Hasonló problémák a magyar és skót futballban

Vágólapra másolva!
2007.01.23. 14:09
Sir Alex Ferguson úgy véli, hogy a magyar és a skót labdarúgás a sikeres múlt után napjainkban hasonló gondokkal küzd, de természetesen van remény arra, hogy a helyzet változzon, de ehhez rengeteg munkára, kitartásra és elszántságra lesz szükség. Ezt Budapesten mondta a Manchester United vezetőedzője, aki hétfőn és kedden a magyar edzőbizottság vendége volt, s a legfontosabb eseménynek a honi trénereknek tartott elődadása számított.
Kattintson a képre, és nézze meg a Sir Alex Ferguson mai napjáról készült fotósorozatot!
M. Németh Péter
Kattintson a képre, és nézze meg a Sir Alex Ferguson mai napjáról készült fotósorozatot!
Kattintson a képre, és nézze meg a Sir Alex Ferguson mai napjáról készült fotósorozatot!
M. Németh Péter
Kattintson a képre, és nézze meg a Sir Alex Ferguson mai napjáról készült fotósorozatot!

PÁLYÁN KÍVÜL IS AKTÍV A MANCHESTER UNITED

A futballklubok többségéhez hasonlóan a Manchester United is igen aktív „pályán kívüli” tevékenységet folytat, a jótékonysági események nagy részén Sir Alex Ferguson is részt vesz a klub jelenlegi és korábbi játékosaival együtt. A karitatív akciók mellett az együttesükben nagy megbecsülésnek örvendő labdarúgók tiszteletére rendezett mérkőzéseken is rendszeresen szerepelnek a Vörös Ördögök.

„Itteni edzősködésem idején már legalább hatvan jótékonysági mérkőzésen lépett pályára a csapat, játszottunk Írországban, Skóciában és Walesben is” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Sir Alex Ferguson az MU magazinjában, az Inside Unitedben.

A tréner azt is elmondta, hogy a következő jótékonysági találkozót márciusra tervezik az Old Traffordon. A Marcello Lippi által vezetett Európa-válogatott futballozik majd a Uniteddel, s ekkor visszatér régi sikerei helyszínére David Beckham.

A Manchester United jó kapcsolatot ápol a UNICEF-fel, ennek egyik legfrissebb hivatalos eseményére decemberben került sor. A jótékonysági vacsora keretében különböző tárgyakra licitálhattak a résztvevők, Sir Alex Ferguson hét évet szolgált manchesteri kispadja 17 ezer fontért kelt el. Az összbevétel mintegy 100 ezer font volt, s a jól fizetett MU-futballisták is rengeteget „költöttek” a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésére.
„Mindenki tudja, hogy dicső a magyar labdarúgás múltja, de napjainkban kevés a siker. Skóciában hasonló a helyzet, bár az elmúlt egy-két évben számos fiatal tehetség mutatta meg magát, s némi előrelépés tapasztalható” – mondta a világhírű szakember, majd receptet is adott a felemelkedésre: - Elsősorban remény és szenvedély szükséges a javuláshoz. Skóciában már látható néhány kedvező jel, remélhetőleg Magyarországon is él az eltökéltség”.

Sir Alex Fergusont egyébként egy évvel ezelőtt hívta meg a magyar edzői kar, s a szigetországi tréner elmondása szerint örömmel teljesítette a felkérést, számos szép élménnyel gazdagodott Budapesten.

„Megtiszteltetés, hogy ilyen edzői gárdának tarthattam előadást. Életemben először beszéltem ennyi edző előtt, így számomra is élményt jelentett a mai nap. Remélem, a fiatal és tapasztaltabb szakemberek gondolkodásmódjára is hatással voltam, s magukévá teszik az elmondottakat.”

„Tudniuk kell, hogy hosszú és nehéz út vezet a sikerekig, de nincs reménytelen helyzet. Remélem, hogy olyan javaslatokat tudtam tenni, amelyek segítségével megállják a helyüket” – jelentette ki a Manchester United történetének egyik legnépszerűbb szakvezetője.

Sir Alex Ferguson kitért arra is, hogy az 1910-es években a brit futball egyik képviselője már sokat segített Magyarországon, Jimmy Hogan munkája aranyat ért.

„Amikor én kezdtem edzői pályafutásomat, akkor a skót edzők szinte Bibliaként tekintettek Csanádi Árpád műveire, vagyis a két ország futballja ezen a ponton ismét összekapcsolódott” – jegyezte meg a "vörös ördögök” szakmai főnöke.

A sajtótájékoztatón Ferguson azt is elárulta, hogy rengeteg nagy futballista alakította a sportág képét, kiemelte a magyar Aranycsapat több kiválóságát, Puskás Ferencet, Kocsis Sándort, Bozsik Józsefet és Hidegkúti Nándort is.

A világ többi részéről pedig Alfredo di Stefanót, Johann Cruyffot, Diego Maradonát, Pelét említette, többekről statisztikai adatokkal is érvelt.

Sir Alex Ferguson végezetül ismét leszögezte, a Manchester Unitedtől akar visszavonulni, más csapat már szóba sem jöhet karrierje során. ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik