Shannon Szabados nem a férfiakkal zuhanyozik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.30. 07:48
null
Bevetés előtt (Fotó: Reuters)
Shannon Szabados a közelmúltban történelmet írt azzal, hogy az első női jégkorongozó lett az Egyesült Államokban, aki férfi profi bajnokságban lépett jégre. A 27 éves, kétszeres olimpia bajnok kanadai kapus kiválóan érzi magát a férficsapatban, de nem hiszi, hogy valaha debütálhat a jégkorongozás csúcsát jelentő NHL-ben, vagy hogy általánossá válik a nők szereplése a férficsapatokban. Azt viszont nagyon szeretné, ha egy napon a férfi és a női bajnokságot egy szinten kezelnék – derült ki a BBC-nek adott interjújából.

 

A dédnagyszülei révén magyar származású, Edmontonban született Shannon Szabados március 15-én – nem sokkal a szocsi téli olimpián a kanadai csapattal aratott diadala után – lépett jégre először a Columbus Cottonmouths férficsapatában, és jelentős részt vállalt abban, hogy a gárda bejutott a Southern Professional League rájátszásába.

Shannon Szabados a BBC-nek elmondta: nem volt számára teljesen ismeretlen a közeg, hiszen három csapattársával már játszott együtt egyetemi szinten.

Shannon Szabados (Fotó: Reuters)
Shannon Szabados (Fotó: Reuters)

„Mivel korábban ilyesmi még nem történt, nagy figyelem irányult felém, de remélem, amikor jövőre visszatérek, már nem lesz nagy újdonság, hogy nő vagyok, és éppen úgy korcsolyázhatok ki a jégre, ahogyan a csapat bármely más tagja” – mondta Szabados, aki biztos benne: a ritka lehetőséget kizárólag a tehetségével vívta ki.

„Az edző nyilvánvalóan jól tudta, hogy nagy feltűnést kelt azzal, ha beállít a csapatba, de nekem is és a nyilvánosságnak is elmondta: azért én állok a kapuban, mert jobb vagyok, mint a csapat másik kapusa. A mendemondákkal nem tudok mit kezdeni, mindössze annyit tehetek, hogy jó játékkal semlegesítem a pletykákat.”

Adódik a laikus kérdés: mi történik az öltözőben? Van saját öltözője, saját zuhanyozója? Shannon elmondta: az alsónemű felvételének idejére az edzők kuckóját veszi igénybe.

„Természetesen a többiektől külön zuhanyozom, de a csapat szempontjából és az enyémből is rendkívül fontos, hogy egyébként végig ott legyek velük az öltözőben, ilyenformán is része legyek a csapatnak.”

S ha már itt tartunk: elképzelhető, hogy valaha férfiak és nők a legmagasabb szinten is közös bajnokságban kergessék a pakkot?

„Nem tudom, jó ötlet-e keverni a férfi és a női játékosokat, az viszont nagyszerű lenne, ha a férfi és a női bajnokságot egy szinten kezelnék. Tudják, ugyanakkora publicitást kapnánk, ugyanakkora fizetést... Ha lesznek olyan jó női játékosok, akik beférnek egy-egy férficsapatba, ám legyen, de nem hiszem, hogy valaha lesz példa közös ligára.”

És Shannon Szabados bemutatkozik valaha az NHL-ben?

„Nem, ahhoz egy kicsit eljárt felettem az idő. Az idén már huszonnyolc éves leszek. Nemrég lehetőségem nyílt együtt edzeni az Edmonton Oilersszel, nagyon klassz volt, de hogy meccset is játsszak, az szerintem már nem fog összejönni” – mondta Szabados, hozzátéve, hogy más női játékost el tud képzelni az NHL-ben.

„A lányok egyre erősebbek és egyre gyorsabbak, atletikusabbak. Bár nyilvánvaló, hogy a férfiakkal szembeni természetesen fizikai különbségeket teljesen nem sikerülhet ledolgozni, szép lassan azért csukódik az olló, és jó látni, hogy egyre több nő állja meg a helyét a férfiasnak elkönyvelt sportágakban.”

Öltözői csendélet (Fotó: Reuters)
Öltözői csendélet (Fotó: Reuters)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik