Meghódítják a Ferguson-fiókák a Premier League kispadjait

Vágólapra másolva!
2008.06.24. 09:26
Paul Ince blackburni kinevezésével az egykori kitűnő középpályás lett a negyedik élvonalbeli menedzser, aki játékosként Sir Alex Ferguson keze alatt pallérozódott, majd a 2008-09-ess szezonban leülhet egy Premier League-csapat kispadjára. A veterán skót mester jogos büszkeséggel nézhet szét Európában: tizenhárom volt játékosa edzősködik a kontinensen, Angliától Norvégiáig.
Mester és tanítványa: Sir Alex Ferguson és Roy Keane nézik a ManchesterUnited–Sunderland találkozót
Fotó: Action Images
Mester és tanítványa: Sir Alex Ferguson és Roy Keane nézik a ManchesterUnited–Sunderland találkozót
Mester és tanítványa: Sir Alex Ferguson és Roy Keane nézik a ManchesterUnited–Sunderland találkozót
Fotó: Action Images
Mester és tanítványa: Sir Alex Ferguson és Roy Keane nézik a ManchesterUnited–Sunderland találkozót

Roy Keane, Mark Hughes, Steve Bruce, Paul Ince, Darren Ferguson, Mark Robins, Simon Davies, Alex McLeish, Gordon Strachan, Mark McGhee, Neale Cooper, Laurent Blanc, Henning Berg. Mind egykori játékosok, jelenleg pedig mind aktív edzők. Hogy mi a közös bennük? Mindannyiuknak Sir Alex Ferguson volt az edzője az Aberdeennél vagy a Manchester Unitednél.

Mint az ábra mutatja, Ferguson „fiókái” alaposan befészkelték magukat az európai kispadokra: többet közülük az új szigetországi edzőgeneráció legtehetségesebbjei között tartanak számon.

A „CLOUGH-DINASZTIA” ÉS A LIVERPOOLIAK

A legendás Brian Clough kétszeres BEK-győztes Nottinghamjéből is igen sok edző került ki: a Forest aranycsapatából tizenketten edzősködnek vagy edzősködtek, a legnagyobb név közülük Martin O’Neill. A Liverpool nyolcvanas években domináns csapatából tízen választották az edzői karriert.
Hogy mennyiben „született edzők” a fentiek, és mennyiben hatott rájuk Sir Alex? Nos, erre válaszoljon Darren Ferguson, a Peterborough menedzsere és a MU mesterének fia, aki maga is a „vörös ördögöknél” nevelkedett.

„Sokukban biztos voltam, hogy edzők lesznek. Bryan Robson, Roy Keane, Steve Bruce esetében egyáltalán nem meglepő, hogy menedzserként dolgoznak. Paul Ince is mindig vezéregyéniség volt, játékosként is az edzősködést tervezte” – mondta.

„Másoknál jóval meglepőbb döntés volt ez. Mark Hughesnak például szavát se lehetett venni az öltözőben, az egyik legcsöndesebb ember volt. Ehhez képest talán ő a legsikeresebb edzőként. Biztos vagyok benne, az édesapám nagyon örül annak, hogy ennyi játékosa és tanítványa lett edző. Átragadt a játékosokra a felfogása, megfogadták a tanácsait” – tette hozzá.

Persze nem minden volt tanítványnak igazán jó a kapcsolata Sir Alexszel. Gordon Strachan nem tartott igényt Ferguson tanácsaira, Paul Ince-szel meg az egykori kiváló középpályás manchesteri „kilépője” óta feszült a viszony. Mark Hughes-szal sem napi a kapcsolat, bár Ferguson nagyon elismerően nyilatkozott az egykori walesi kapitány eredményeiről. A következő szezonban városi rangadón nézhetnek szembe, hisz Hughes lett a Manchester City menedzsere.

Másoknak azonban több előnyt is biztosít a Ferguson-kapcsolat. A tanítványok bármikor kérhetnek segítséget szakmai dolgokban, ráadásul jobb eséllyel kérnek kölcsön játékosokat a Unitedtől – erre a legjobb példa Roy Keane sunderlandi működése.

A java pedig még most jöhet, a Manchester Unitedhez ezer szállal kötődő veteránok karrierjének végének közeledtével: Ryan Giggs, Ole Gunnar Solskjaer, Nicky Butt és a Neville-testvérek egyaránt Ferguson nyomdokaiba szeretnének lépni edzőként.

Nagyobb elismerés aligha kell a „Ferguson-iskolának”.

FERGUSON-FIÓKÁK A KISPADOKON

  • Roy Keane (Sunderland, Premier League)
  • Mark Hughes (Manchester City, Premier League)
  • Steve Bruce (Wigan, Premier League)
  • Paul Ince (Blackburn Rovers, Premier League)
  • Darren Ferguson (Peterborough, Division One)
  • Mark Robins (Rotherham, Division Two)
  • Simon Davies (Chester, Division Two)
  • Alex McLeish (Birmingham City, Championship)
  • Gordon Strachan (Celtic, Scottish Premier League)
  • Mark McGhee (Motherwell, Scottish Premier League)
  • Neale Cooper (Peterhead, Scottish Second Division)
  • Laurent Blanc (Bordeaux, Ligue 1)
  • Henning Berg (Lyn Oslo, Tippeligaen)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik