanunk, hogy a Memphis védekezőspecialistája is betett 21 egységnyit a közösbe, megfűszerezve 5 szerzett labdával, és 4 lepattanóval. Mike Conley sem vallott szégyent, 16 pontja mellett 10 gólpassz és 4 szerzett labda fűződött a nevéhez. A Brook Lopezt hamarosan visszakapó Nets hét 10 pont feletti egyéni produkcióval sem tudott diadalmaskodni hazai pályán, az all-star irányító kiesése gyakorlatilag megpecsételte Avery Johnson fiainak sorsát.

A Nets legjobb dobói: Deron Williams 26, Morrow 17, M. Brooks 12
A Grizzlies legjobb dobói: Gay 25, T. Allen 21, Speights 20


Toronto Raptors–San Antonio Spurs 106–113

Amilyen gyenge idegenbeli szerepléssel kezdte a szezont a Spurs, most annyira erős vendégjátékkal folytatja azt az évadbeli legnehezebb túráján, a Rodeo Road Tripen. Már 9. meccsén maradt veretlen a texasi együttes és lassan a Nyugati Főcsoport legelejére ér, ha nem figyelnek a riválisok. Az első félidőben a 34 pontos, 14 gólpasszos dupla duplát teljesítő Tony Parker és társai szépen állva hagyták a kanadaiakat, de DeRozan (29 pont) és Calderon (16 pont, 11 gólpassz) átvették az irányítást a derbi sorsa felett és fordítani tudtak. A lendület egészen a záró 12 percig kitartott, utána viszont nem volt megállás Splitterék számára, a San Antoniót most sem lehetett megtréfálni. A brazil nagyember 8 pontot szerzett a hajrában és a másik dél-amerikai, Manu Ginobili is kezdi visszanyerni a formáját, ő 11 pontig jutott a találkozón és szintén fontos kosarakat vállalt. A Torontónak nagyon hiányzott a mára kimenőt kapó Kleiza, no meg a hetek óta harcképtelen Bargnani.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 29, Calderon 16, E. Davis 11
A Spurs legjobb dobói: T. Parker 34, D. Green, Splitter 13-13


Minnesota Timberwolves–Charlotte Bobcats 102–90

Szépen lassan teljes lesz a sereghajtó Bobcats kerete, mivel ezen a találkozón már DJ Augustin is szerelést ölthetett, de a győzelmi ösvényre csak nem sikerül visszatalálnia Kemba Walkeréknek. A Charlotte be is kezdett az első negyedben, 30 pontot szórt a vendég gárda a nyitónegyedben, Maggette (18 pont) és Diaw (14 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz, 3 szerzett labda) is hasznos játékkal segítettek be az újonc irányítónak, de a 30 pontot szóró, 18 lecsorgó labdát megkaparintó Love és a 21 pontos, 11 lepattanós dupla duplát szállító Pekovics vezette nagyember-osztag szabályosan kivégezte a második félidőben Paul Silas legénységét. A 12 pontja mellett 8 gólpasszt kiosztó Barea teljesítményét is dicsérnünk kell, a tavaly még Dallasban pattogtató irányító a legjobbkor szerezte kosarait, többször is nagy lendületet tudott adni társainak a padról érkezvén. 16-s vereségszériában ezzel a kudarccal a Bobcats, lassan a valaha volt legrosszabb első félév is az övék lesz, ha nem nyernek meccset a következő 4 fellépésük alkalmával!

A Timberwolves legjobb dobói: Love 30, Pekovics 21, Barea 12
A Bobcats legjobb dobói: K. Walker 21, Maggette 18, Diaw 14


Los Angeles Clippers–Washington Wizards 102–84

Megint elképesztő, amit művelt a Clippers a gyűrűk felett, a kétmeccses győzelmi sorozattal érkező Wizards nagyemberei csak annyit tehettek, hogy nem törték magukat össze a palánk alatt a kellemetlen túra alatt. Blake Griffin 23 ponttal és 15 lepattanóval volt a hazaiak vezére, de a 21-ig jutó Caron Butler is kezd csúcsformába kerülni hosszú sérülése óta először, Chris Paul (16 pont, 9 gólpassz) pedig gyakorlatilag nem kellett, hogy mást csináljon, mint dobálja az égbe a passzokat, valahová a gyűrű környékére, arra garantáltan érkezett vagy Griffin, vagy Jordan. A fővárosiaknál John Wall is megmutatta, hogy mit tud, 18 pontos, 12 gólpasszos performansza Paullal szemben igen becses, de önmagában nem sokat ért ezen a derbin.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 23, C. Butler 21, Paul 16
A Wizards legjobb dobói: Wall, McGee 18-18, N. Young 14

NBA
ALAPSZAKASZ, 53. JÁTÉKNAP
Orlando Magic–Philadelphia 76ers 103–87
Toronto Raptors–San Antonio Spurs 106–113
Boston Celtics–Detroit Pistons 88–98
Cleveland Cavaliers–Indiana Pacers 98–87
New Jersey Nets–Memphis Grizzlies 100–105
New York Knicks–Sacramento Kings 100–85
Houston Rockets–Oklahoma City Thunder 96–95
Milwaukee Bucks–New Orleans Hornets 89–92
Minnesota Timberwolves–Charlotte Bobcats 102–90
Dallas Mavericks–Denver Nuggets 102–84
Phoenix Suns–Atlanta Hawks 99–101
Golden State Warriors–Portland Trail Blazers 91–93
Los Angeles Clippers–Washington Wizards 102–84

 

AZ ÁLLÁS
Keleti főcsoport
1. Chicago 31 24 7 77.4 5–1 16–5 7–3 Ny1
2. Miami 30 23 7 76.7 5–2 18–4 8–2 Ny4
3. Philadelphia 30 20 10 66.7 1–2 15–5 6–4 V1
4. Atlanta 30 19 11 63.3 5–2 15–6 5–5 Ny1
5. Orlando 30 19 11 63.3 5–1 13–7 7–3 Ny3
6. Indiana 29 17 12 58.6 3–2 12–9 4–6 V5
7. Boston 28 15 13 53.6 4–2 14–8 6–4 V1
8. New York 30 15 15 50.0 4–2 10–8 8–2 Ny7
9. Milwaukee 29 12 17 41.4 3–3 8–8 4–6 V3
10. Cleveland 27 11 16 40.7 2–3 7–12 4–6 Ny1
11. Detroit 31 9 22 29.0 2–6 7–15 5–5 Ny1
12. Toronto 31 9 22 29.0 3–5 6–15 2–8 V3
13. New Jersey 30 8 22 26.7 2–3 6–15 1–9 V7
14. Washington 30 7 23 23.3 2–4 5–17 3–7 V1
15. Charlotte 29 3 26 10.3 0–8 2–20 0–10 V16
Nyugati főcsoport
1. Oklahoma City 29 22 7 75.9 4–1 17–6 6–4 V1
2. San Antonio 30 21 9 70.0 8–3 15–7 9–1 Ny9
3. LA Clippers 27 18 9 66.7 2–1 9–7 7–3 Ny1
4. Dallas 30 19 11 63.3 3–1 15–8 7–3 Ny5
5. LA Lakers 29 17 12 58.6 3–2 11–5 6–4 Ny2
6. Houston 30 17 13 56.7 3–4 11–11 5–5 Ny1
7. Denver 30 17 13 56.7 1–3 8–13 3–7 V1
8. Portland 30 16 14 53.3 3–2 12–10 4–6 Ny1
9. Memphis 30 16 14 53.3 4–3 10–12 6–4 Ny2
10. Utah 28 14 14 50.0 3–3 10–11 3–7 V2
11. Minnesota 30 14 16 46.7 0–2 10–7 5–5 Ny1
12. Golden State 26 11 15 42.3 2–4 6–10 6–4 V1
13. Phoenix 30 12 18 40.0 2–2 6–12 5–5 V3
14. Sacramento 29 10 19 34.5 2–2 7–13 4–6 V3
15. New Orleans 29 6 23 20.7 0–7 3–18 2–8 Ny2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik