PL: Nem állhatunk a minőség és a kiválóság útjába - Wenger

Vágólapra másolva!
2015.03.28. 08:26
Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere nem ért egyet Greg Dyke, az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) elnökének javaslatával, miszerint korlátozni kell az Európai Unión kívüli játékosok számát és minden klubnak legalább tizenkét angol labdarúgót kellene alkalmaznia, hogy a válogatott debütálásán gólt szerző Harry Kane-hez, a Tottenham támadójához hasonlóan több hazai fiatal kapjon lehetőséget a Premier League-ben. A francia szakember véleménye szerint az erőltetett intézkedések az angol bajnokság középszerűségbe süllyedéséhez vezetnének.

„A szabad verseny világában élünk, melynek lényege, hogy kiderüljön, melyikünk a jobb. Ezt mindenkinek el kell fogadnia – mondta Wenger a beIN Sportsnak adott interjújában. – Két lehetőség áll előttünk: a középszerű játékosokat óvjuk, vagy a legjobb labdarúgókat termeljük ki.”

„Olyan kiemelkedő szakembereket kellene alkalmazni, akik felépítenek egy rendszert, amiben a fiatalok a legtöbbet tudják kihozni magukból, ahelyett hogy rossz szabályokkal a közepes labdarúgókat védjük. Mondok két példát. Jugoszláviában bevezették, hogy minden mérkőzésre nevezni kell legalább három huszonegy év alatt fiatalt. Mi történt? Lecserélték őket. Franciaországban ugyanez történt: három U21-es játékosnak kellett lennie a kezdőcsapatban. Mi történt? Mindhármat lecserélték öt perc után.”

„Ha el akarjuk adni a Premier League-et sok pénzért, akkor azt kell mondanunk: ezt vedd meg, ez a világ legjobb bajnoksága. Nem állhatunk a minőség és a kiválóság útjába. A legjobb játékosoknak a legjobb bajnokságban a helyük, ezért nem értek egyet a javaslattal.”

Az Angol Labdarúgó-szövetség kimutatása szerint Spanyolországban és Franciaországban több mint kétszer annyi saját nevelésű labdarúgó szerepel a legmagasabb szinten, mint Angliában, de Németország és Olaszország is jóval a szigetország előtt jár.

A nem EU-s országból származó labdarúgók ötvenöt százaléka a bajnokság átlagánál kevesebb játékpercet kap Angliában, ezenkívül a munkavállalási engedélyt kapott játékosok ötvennyolc százaléka már nem az első osztályban szerepel második szezonjában.

Az FA a belügyminisztériummal egyetértésben szigorította a munkavállalási szabályzatot, melynek következtében nehezebb lesz megszerezni az átigazoláshoz szükséges papírokat, és csak a kiemelkedően tehetséges labdarúgók igazolhatnak Angliába. 2009 és 2013 között 129 Európai Unión kívüli játékos érkezett a Premier Leauge-be, az új előírások szerint negyvenketten nem kapták volna meg a munkavállaláshoz szükséges engedélyt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik